Trädgårdsplan

Så här ser trädgårdsförslaget ut jag nämnde i ett av inläggen här ovan. Huset är omgivet av björkar, ”förutvarande” rönnar (det är ett ord jag älskar), sibirisk gran, ”reflexsyrén” (syringa reflexa eller hängsyrén – sorten är tydligen härdig upp till zon VIII). Köksträdgården kantas av hallon, vita vinbär och röda vinbär. Lite intressant är det med de gamla namnen. Rosa rugosa ’Hansa’ kallas till exempel ”kalljordsros”. Som alléväxter återfinns rönn och syrén, denna gång josikea.

Längst ner till höger i teckningen finns en dunge av buskar och träd: alpros/bergros rosa alpina, björkbladsspirea, rosentry, häggbärmispel, tatarlönn och Hansaros. Något sådant, fast i mindre skala, skulle jag vilja ha i vår trädgård. Min man är mer inne på någonting enhetligt och uppradat, mindre lummigt. Kanske blir det någon sorts kombination?

Apropå trädgård vill jag gärna tipsa om tidskriften Västerbottens specialnummer om trädgårdshistoria i norr. Jag råkade också ramla över skriften Minns du hur korovan smakade? – gamla trädgårdar i Lycksele av bland andra Mariana Mattson som är POM-inventerare i våra hemtrakter, en av personerna bakom Kulturbotaniska i Lycksele och odla-i-Lappland-förkämpe. Den rekommenderas, en fin skrift om gamla trädgårdar här.

This entry posted in Kulturhistoria, Trädgård. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

3 Responses to Trädgårdsplan

 1. Sophie says:

  Åhh jag skulle också vilja hitta en ritning över hur vår trädgård sett ut. Det skulel vara så kul att återställa bitar av den också. Jag tror att här har det mesta grävts upp och flyttats till arvingarna så här är mest mindre lökväxter kvar men jag letar och hittar lite nytt faktiskt. Är ju vår första vår här så en del överrasknignar ska jag nog kunna hitta. 🙂

  • maria says:

   Tyvärr är det ju inte vår trädgård, utan min svärfars föräldrahems… och den blev inte så mycket mer än ett förslag. 🙂 Men det ger i alla fall lite idéer eftersom trädgårdarna har snarlika uppdelning!

 2. MrsUniversum says:

  Gillar!!!

  Tack för tipsen.
  Svenska Allmogehem (jag har andra upplagan från 1909) kan också ha en del att ge om trädgårdar och köksväxter i norr, ja över hela landet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *