Furunäsets sjukhus

Pernilla som har bloggen Lyckohem har skrivit ett inlägg om Furunäset som jag kände att jag måste tipsa om. Det här är nämligen en plats som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har inte bara föräldrar och en moster som har jobbat på platsen och berättat mycket om sjukhuset, jag har också bott precis ”på andra sidan grindarna”, strax utanför sjukhusområdet, i en mycket älskad funkislägenhet. Ja, det är läskigt att gå förbi sent på kvällen, åtminstone om man är mörkrädd som jag.

Och, inte att förglömma: jag har gått skola i en av sjukhusets annex, efter det att Strömbackaskolan brann och mellanstadieeleverna fick flytta ut till det nyligen nedlagda sjukhuset. Officiellt stängde sjukhuset 1987, men vissa avdelningar stängdes inte förrän 1992. Vi tillbringade läsåret 1989-90 där. Det hände att vi stötte på patienter i korridorerna, och miljöerna var (förstås) oerhört fantasieggande. Det hände att pojkarna i klassen berättade skrönor om ”katakomberna under sjukhuset”. Jag tror att den där tiden har präglat mig mycket, jag har en både personlig och akademisk fascination för vansinnets historia.

Väl värt ett besök om man har vägarna förbi!

This entry posted in Bloggar jag läser, Kulturhistoria. Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *