Grönflammat

Jag tycker att det är så otroligt fint med marmoreringar, ådringsmålningar och drickamålningar. Framför allt förknippar jag det med tidigt 1900-tal och ombonade kök.

Ett av de tidigaste färglagren vi har hittat här i huset är en speciell grönflamning. Vad jag har förstått är det en typ av björkimitation, fast i grönt istället för gult. Den ska ha varit populär fram till och med 30-talet, men här har den använts längre än så, till exempel är det lutande överskåpet i bagarstugan också det grönflammat. Här på bilden till vänster syns ett av dörrbladen som suttit vänt in mot köket en gång i tiden. Flamningen var täckt av masonit.

Här till höger syns en bild från det gamla kökets väggar. Väggen måste ha varit indelad i fält på ungefär samma sätt som bagarstugan. Underlaget är masonit, vilket innebär – med tanke på övriga lager – att flamningen borde dateras till 30-talet. Sannolikt är de gjorda av en av bröderna som bodde här sist, och som jobbade som målare och tapetserare.

I klädkammaren, som byggdes 1951, har de flammade golvsocklarna med enkel hålkälsprofil återanvänts. Och vår vackra svarvade ledstång är också grönflammad, och fernissad.

Om någon kunde berätta lite mer om denna sorts imitationsmålning vore jag oerhört tacksam. Framför allt vore det intressant att veta vilka kulörer som användes (i och för sig verkar det variera lite, dörrbladen har en grönare kulör än vår kökssoffa som är flammad i en kallare grågrön färg, handledaren i trappen är mörkt mossgrön) och när det användes runt om i landet.

This entry posted in Byggnadsvård, Inredning. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

6 Responses to Grönflammat

 1. Asta says:

  Jag har inte någon kunskap att komma med i detta, men tänkte säga att just sådan här grön målning har jag sett flera av i Skåne. Jag har sett grön mer än jag sett den gula varianten.

 2. Stella says:

  Och i Jämtland. Fast den gula – ibland med inslag av corall och gröna detaljer är kanske vanligast här.
  I grannarnas hus är halva övervåningen hur snygg som helst i denna mer kallgröna ådring och jag berömmer den konstant (och håller andan så de inte får för sig att förnya ytorna). Det kan ha varit ett kök däruppe också (uttag för kamin). Det huset har kakelugnar nere. Det är skillnad på hur fint det är gjort, här är utförandet så bra. Och nån gång har jag tänkt köpa en skänk (eller soffa) i den gröna varianten men stoppat – för då vill man ju bara ha mera…;). Jag skulle vilja ha som i grannhuset – en hel miljö, ett rum åtminstone men helst ”the real thing” så jag får väl fortsätta med att beundra grannarnas – som tyvärr inte verkar inse hur fint det är!

 3. Sophie says:

  Vi har ett grönflammat kök på vår ovanvåning som byggdes någongång i slutet på 30-talet. Gröve mönstrat än de på dina bilder men så fint också. Småland verkar också ha haft fall av grönflamamt alltså. Däremot tror jag inte att jag sett några möbler som varit målade så nånstans häromkring. Imorgon publiceras ett inlägg om vårt kök om du vill se fler bilder. //Sophie

 4. Sophie says:

  Vi har ett grönflammat kök på vår ovanvåning som byggdes någongång i slutet på 30-talet. Gröve mönstrat än de på dina bilder men så fint också. Småland verkar också ha haft fall av grönflammat alltså. Däremot tror jag inte att jag sett några möbler som varit målade så nånstans häromkring. Imorgon publiceras ett inlägg om vårt kök om du vill se fler bilder. //Sophie

 5. Pingback: Köket som inte längre ska vara. « Södergården

 6. Erika says:

  Hej!
  Även hemma hos oss i södra Gästrikland, finns ett grönt kök. Jag har hela tiden trott att det är en imitation av kolmårdsmarmor som var populär på 40-talet – men det är klart det kan vara en fantasiversion av björk.
  Kolla här: http://fruabergilagbo.blogspot.com/2011/09/vart-kok-i-gard-torp.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *