Stora och små män

Det här har jag velat visa ganska länge. Tyvärr finns det inte några pressbilder, åtminstone inte som jag har fått tag i , från filmen Stora och små män som ju spelades in här i byn och då bland annat på vår gård. Bilderna är en avfotograferad hemmabioduk…

Nu börjar minnena från filminspelningen försvinna. Kyrkan som syns på bilden, det är en kuliss. Kvar fanns murstocken – kyrkan brinner upp i filmen – och den tog vi ner när vi hade grävare här för att gräva grunden på utbyggnaden. Hellre det än att någon skulle skada sig på den. Staketet de satte upp, det har vi alldeles nyligen tagit ner. Det var halvvägs på väg ner på marken.

Kvar är några växter, en syrénbuske och en skylt som sitter på insidan av en dörr på ladugården: ”Till filminspelningen”. Jo, och så den roströda färgen som målades på plåttaken för att, enligt maken, efterlikna spåntak. Jag kan tänka att ett naturligt mattat, galvat plåttak nog liknar ett spåntak mer än ett rostflammat dito.

Här syns Thommy Berggren och Peter Engman i samspråk i vår bagarstuga. Eller, rättare sagt, det här är också en kuliss. Syskonen som då ägde huset ville inte att det skulle filmas därinne. Det är lite bisarrt, det ser precis ut som vår bagarstuga med den marmorerade väggen ovanför den björkådrade bröstningen och luckan bakom muren med precis samma beslag… men har inte samma planlösning som vår bagarstuga. Lite kul är det att Folke och hans far föreställer som om de bor i bagarstugan, som ju faktiskt är rätt liten.

Det är intressant att se det som tidsdokument, det här spelades in för sexton år sedan. Sedan dess har det vuxit igen något fruktansvärt. Vår rönn, den mot kyrkan, den är ju jättestor nu. Liksom björken. Och husen som är med, hus som har förändrats – som vårt – och hus som står och förfaller. På vår lagård ligger fortfarande spånen, gråvackra.En av anakronismerna får mig att le lite: på ett av husen bucklar sig den gamla och väderbitna masonitfasaden tydligt, men filmen utspelar sig på trettiotalet.

Det är inte en film jag direkt kan rekommendera. Den är mest rolig att se för att det dyker upp välbekanta miljöer och ansikten. Den går tyvärr inte att köpa på DVD men har gått på SF-kanalen under våren – kanske den visas där någon fler gång?

This entry posted in Kulturhistoria. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

2 Responses to Stora och små män

  1. Sophie says:

    Även om filmen inte är nån höjdare kanske måste det vara väldigt roligt att se sitt hus eller sin gård på film. Spännande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *