Barnrummet!

SkrivbordshörnanBarnrummet var det sista rummet som blev klart i vårt hus. Rummet har i princip stått kallställt tills i julas, då maken och svärfar listade klart och flyttade ut alla verktyg och byggsaker som har fått husera där de senaste åren. Egentligen var det tänkt att sonen skulle få sitt rum klart till treårsdagen, men det hanns inte. Lagom till jul fick han sova första natten i sitt eget rum, dock.

Historiskt sett var den här kammaren det första rummet som inreddes på övervåningen, och min mans farfar och farmor bodde här sin första tid som gifta. Dock byggdes större delen av övervåningen om 1951, och det finns inga spår kvar av hur det såg ut innan dess.

Så här såg det ut efter renoveringen i början av femtiotalet. Till höger i bild syns det yngsta fönstret i huset; ett kopplat och helt oprofilerat fönster. Eftersom vi förlängde huset åt det hållet har det fönstret satts igen och fungerar nu som en nisch i vår dusch på andra sidan väggen.

Som synes på den andra bilden finns två platsbyggda masonitgarderober. De är gedigna och i fint skick. När Holger bodde här hade han sängen mitt mellan garderoberna och en sänglampa uppsatt på garderobsväggen. Det syns på tapeten.

Och följande är rätt intressant: vi har varit övertygade om att det fanns ett fönster som spikats igen med treetex där under. Övertygade! Att det kunde vara ett blindfönster var något inte ens jag ens hade reflekterat över. Men ett blindfönster var det, och det sattes in 1951 för att Holger ville det. Egentligen inte så konstigt, jag hade inte velat ha sängen under fönstret heller.

Ett rum utan fönster vill man ju inte ha, så vi gjorde helt enkelt så att vi tog det lilla fönstret som blev över från trapphallen och satte dit istället. Och fönsterglaset återanvände vi. Bågarna finns givetvis kvar.

Och så här ser samma hörna ut i dagsläget. Masonitgarderoberna är kvar, men dörrarna har vi tagit ner och sparat på ett annat ställe. Istället har jag hängt upp draperier (sydda av tyget Moln designade av Gunilla Axén) med vad som kan vara en av världens bästa uppfinningar: gardinspiral. Dels blir det en mysig koja för sonen, och dels frigör det en hel del golvutrymme som känns rätt nödvändigt i ett barnrum. Plus att klämrisken försvinner.

Nytt pappspänt tak blev det, och då bytte vi ut taklisterna också. I övrigt är det inte gjort så mycket i rummet. Barnet är nöjt, och det är huvudsaken.

Vi resonerade som så, att ett barnrum är ett barnrum och vi vill att det ska vara färgglatt och lekvänligt. Tapeten, som heter Dotty och kommer från danska Ferm Living, flörtar med sjuttiotal och funkar bra ihop med ljuset i rummet. Möblerna är en blandning av retro och nytt (framför allt Ikea).

Det här är antagligen det rum jag känner mig mest nöjd med i hela huset, för allt föll liksom bara på plats. Och båda barnen tycker jättemycket om att vara där inne och leka.

Än finns det saker kvar att göra. Jag är till exempel fundersam om teakskrivbordet ska få vara kvar, eller om det ska bytas ut mot en av skolbänkarna vi har stående i garaget, från den gamla byskolan. Det kan ju vara roligt att leka skola när man kommer upp i den åldern. Det saknas en hel del förvaring och hyllor, bland annat ska vi upp med en tavellist för böckerna som är populärast just nu – annars ligger de nämligen på golvet. Men klara, på det hela taget, helt klar blir man väl kanske aldrig?

 

 

This entry posted in Inredning, Renoveringen. Entry Tags: , , , , Bookmark the permalink. 

9 Responses to Barnrummet!

  1. MrsUniversum says:

    Va´ roligt att du är tillbaka på bloggen.
    Rummet blev ju härligt med blandning av 50-70-tal och nutid. Fönstret gör susen för bordet-lekplatsen, perfekt höjd för ett barn. Och på fasaden märks väl ingen skillnad förutom att ljuset från fönstret syns ute under mörka kvällen då det är tänt. Så klart att sonen gillar det hela!

  2. Annette says:

    Fint! Fräscht barnrum, lekfullt och ändå stil. Själv får jag brottas med med grå/svart/vita/lila tonårsrum ._.

  3. Sofie says:

    Hej!

    Vill tipsa om att du kan nominera din blogg till Årets Byggblogg som avser utnämna Sveriges bästa byggblogg den 29 maj 2013. Vinnaren kammar hem 25 000 kronor i ett projektkort att handla varor för på BAUHAUS. Skicka in ditt bidrag senast den 12 maj.

    Lycka till!

    http://www.bauhaus.se/byggblogg.html

  4. Fritidshuset says:

    Det blev ju riktigt snyggt! Tapeterna verkar, som du säger, fungera alldeles utmärkt med rummet och det känns verkligen som att det är ett barnrum, mycket bra jobbat!

  5. Linda says:

    Fantastiskt!

    Jag är nu på (förhoppningsvis) väg att köpa ett hus från 1906. Har ingen aning om renovering, men är rätt händig och inte rädd för att prova på saker och fixa.

    Grejen är ju den, det gör man inte på detta hus! Provar och grejjar menar jag. Har du nå tips jag ska tänka på? 🙂

    Mvh Linda

  6. Berth says:

    Saknar ditt bloggande…
    Hoppas allt är ok?

  7. Maria says:

    Hej Berth!

    Vad roligt att höra att jag är saknad! Jodå, allt är bra med både mig och min familj. Renoveringsarbetet ligger på is och därmed också bloggandet. Jag kan tänka mig att det blir ett och annat inlägg när vi kan göra något åt vår bagarstuga. Jag hoppas att jag kan ta mig tid att plåta lite här hemma och visa hur det faktiskt ser ut hos oss, nu när vi har bott här i fyra år.

    Maria

  8. Elin Andersson says:

    Hej,
    Så roligt att hitta din blogg! Det gjorde jag genom att googla listspecialisten + skellefteå foder. Jag har tittat på olika poster, men hittar inte bilder. Nu undrar jag ödmjukast -om du möjligen har tid mitt i livet med små barn- att maila någon bild på detta fönster- eller dörrfoder. Mitt byggnadsvårdsintresse ”drabbade” mig oväntat när jag och min man köpte ett gammalt torp 2010, och blev nyfikna på husets historia. Nu har vi flyttat upp till Umeå, så torpet är till salu och syns om några veckor på Hemnet: ”Prästgårdstorpet Aspdal, Hökhuvud”. Här i Umeå bor vi nu i en sekelskifteslägenhet som renoverats hårt, och som vi gärna vill ge lite ”nytt gammalt liv”, allt eftersom plånbok och tid tillåter. Det handlar för oss denna gång inte om att ”återställa” -det går inte här- men snarare att återspegla och plocka vad vi tycker om och kan.

    Vänliga hälsningar,
    Elin Andersson

  9. Sara says:

    Pappspände ni själva? Var det svårt 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *