Skördetidigt

Förra året köpte vi vanliga Weibullsfrön när pallkragarna var färdiga och det var dags att så. I år beställde jag fröpåsar från Impecta. De har en trevlig katalog men framför allt har de en trevlig avdelning med kulturarvsfrön, som de kallar det. Det är gamla sorters grönsaker och blommor som har funnits länge. Rädisor, mangold, morötter, bondbönor och gulbetor, samtliga kulturarvsfrön, har funnit sig tillrätta i våra pallkragar. På bilden syns rädisorna vi har sått, den ena är alltså vit (Philadelphia white box från 1890-talet) – snygg, men stark. Jag föredrar nog den röda sorten.

Vi har bedrövlig jord i pallkragarna. De fick ordentligt med brunnen hästdynga i våras, men de består mest av sand i alla fall. I höst kommer vi att tömma komposten i dem och i pärulandet, som vi hoppas på att kunna plöja upp i höst.

Min Finlands vita ros har blommat ut. Några dagar var den full i blommor, nu ligger snövita blad på backen i drivor. Det regnade tyvärr när busken var som finast, det slog sönder en hel del blommor. Praktbetonikan blommar praktfullt, aklejorna har börjat få frökapslar och ”kejsarkronorna”, brandliljorna, har sprängfärdiga knoppar. Rabatterna är fina just nu. Jag önskar bara att de vore lite tätare.

Jag har fått med en fråga i Gård & Torp, förresten. Mer om det i ett senare inlägg.

This entry posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 

2 Responses to Skördetidigt

 1. MrsUniversum says:

  Vackert vemod med rosenblad på marken! Många av mina rosenknoppar av samma sort som din, blev rådjursmat. Det går över en natt…

  Vad gäller rabatterna kommer perennerna att täppa till mellanrummen med åren. Det blir nog bra.

  Såg din fråga och svaret i G&T.
  Rönnhäck – å vad jag önskar jag fick se en sådan. Så traditionellt för dina breddgrader.
  I senaste numret av Natur & Trädgård fanns en artikel om en ”häck” av nrodisk stormhatt. Jag har sett en sådan rabatt (2-3 m) läns en uppfartsväg i Västerbotten, den var fantastiskt vacker och stod stadigt utan skydd. Kan rekommenderas!

 2. MrsUniversum says:

  I sommar har jag änteligen sett två rönnhäckar. Jag gillade dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *