Snart har ett år passerat

För snart ett år sedan låg jag i sovrummet och hade väldigt, väldigt ont. Mitt uppe i en graviditet och inte fullgången. Det satte liksom fingret på en öm punkt; nackdelen med att bo som vi gör. Temperaturen höll sig kring -40, då fungerar få bilar. Vi har femton mil till närmaste sjukhus och förlossning, och nästintill det dubbla till närmaste neonatalavdelning.

Men förlossningen lät vänta på sig ytterligare några dagar. Tack och lov för det. När vattnet gick var det ”bara” runt -20. Jag fick transporteras hela vägen till Umeå i ambulans, mellanlandade i Lycksele och fick värkhämmande dropp. I efterhand var jag ganska glad åt att ha varit inskriven på förlossningen när allt drog igång, för det gick väldigt fort alltihop. Föda-längst-vägen-fort. Till nackdelen att vårdas närmare trettio mil hemifrån hör att vi inte fick fara hem på permis och vår då tvåårige son bodde hos farmor och farfar i nästan två veckor.

Nu har snart ett år med vår lillsemla passerat. Idag kommer det elektriker hit, för ett år sedan var de här och fixade färdigt vårt nya badrum. Nu är det sonens rum som står på agendan, det sista rummet som tas i bruk i huset. En milstolpe! Häromdagen diskuterade vi gardiner, krokar, hatthyllor och annat småpiff: ”Inser du att vi är på den nivån nu?” frågade min man. Det är stort!

Bloggen har ju legat i träda ett bra tag nu. Välbehövligt, tycker jag. När jag startade den här bloggen fanns det inte speciellt många som skrev i bloggform om det här ämnet och sina byggnadsvårdsprojekt. Nu går det att hitta många som skriver initierat och intresseväckande. Men ge upp, det har jag nog inte tänkt göra riktigt än. Någon gång måste jag ju ta itu med det här lilla monstret också. För 2013 års bloggande hade jag dock tänkt ge er löftet att skriva en följetong om alla rum här i huset och visa före- och efterbilder. Inte minst för att se vad vi själva har gjort, jag tror att det kan vara nyttig dokumentation.

God fortsättning!

This entry posted in Bloggen, Renoveringen. Bookmark the permalink. 

9 Responses to Snart har ett år passerat

 1. Sophie says:

  Ser fram emot att få se hur det har blivit i ert hus. Före-efterbilder är ju nog det roligaste jag vet.

  Välkommen tillbaka i bloggvärlden.

 2. Olivia Demant says:

  Hej!

  Finns det en mejladress till dig, Maria? Jag har en fråga om lån av en bild. Toppen om du kan mejla mig så snart som möjligt.

  Tack på förhand!

  Vänliga hälsningar

  Olivia

 3. MrsUniversum says:

  Jamen välkommen igen!
  Härligt att få höra och se om ert byggnadsvårdade hus i vackra Lappland/Västerbotten!
  Och före-efterfoton är himla kul som Sophie skriver!

 4. Erika says:

  Vad trevligt att du återvänt! Ska bli väldigt spännande att se!

 5. Ida says:

  Hej! Kul att du återvänt! Jag läste ett gammalt inlägg och undrar var ni fick tag på tree-tex-skivor som ni till viss del använde som isolering. Jag söker sådana just nu och lyckas bara hitta sådana som är 12 mm tjocka.

 6. Berth says:

  Välkommen tillbaka. Det är intressant att läsa om den byggnadsvård du företräder; du är så otroligt noggrann, påläst och seriös!

 7. Henrietta Bruun says:

  Hej Maria

  Jag hittade din blogg när jag sökte på isolering av torpargrund. Huset är byggt 1910 ca.
  Jag skulle vilja fråga dit till råds – för du verkar ha huvudet på skaft och ha mer kunskap än jag hunnit hitta – än i vart fall =O).
  Vi har bott här drygt ett år. Och problemet är fuktvandring förmodligen från grunden till en gjuten platta innaför – från början av 80 talet, isolerad med stenull direkt på jord och gjutet med 50 mm.
  Jag försöker hitta den enklaste lösning för att lösa bot på fukten som finns i skarven mellan plattan och spånskivan inomhus. Skulle du vilja läsa mina tankar och funderingar om detta?
  Frågan finns ställd här:
  http://www.byggahus.se/forum/byggnadsvard/208612-rad-behovs-mogel-i-aldre-platta-gjutet-i-torpargrund.html

 8. Hans says:

  Välkommen tillbaka!
  Dina inlägg o funderingar har varit saknade.
  MvH
  Hans

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *