Kök i gamla hus

De kan vara svårarbetade, små och ha dåligt med förvaringsutrymme, men ack så trevliga de ser ut. Jag har bott i flera funkislägenheter som delar samma problem: arbetsbänken slutar någonstans i skrevhöjd, i alla fall på mig som är 1.75 cm lång, och man får ont i både ländrygg och axlar om man får för sig att diska. Men ack så fina de kan vara! Se och dröm er bort i Gävleborgs museums kökskatalog på Facebook – vilka otroliga kök och vilken atmosfär!

Trots att de inte har varit de mest lättarbetade köken i världshistorien så älskar jag faktiskt mina funkiskök. Överskåpen har gått ända upp i taket, de har alltså slukat allt ifrån vaser och köksmaskiner till vispskålar och serviser. Rejäla skafferier, och då gärna med uteluftsventil. I min studentlägenhet, däremot, eller lägenheten jag hade i Stockholm, där bestod köksinredningen av spånstommar från IKEA (eller motsvarande). Där fick specierivarorna inrymmas i över- eller underskåp. Hur roligt är det?

Det här är två av köksbilderna jag har samlat på mig under åren (bilderna är klickbara). Det ena är ett kök med luckor tillverkade av plywood, som fernissats. Ett trettiotalskök med fantastiska beslag, som med en kula på. Den andra köksinredningen är inte speciellt mycket äldre, men med helt annan karaktär. De där sneda överskåpen tycker jag är helt underbara.

Här har vi kök av lite äldre slag, och i olika ståndsmiljöer. Bilden till vänster kommer från kronotorpet Zakrisbo som är byggnadsminnesförklarat. Det andra köket, som förvisso inte visar så mycket mer än lös inredning – den fasta köksinredningen påminde mycket om den översta högra bilden, fast är dekormålat i samma flammade grönfärg – är en interiör från hälsingegården Ol-Ers.

Den här bilden är tagen genom fönstret på ett rivningshus. Det revs i somras, tyvärr. Kulören är fantastisk, tycker jag.

Kan det någonsin bli samma stämning  i ett nytt, modernt kök (som Gysinges visningskök här nedan) hur mycket man än handmålar med pensel och med linoljefärg eller äggoljetempera, hur mycket skurgolv och fasat kakel och gammeldags limfärgstryckta tapeter och diskbänk med stänkskydd man än har? Vackert blir det onekligen, men kan det mäta sig med original?

This entry posted in Byggnadsvård, Gamla hus, Idéer. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

9 Responses to Kök i gamla hus

 1. Asta says:

  Har också haft funkiskök och älskat dem. I två av dem var där skafferier som var helt enorma. Inga man gick in i, men de var ganska stora och sträckte sig från golv till tak och svalde hur mycket som helst.
  Ett nytt kök kan nog aldrig ge samma känsla tror jag, men man kan i alla fall få en känsla av att man försöker hålla huset i en viss stil och att man har något som inte alla andra har.

  • maria says:

   Ni har ett underbart vackert kök, Asta. Det påminner lite om vårt. 😉

   • Asta says:

    Tack för att du tycker det. Jag tycker också om det väldigt mycket fortfarande. Ambitionen var just att bygga ett ”gammalt” kök, men kom egentligen fram till att det inte egentligen inte gick så då blev det, som jag kallar det, ”sekelskiftesinspirerat” kök.

 2. maria says:

  Absolut – det tror jag också. Ni har ett fantastiskt vackert kök (faktiskt inte helt olikt vårt, konstaterade maken). Men originalet har ju ett speciellt värde, det går inte att komma ifrån!

 3. MrsUniversum says:

  Inget går upp mot orginal! Allt annat är kopieringsförsök 🙂
  Men ibland behövs förändring, främst ur funktionssynpunkt. Själv är jag glad åt den patina som jag själv är med och skapar. Allt måste inte se sprillans nytt ut. Med patina menar jag inte shabby chic-varianten utan äkta patina.
  Men som sagt – orginalet kan inte återskapas. Originalet är BÄST!

 4. Hans says:

  Äkta är bäst men hur många gamla kök är kvar…………….
  I huset vi bor, från 1924, (inte renovéringsobjektet) fanns när vi flyttade -87 en trist modern köks inredning. Den ersattes med en inredning från 1928 hittad i en kontainer. Kanske inte helt äkta, men ett som skulle kunna varit där från början. Det stämmer i varje fall med huset även om diskbänken har modern höjd. Ovanskåp med glasade dörrar och alla nedanluckor och lådor är i varje fall fån tiden.
  Fast riktigt äkta……

 5. Lotten says:

  Jag måste säga att jag tycker att Kvänums kopior av 40-50 tals kök är riktigt fina. De kan faktiskt mäta sig med orginalen enligt mig. Men däremot är nytillverkade kök i typ 20-tals stil sällan fina. Varför är det så? Är det kanske den där patinan som saknas och som gör kopior meningslösa?

 6. Emma says:

  Åh, TACK för bra bilder! Vi har ett litet stackars torp som ”slaktades” på 50-talet och istället för STORT orginalkök med bakugn gjorde de ett litet, litet kök i kammaren som mest består av en diskbänk. Diskbänken är bra, men resten…

  Nu ska vi snickra kök i sommar tänkte vi och rivningsköket du plåtat var en fin skola i otroligt snyggt kök! (varför rev de huset!?Ser att det varit ”invaderat” men ändå?) Ert projekt är så otroligt roligt att följa och precis som du säger – vad är ”orginal” och vad blir pastisch…hm.

  Tack för bra blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *