Mera mera badrum

El och vvs är två av de ämnen jag har försökt hitta mest information om, men också två av de ämnen som det kanske finns minst information om. Framför allt badrummen har jag haft problem med, hur man ska förhålla sig till VVS-historia i kombination med moderna tätskikt och krav från försäkringsbolag och dylikt. Stora boken om byggnadsvård och Invändig renovering har avsnitt om badrum, men det vurmas kanske lite för mycket för sekelskifte och träpanel för min smak.

Vi planerade länge att ha pärlspont på väggarna i båda våra badrum. Nu blir det istället så att vi bara har det där uppe, vår moderna tolkning av dåtiden med Ikeamöbler och svartvitt schackrutigt golv. Men ju närmare vi har kommit byggstart för vårt badrum på nedervåningen desto mer har jag känt att jag vill lägga mig än närmare ett badrum från första halvan av 1900-talet.

Jag har bott i flera funkislägenheter med orginalbadrum i mina dagar och de värmer mitt hjärta. Förvisso har de haft svinkalla klinkergolv, men de har en stil, elegans och stramhet som jag uppskattar mycket. Gemensamma nämnare är de schackrutiga golven i gråspräckligt och rött, somliga badrum har haft en marmorskiva som fönstersmyg (i min mosters gamla är det fantastisk kolmårdsmarmor!), och alltid kakel ungefär halva eller två tredjedelar av väggen och där ovan målad puts. Byggfabriken har en fin bild på ett nyrenoverat badrum med inkaklat badkar och marmor på golvet, jag har inte haft det i någon egen bostad men har stött på det på andra håll. Och apropå marmor, kolla in det marmorbeklädda badrummet i 20-talshuset Rosenheim mansion som skildras i tv-serien American Horror Story – det är fantastiskt.

Det är framför allt de bilderna jag har haft i huvudet när jag har föreställt mig vårt badrum. Att golvet skulle bli schackrutigt och rödvitt har vi bestämt sedan länge, att det blev en annan sort än den vi först tänkt är sekundärt. Vi har tittat mycket på badrummen i Gård & Torps badrumsspecialer (nr 10/2011, nr 8/2008 och nr 1/2006 av de nummer vi har hemma), men inget har känts sådär klockrent. Tills i natt, drabbad av gravidinsomnia och sittandes på toaletten med en trave gamla tidningar: Gård & Torp nr 6/2010, en genomgång av badrumshistoria skriven av Vicky Wenander och Christer Nordemo – artikeln rekommenderas! Där finns flera bilder på typiska badrum men också tips och förslag på hur man kan tänka när man står inför att renovera eller sätta in ett badrum i gamla hus. De skriver till exempel:

Ett tips är att använda dagens vanliga standardporslin, oavsett om man vill skapa känslan av förra sekelskiftet eller mitten av 1900-talet. Det är förhållandevis billigt och ansluter ofta till den traditionella strama, nordiska designen. Till wc-stolen kan man välja en svart sits och till tvättstället en smäcker blandare.

De pekar på en av kärnorna i vvs-orienterad byggnadsvård (eller för all del, det är relevant när det gäller moderniteter i gamla hus i överhuvudtaget) – ska man bygga ett för sekelskiftet typiskt badrum eller ett för huset rimligt första badrum? För vår del har vi ju valt det senare, ett 30-40-talsinspirerat badrum.

Sekelskiftesbadrummet hos den välbeställde hade i allmänhet ett golv av kvadratiska marmorplattor eller av så kallade ”engelska tiles”. Väggarna var delvis klädda med vitt kakel, ibland med jugendmönster, men de kunde även vara delvis klädda med marmor. Där ovanför var väggar och tak målade med blank lackfärg. Badkaret, på fötter, stod fritt inställt på golvet och ovanför fanns en takdusch. […] Det tidstypiska 1940- och 1950-talsbadrummen hade ofta klinker eller mosaik på golvet, lagt i ett rutigt mönster med kulörerna vitt/svart, vitt/grått eller vitt/rött. Väggarna var klädda till hälften eller tvåtredjedelar med kakel, oftast i vitt men i enstaka fall ljusa pastellkulörer. Ovanför kaklet målades väggar och tak med blank lackfärg, precis som vid sekelskiftet.

När jag läste den här artikeln var min känsla ”bingo!”. Det var ju precis det här vi eftersträvade och det känns som om vi har hamnat rätt. Jag känner mig väldigt nöjd, än så länge. Det tar inte ens emot att måla med blank våtrumsfärg! Hur slutresultatet blir återstår ju att se, men jag känner mig väldigt nöjd än så länge med de beslut vi har tagit, det vi har valt att köpa nytt och den allmänna känslan i badrummet när man nu ser sin vision växa fram allt eftersom. Och pricken över i är marmorskivan vi har satt i fönstersmygen!

This entry posted in Renoveringen. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

3 Responses to Mera mera badrum

 1. Sophie says:

  Jättefint badrum på fotot ovan. Trro ert badrum kommer bli jättefint. Det är som du skriver väldigt svårt att kombinera modern VVS med ett badrum i en stil som passar huset, desto äldre hus desto svårare blir det också. Någonstans blir det alltid en kompromiss som vårt där jag bestämde mig för att jag hellre gick på det jag tyckte var snyggt än det som tvunget är korrekt. Sen gillar jag förstås sekelskiftesstil väldigt mycket så att badrummet flörtar med det är inte så konstigt.

  • maria says:

   Jo precis. Oavsett hur man väljer att göra så blir det ju ändå så att man försöker ”skapa känslan av” som de skriver i det första citatet, och vad man väljer att satsa på både tidsmässigt och materialmässigt. De skriver i artikeln: ”Vilken stil det nya badrummet skall ha, beror förstås på husets ålder och karaktär, men lika mycket på fastighetsägarens tycke och smak”. Måste säga att även om det kanske inte är helt korrekt, som du skriver, så tycker jag att ert badrum på Södergården är ett av de mest lyckade exemplen på nya badrum i återskapad, äldre stil som jag har sett. Det är genomtänkt, väl utfört, konsekvent och med sina återbruksdetaljer som handfatet och badkaret känns det genuint.

   Ska passa på att tacka för inspirationen att behålla de gamla kranarna på ett enkelt och funktionsdugligt sätt, de känns också som prickar över i:et!

 2. Sophie says:

  Tack så mycket, vi är själva mycket nöjda och utan tvekan blev det ju väldigt sekelskiftesinspirerat trots allt. 😉 Sen har vi ju haft två badrum tidigare att öva på i och för sig…

  Kul att mitt tips kom till nytta.//Sophie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *