Mer om tapeter

Bilderna här till vänster föreställer en tapet som vi hittade på baksidan av timmerstockarna som togs bort i förstugan, där trapphuset skulle sitta. Timmerstockarna har sedan använts för att fylla igen kammarens fönsterhål, tapeten finns således bevarad i väggen. Jag har ingen aning om hur gamla de kan vara, men jag älskar blommornas form och färg. Gamla tapeter är fantastiska – vilken formrikedom de har!

Nästa tapet kommer också från förstugan. Näpna, klarblå blommor i ett fint rutmönster. Jag är väldigt dålig på att datera tapeter, men den sitter ovanpå limfärgen och borde vara ganska gammal.

Vi har inte tagit loss tapetprover när det har suttit fast på väggen så här – bara fotograferat. Det innebär visserligen att kulören kan förändras, men de får hellre sitta kvar än att vi ska försöka riva loss det till ingen nytta.

”Gamla tapeter” är för övrigt ett av de vanligaste sökorden som folk hittar hit via. Mig veterligen har jag inte skrivit särskilt mycket om det, annat än ett inlägg om var man kan få tag på gamla mönster i nytryck. Tyvärr är det ju så att massor av kulturhistoria rivs ner för att det ska nytapetseras, eller för att man ska lerklina timmerväggen, eller för att man ska få fram den gamla tapeten. Vi har också tagit bort något tapet- och masonitlager för att få fram den gamla väggpanelen. Alla tapeter är naturligtvis kulturhistoria. Men någonstans dras gränsen för när patina är charmigt: jag tycker inte att det känns speciellt fräscht med en sovrumstapet som blivit flottig och missfärgad av att någon legat och sovit mot väggen i fyrtio år. Kalla mig kräsmagad; jag är glad att den är övertapetserad. Det hade antagligen känts annorlunda om det var ett fritidsboende och en salstapet som blivit missfärgad av herrarnas hårpomada.

Är man intresserad av gamla tapeter har Byggnadskultur ett par intressanta artiklar om tapeten ur kulturhistoriskt och bevarandeperspektiv.

Vad gamla tapeter i nytryck anbelangar finns det en hel del att välja på. Lim och handtryck har sin kulturhistoriska bok och Röda boken, tapetkollektioner med anor från 1800-talet och framåt. Det lite dyrare alternativet som dessutom har oskurna sidor. Bland de lite större tillverkarna finns Boråstapeter med kollektionen Anno 1905 som bland annat innehåller tapeter med mönster ritade av Josef Frank. Kollektionen Falsterbo har ett par gamla tapeter i nytryck och ett par gamla tapeter i nytolkning. Duro har kollektionen Gammelsvenska, med mönster från 1800- och 1900-talet. Åtminstone Duros tapeter är förlimmade. I andra kollektioner återfinns enstaka tapeter med äldre ursprung, såsom tapeten Praktmagnolia (30-tal) och Djurriket ur kollektionen Atmosfär III. Sandbergs tapeter har en del tapeter i nytryck i sina kollektioner. De har jag ju personligen fastnat för och ett par återfinns hos oss. Judith är en 10-talstapet, Katarina är en 20-talstapet liksom Vera. Decor Maisons bok Modern Classics representerar färgmässiga omtolkningar av gamla tapeter i nytryck.  Sanderson marknadsför William Morris (han som porträtterades så olyckligt i svt:s Desperate Romantics) vackra tapeter och återfinns hos Tapetorama, som också har rullar av gamla tapeter.  De har för övrigt en strålande sökfunktion, där man kan sålla ut tapeter i kategorin Jugend, Art Deco och Arts & Crafts.  Finska tapettillverkarna Sandudd har kollektionen Mormors tid. Jag kikade på dessa på Colorama, men tyvärr kändes de lite plastiga – till skillnad från flera av de andra tapeterna är de inte limfärgstryckta. Och så förstås Tapettitalo.

This entry posted in Byggnadsvård, Gamla hus, Inredning. Entry Tags: , , , Bookmark the permalink. 

One Response to Mer om tapeter

  1. Asta says:

    Den blå tapeten längst upp var väldigt vacker tycker jag. I vårt hus finns nästan ingenting gammalt att hitta, någon har någon gång varit duktig på att plocka bort det mesta. Men på några ställen, typ vid luckan till vinden och bakom ett proppskåp har jag sett lite gammal tapet. De som byggde vårat hus verkar ha gillat jättemörka tapeter. Mönsterna är fina, men själv hade jag aldrig satt upp så mörka tapeter. Men kul att se dem någonstans åtminstone. Men din blåa tapet längst upp hade passat fint i vårt blåa rum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *