Två ellösningar

På Byggahus-forumet diskuteras just nu utanpåliggande eldragningar och hur man kan göra om man inte vill pilla för mycket. Vi har ju strukturmålat papptak i det stora sovrummet på övervåningen, och vi ville inte börja ta bort eldragningen ut till taklampan för att detta skulle förstöra taket (eller rättare sagt, takfärgen). Vi hade möjlighet att lämna kvar kabeln intakt, den är kvar fram till det nya takfästet och uttaget. Tyvärr släppte den lite och vi har kompletterat med en lettiklammer och får bättra på färgen.

Inne i sidoskrubben, eller kattvinden, har vi inte bytt ut elen. Det går ny el fram till kopplingsdosan av porslin och därefter är allting orört för att vi vill bevara väggarna intakta. Inga uttag, utan fasta installationer för belysning.

De ingrepp vi har behövt göra för elen har vi kunnat gömma undan i garderober, där matningen kommer från vinden, och från skrubben där skorstensmuren tidigare gick. All el är givetvis godkänt och utfört av elektriker.

This entry posted in Byggnadsvård. Entry Tags: Bookmark the permalink. 

4 Responses to Två ellösningar

 1. Viola_T says:

  Detta är det första blogginlägget jag läser om strukturfärg i tak (40-50-tal antar jag) . Och att den ska finnas kvar. Så glad jag blir över detta.

  Har själv strukturfärg men inget problem med elledningar – dock en sentida vägg som ska rivas för att få tillbaka det ursprungliga rummet från 1950. Det är lite oklart hur detta med takfärgen kan lösas för väggen lämnar säkerligen märken efter sig. Men kvar i taket ska strukturfärgen absolut vara.

 2. maria says:

  Ja, det stämmer, det måste vara gjort 1951. Själva papptaket är original i rummet och under strukturfärgen finns den ursprungliga dekormålningen. Mycket historia alltså, och det vore ju synd att riva ner det, dessutom är det i fint skick och dekorativt! För att glädja dig ytterligare kan jag berätta att våra grannar har kvar alla sina strukturmålade papptak!

 3. Sophie says:

  Tack för klargörandet Maria! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *