Övervåningen

TakmålningHär syns takmålningens ena hörn. Det är målat på papp som idag är övermålad med en slags sandspackelfärg inne i vårt sovrum. Snickerierna och fönstret i ”finrummet”, vårt blivande sovrum, är målad i en matchande turkosgrön färg. För mig känns mönstret art décoinspirerat, men jag kan givetvis ha fel och någon som vet bättre får gärna rätta mig. Snickerierna är inte renodlade funkisfoder, utan har en avrundad kant och är breda.  

Min svärfar säger att hans pappa brukade berätta om hur han, när han var liten, kärrade ut en mängd föremål från vinden här uppe för att kasta i en bränngrop. Huset skulle då höjas med några stockvarv. Det där med huset och hur högt det egentligen har varit är ett stort mysterium för oss. Vi vet till exempel:

– Att det målade timret i kammaren och i förstugan upphör för att övergå i omålat timmer. Således måste takhöjden ha varit lägre under en tid.
– Att min mans farfar hjälpte till att röja undan på vinden när huset skulle höjas när han var pojke, dvs någon gång omkring 1910.
– Att innertaket i storstugan, vårt nuvarande vardagsrummet, har bytts ut och korrigerats för sättningar i stommen. Detta är gjort efter 1921.
– Att åtminstone ett rum, den lilla kammaren, var inrett på vinden när min mans farfar och hans fru bodde där som nygifta, 1929-30.
– Att takfönstren på övervåningen har suttit lägre än vad de sitter nu.
– Att taket är helt ombyggt vid något tillfälle.
– Att ”finrummet” på övervåningen en gång sträckte sig bort till timmerväggen och omfattade även det som nu är hall. Rummet är således förminskat och vi har fått en klädkammare.
– Att kammaren där uppe har gjorts om helt på femtiotalet, det har fått nya plankväggar som är spånfyllda och som bland annat innehåller ventilrör.

Det vi skulle vilja ha svar på, det är:
– Exakt när höjdes huset och gjordes taket om?
– Gjorde man förändringarna på nedervåningen i samma veva eller har taket höjts i två omgångar?
– När inreddes kammaren uppe?
– När inreddes ”finrummet” där uppe?

 Det är trist att inte ha någon att fråga. Kvinnan som sist bodde här i huset är född 1917 och hon säger sig inte minnas. Övriga man kan fråga är ju födda i början av trettiotalet och har varit inackorderade här under ”förfalla” (dvs den tid då det inte gick att ta sig över ån med båt, eller på isen) och kan rimligtvis inte komma ihåg vad som hände på 10-talet. Men kanske de kan dra sig till minnes hur det såg ut? Frågorna har vi samlat på oss. Kanske vi kan försöka oss på att göra någon sorts gestaltning av hur det hade kunnat se ut.

Det är farligt att förlita sig på snickerier, på innerdörrar och fönster. Byggnadsdetaljer kan återanvändas eller flyttas. Eller också kan rum göras om helt. Och det är svårt att leka byggnadsarkeolog, ty funderar man på somligt slutar man med mer frågetecken. Kanske var vårt hus en gång en enkel liten stuga i en våning?

This entry posted in Byggnadsvård, Renoveringen. Entry Tags: Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *