Pågår just nu: rördragning

Om VVS- och elinstallationer har jag tidigare skrivit här och här. Nu äntligen har det blivit dags att omsätta i praktik. Men vi tar det från början!

Vi samlade ihop till ett byggmöte någon gång under våren 2009. Lite optimistiskt var det kanske eftersom det skulle dröja innan elektrikerna och vvs:arna fick göra sitt i det gamla huset. Men vad vi hade gjort då var att sammanställa ett dokument för elektrikerna, ett för rörmokarna och ett för byggarna. För oss var det ett sätt att säkerhetsställa oss om att de var fullt medvetna om vad vi ville att de skulle göra. I dokumentet som lämnades till ansvarig för elen skrev vi om våra önskemål gällande utanpåliggande dragningar med lettiklammer, höjden på strömbrytarna (som är något lägre än den gamla standarden) och så vidare.

Dokumentet som vvs:arna fick hade två önskemål: lödda fogar och kopparsvep. Vi påminde givetvis om detta när det nu, januari 2011, var dags för de kallställda rummen att få värme. Jag visste att detta var bra att göra i teorin och jag har personligen aldrig gillat plasthållarna som används i moderna installationer. Att det skulle bli så pass mycket lättare och graciösare intryck av att använda kopparsvep och få fogarna lödda istället för att använda skruvkopplingar och plasthållare… tja, det kunde jag faktiskt inte föreställa mig. Radiatorerna är dock fastsatta med skruvkopplingar för att dessa ska kunna kopplas lös, och de vill helst sätta skruvkopplingar på ett och annat osynligt ställe där brandrisken vore för stor för lödning. Vi kommer antagligen att måla rören vita med linoljefärg. Dock är jag glad att det inte är på så många ställen vi har synliga rördragningar. Rören förtar lite av karaktären på golvsockeln då rören är dragna ganska nära överkanten på sockeln. Det blir dessutom lite svårt att möblera. Nu är det snart dags för elektrikerna att komma och göra sin sista insats i ”gammbönninga”.

This entry posted in Renoveringen. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

One Response to Pågår just nu: rördragning

  1. Patrik Hedlund says:

    Underbart bra av er att lämna ett sådant papper som berättar exakt vad ni vill ha, som t.ex. LETTI-klammer och höjd på strömbrytare. Det betyder att ni är engagerad och då slipper elektriker dra ut ur er vad ni vill ha och då slipper man förhoppningsvis missförstånd och klagomål från kunden som aldrig är roligt att få.
    Guldstjärna!

    //El-Putte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *