Inreda mera på Ikea

Helgen har jag och min familj tillbringat i Haparanda. Vi har, bland annat, spenderat pengar på den stora möbelvaruhusjätten och ätit god mat på Sveriges östligast belägna hotell. Företaget min man är delägare i fyller femton år, och firade på detta sätt (övriga av makens kollegor bastade i världens största bastu också, men det var artonårsgräns och vi hade vår ett och ett halvtåring med oss, så vi låg och tog en välbehövlig vila på hotellet också).

Jag är en person som vill vara så välplanerad som möjligt. Jag har således tillbringat mycket tid de senaste veckorna med att surfa på Ikeas hemsida. Det ger en märklig känsla i maggropen. Ikea är liksom de Snabba Lösningarnas varuhus. Även om deras produkter inte är ”färdigpatinerade” a la shabby chicarnas danska favoritmärke, är Ikeas formgivare extremt duktiga på att plocka upp trender och tendenser och spotta ut en massproducerbar produkt i andra änden. Jag ska ta några exempel. I vår bagarstuga står en vitmålad spegelbyrå som tillhört min svärfars farmor, Karl-Eriks fru Josefina. Den torde vara tillverkad någon gång under tidigt 1900-tal. Formgivningsmässigt är den väldigt lik Ikeas spegelbyrå Hemnes, bara det att beslagen är annorlunda, spegeln är facettslipad och sliten och byrån naturligtvis är gammal. I vårt badrum har jag ställt en dekorativ parfymflaska med pump som jag fått av svärfars faster. Flaskan är i kristall och har en kompis i Ikeas flakonger Yngaren. Titta i vilket inredningsreportage som helst (till exempel ur Allt i hemmets lantspecialnummer som nyligen stått i tidningsställen) och du kan hitta analogier på Ikea. Istället för mormors gamla trasmattor, Signe. Istället för loppisfyndade hattaskar, serien Nostalgisk. Istället för att gräva på loppisar, springa på auktioner och rusta upp grejerna man hittade på vinden hos farmor och farfar går det mesta man kan önska sig till en nostalgiskt, romantisk ”lantlig” inredning hittas på Ikea. Fast visst fattas lite? Det blir liksom inte riktigt samma sak. Titta på det här rummet till exempel, det är en diger inköpslista från Ikea, men visst vore det inte lika fint om den gamla byrån var utbytt mot snarlika Birkeland.

Inget ont om Ikea, jag sitter och jäser i en Ektorpsoffa och vi har ett praktiskt, rymligt klädskåp i serien Hemnes, vår badrumsinredning kommer därifrån och jag kunde faktiskt inte motstå de söta ”hattaskarna”. Men jag tycker ju att det är det där slitsamma fyndletandet och saksamlandet och arvegodsen som faktiskt ger personlighet och trivsamhet. Det går inte riktigt att köpa en stil, om än Ikea gör sitt bästa för att få oss att tro det.

This entry posted in Inredning. Bookmark the permalink. 

6 Responses to Inreda mera på Ikea

 1. Sophie says:

  Du har helt rätt. Det är just det där med att leta och fynda som gör det personligt och speciellt även om man kan hitta nästan samma saker på Ikea… Jag gillar också en hel del av Ikeas saker och det är kul att åka dit (vi har ju bara ett par mil till Älmhult) men jag köper hellre äkta gammalt.

 2. MrsUniversum says:

  Det känns även RIKTIGT häftigt att inreda med de möbler och föremål som funnits i huset sedan det byggdes, även om de inte ligger trendigt till i tiden. Eller med arvegods som man för med sig. Blandning är bäst!

  • maria says:

   Det är riktigt kul. Här i vardagsrummet har vi husets fina pelarbord med tillhörande matta från 40-talet som soffbord. Det går jättefint ihop med buffén från min mors föräldrahem från ungefär samma tid. Vårt hus var möblerat när vi tog över det, det säger sig självt att vi inte kan använda allt (och jag tycker det är viktigt att jag får ha med mig sådant som berättar om min historia), men många saker får bo kvar här. Det blir trivsammast så.

 3. Asta says:

  Jag använder mig ofta av IKEA, lite som du skriver så ger det en snabb lösning. Ibland vill man ha en lösning som fungerar tills man hittar något bättre. Sedan har jag köpt möbler på IKEA som jag målat om för att få dem som jag vill.
  Men visst är det roligt att hitta gamla saker. Framförallt möbler för min del, jag är inte så mycket för att ställa fram ”prydnadssaker” så gamla prylar i övrigt köper jag sällan. Men jag tycker samtidigt det är roligt att blanda, så att man har ett hus som också visar vem som bor där. Att man skapat en egen stil. Gammalt och nytt och olika stilar ihop kan bli våran egen stil, liksom.

  • maria says:

   Jag håller med dig, och det kan vara riktigt skönt att slippa göra de där hundtimmarna framför Blocket för att få tag i ett kläd- eller linneskåp med de rätta dimensionerna. Jag vill absolut slå ett slag för att blanda nya och gamla möbler av alla de slag och stilar. I vårt kontor samsas Ikea-bokhyllor och skrivbord med Stringhylla, plåtskåp i rostig industristil för alla våra cd- och dvd-skivor samt ådringsmålad piedestal jag hittade på bagarstuguvinden. 🙂

 4. Hehe, har samma uppfattning som du..
  Försöker hålla mig borta från ikea men ibland är det ett bekvämt alternativ. Soffa, fåtöljer och säkert nåt mer hemma hos oss är från ikea..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *