Trädgård

Om trädgården på vår gård sägs det att det redan vid sekelskiftet fanns en liten prydnadsträdgård med träd och buskar. I övrigt vet vi inte så mycket mer. Det mesta av trädgården här har anlagts av Holger och Edvin, bröderna som sist bodde här i huset, från det de var unga. Bilder visar bland annat sten- och rabattkantade grusgångar, staket (som fortfarande finns kvar i halvdant skick på ett ställe i trädgården), humle som klättrar uppför förstukvisten… Grusgångarna anlades någon gång under trettiotalet och syns fortfarande som nedsänkningar i gräsmattan. ”Pärolandet” var stort och låg bakom staketet, en bit ner mot älven. På husets södra gavel låg köksträdgården, av bilderna att döma.

I slutet av fyrtiotalet eller början av femtiotalet berättades att en granne kom med fyra plantor ”rosenbuskar”. De planterades längst grusgången, men visade sig – dessvärre – vara Lonicera caerulea, blåtry. Två buskar finns kvar. Blåtryet är en oerhört härdig buske och har spridit sig med rotskott och frön över halva byn och kallas numera ”blåsly” här hos oss. Hur plantskolan kunde sälja det som rosenbuskar övergår dock mitt förstånd. Kan det röra sig om ett missförstånd, att de sagt att det var rosentry månne?

Vid bagarstugan finns ett par stånd rabarber och en nyponros som gärna släpper iväg rotskott både hit och dit. Men annars vet vi inte att det finns några äldre växter här; det mesta som fanns i rabatterna var sådant som togs tillvara efter inspelningen av filmen Stora och små män: sliden, akleja, blågull och riddarsporre. På granntomten förekommer dock lite annat också, som trädgårdsstormhatt, renfana, läkvänderot, brandlilja, toppklocka och fylld kanelros.

När vi tog över huset fanns en stor granhäck på husets baksida och en rönnhäck som skärmade av huset från ladugården. Båda dessa häckar har tagits ned och grävts bort. Också dessa sattes för 50-60 år sedan. Båda häckarna var alldeles för stora – gick man bakom huset var marken alldeles knövlig av rötter – och gjorde att luften blev stillastående och varm samt full med insekter. Det är skönt att det fläktar när man bor som vi gör. Det kan bli myggigt om sommaren!

Våra planer för trädgården är att anlägga perennrabatter vid husets framsida. Den ena sidan har praktiskt taget söderläge och har sol hela dagen. Den andra sidan har halvskugga. Stommen i rabatterna kommer att utgöras av perenner som förekom i Norrland under det tidiga 1900-talet –  sliden, blågull, toppklocka, renfana, stormhatt (napellus), krollilja och brandlilja för att nämna några – men även andra kulturväxter, mest bara för att de är fina. Köksträdgården har redan väckts till liv genom en liten pallkrageodling – inte helt kulturhistoriskt korrekt, visserligen, men rätt trevligt – och de stenkantade grusgångarna kommer vi att återställa (”vi lät dem växa igen”, sade makens gammelfaster och log lite kryptiskt när hon hörde att vi tänkte återställa dem, ”det blev ju så grusigt inomhus!”).

Trädgårdslänkar

POM – Programmet för odlad mångfald
Lapplands kulturbotaniska trädgård
Lappmarkens trädgårdssällskap
”När trädgårdsodlingen kom till Norrland” (artikel)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *