Vi kallar det ”Karl-Eriks”; det är det namn gården är känt som här i byn. Byn är en liten by belägen på båda sidorna av Vindelälven; vi bor på den sömniga sidan som inte har fullt lika många barn och ungdomar eller lika mycket liv och rörelse. Å andra sidan är delar av vår sida en kulturmiljö av riksintresse, en av fyra i kommunen. Detta på grund av det ”välhävdade odlingslandskapet” som dessvärre håller på att växa igen, och dess orörda bebyggelse från 1900-talets början.
När vi tog över Karl-Eriks tog vi över en gård som inte bara har bagarstuga från 20-talet, ladugård, härbre och uthus, loge, jordkällare, några lador och fyra garage – komplett med en traktor vars funktionsduglighet vi inte har någon pejl på – utan även två sportstugor i varierande skick varav den ena arrenderas av mina svärföräldrar.
Några årtal
1902 genomfördes laga skifte.
1909 rödfärgades stugan första gången.
1921 första telefonledningen drogs till byn.
1945 fick byn elström.
Gården
Gården är trelängad, med bagarstugan i ena gaveln, bostadshuset i andra och ladugården i den tredje. Den öppna, trelängade gården är typisk för länet och vår bevarade gårdsbild är en av anledningarna till att vårt hus är upptaget i länsstyrelsens inventeringar som kulturhistoriskt intressant. Vår gård är egentligen inte en ”Västerbottensgård”, även om det är den öppna och trelängade gården som brukar avses när man talar om västerbottensgårdar, då stugan är en enkelstuga.
”Bönninga”
Bostadshuset är en knuttimrad enkelstuga som byggdes någon gång i mitten av 1800-talet; ett av de äldsta i byn. När den brädfodrades med en enkel lockpanel höggs knutarna bort. Stugan har byggts på i flera omgångar, vi har upptäckt att taket sannolikt har höjts vid ett tillfälle, att stugan byggts på med ytterligare några timmervarv för att få en halv våning till vid ett annat, sannolikt under tjugotalet. Timret har varit målat och, åtminstone i kammaren, schablonmålat med en målad bröstning. Sedan dess har väggarna panelats, målats, belagts med masonite och tapetserats i flera omgångar. Tapeten kom till byn vid sekelskiftet.
Under femtiotalet genomfördes några större renoveringar. Vårt hus fick, som så många andra, sina spegeldörrar överspikade med masonite. Förstugan byggdes om till en förlängd hall och en wc installerades i det gamla storköket, som i sin tur förvandlades till ett allrum och funkisens långsmala kök.
Våra åtgärder i huset är inte alltid så byggnadsvårdsmässiga, även om bevarande och byggnadsvård har varit vad vi eftersträvat. Vi har byggt ut huset till en parstuga med klassiska mått (ca 15 meter långt och ca 5 meter brett). För att kunna bevara kammaren orörd har vi även byggt ett trapphus som tar formen av en ”utskjutande frontespis”, på husets framsida. Huset har också fått en ryggsäck på baksidan som inrymmer pannrum, elcentral och det mesta som har med vatten att göra. Vid utbyggnaden har vi med andra ord valt att följa ett traditionellt utbyggnadsmönster. På håll smälter utbyggnaden in i det gamla huset, med likadana fönster, panel och tak, men vid en närmare anblick ser man vad som är utbyggnad och vad som är originalbyggnad. Utbyggnaden rymmer förstuga och kök på bottenvåningen samt hall, wc/dusch, sovrum och tvättstuga på övervåningen.
Invändigt har vi utgått ifrån ombyggnaden på femtiotalet istället för att försöka återställa den ursprungliga planlösningen. Toaletten har dragits ut mot ytterväggen, den gamla kammardörren har tagits upp igen och trappen har flyttats ut i trapphuset.
Bagarstugan
Bagarstugan är en tvåkammarstuga med trapphus beklädd med dubbelfasspont. Det är första huset i byn som byggts i lösvirke med sågspånsisolering. Murstocken är den första som murats med maskinslaget tegel. I den ena kammaren finns bakugnen med en öppen spis. Inredningen är orörd. Golvet har breda golvtiljor och har ursprungligen varit målad i engelskt rött. Väggarna har bröstning i spännpapp och har en ådring i mörk gulockra, ovanför bröstningen finnes en enkel marmorering.
Det lilla köket andas fyrtiotal med masonitebeklädda väggar, fernissat golv och björkådrad köksinredning. Bagarstugan har använts som ”undantag” och har därför blivit tilläggsisolerad på utsidan. På denna sida har bagarstugan en locklistpanel.
Hej!
Jag såg i nåt av era inlägg att ni hade köpt en pardörr av en som tillverkat den (?) i en by utanför Skellefteå. Vi är på jakt efter en pardörr till en K-märkt Västerbottensgård i en by utanför Skellefteå, så jag tänkte höra med er om vem det var ni anlitade. Jag vet att ni skrev att han gjorde sin sista dörr, men har man tur så kanske han kan göra bara EN till 😉 Jag täntke skivka ett email åt er men hittade ingen emailadress, men ni kanske inte vill ge ut den till vem som hellst.
Mvh,
Annika
Hej!
Fin blogg. Min man är intresserad av byggnadsvård och fastnade här några timmar. Själv tänkte jag tipsa er om hans verksamhet:
http://www.mollansverkstader.se
Vänliga hälsningar/Jennie
Hejsan, har kikat runt i din blogg och undrar om du skulle vilja skriva inlägg som är sponsrade inom vår hus &hem kategori eller t.ex. inom trädgård? eller om det finns andra kategorier du kan tänka dig att skriva inom. just nu har vi inlägg som passar din blogg! Hör av dig till maija@fameads.com om det är intressant 🙂 ps. ta bort kommentaren när du läst den tack.
Hej! Kan man komma i kontakt med dig angående en sponsring av bloggen?