Färdigtapetserat!

Från vänster uppifrån: Trapphallen, tapeten Judith från Sandbergs. Sovrummet, tapeten Vera från Sandbergs. Kammaren uppe, tapeten Dotty från Ferm Living (garderoben ska målas). Kammeren nere, tapeten Gysinge från Duro Gammelsvenska kollektion.

This entry posted in Renoveringen. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

5 Responses to Färdigtapetserat!

 1. Jag har precis hittat hit till din blogg, mycket som är intressant.
  Läste precis om det här med pastischer. För mig, som är ganska så ny inom ”byggnadsvård” men som ändå har känsla, så är, för mig, byggnadsvård ofta att låta saker och ting vara! Ja, faktiskt. Låta dem vara och åldras med behag. Men, om de håller på att förgås av olika anlegningar, ruttna upp eller regna in eller ramla omkull (fast om det är en gammal lada och man inte kan hjälpa det så är det kanske bättre att låta den falla och låta den vara på det sättet…)
  Jag tycker att det vackraste och mest känslosamma är när saker och ting är på samma sätt de en gång var.

  Men kök som är så gamla är så tungjobbade… men är de verkligen det?? Smäll igen lådan bara, pang bom! 🙂 utan rullhjul, det tål den gamla köksinredningen, till skillnad från den nya med sina, ofta, ohållbara lamineringar. Men det är klart, när den nya köksinredningen är bara ett år eller nåt då funkar allt friktionsfritt, sedan efter ett tag så…tjaa.. då har modet ändrats och folk byter inredning.
  För många som talar byggnadsvård verkar det som om det kliar i händerna på dem att förbättra, förändra, lägga till, visa vad de kan, bygga till, bygga om i gamla material men med ny arkitektur, eller gammal, och så ser de inte vad de verkligen har mitt framför ögonen…

  Ha det gott!

  • maria says:

   Att bara låta saker och ting vara, men inte låta dem förfalla, är ju på sätt och vis den allra bästa byggnadsvården.
   Jag upplever själv att vi hamnar någonstans mitt i.
   Vi har byggt ut, eftersom enkelstuguplanen inte har fungerat med de funktioner vi vill ha i vårt hus. Mrs Universums flerhussystem är helt fantastiskt, men tvättstuga på gården i trettiogradig lappländsk kyla… Nja, det klarar jag mig utan. Vi har renoverat, vi har vårdat och vi har restaurerat omsorgsfullt. Vi har försökt ta hänsyn till kulturhistoriska värden, men också låtit vår personliga smak få komma till tals. Somligt har inte åldrats särskilt behagfullt. Annat har åldrats med stor värdighet. Och mitt i kommer vi där, en småbarnsfamilj, som gillar att laga mat och se på hemmabio… När vi tog över huset var väldigt, väldigt mycket förstört och det som hade förnyats då var så nedgånget. 1951 genomfördes den stora renovering som innebar en ombyggnad av rummen där uppe, ommålning överallt, att masonit spikades på nästan alla väggar och dörrar och spacklades och målades med högblank ”båtlacksfärg” som sedan dess har spruckit i spindelnätsformationer och lossnat i stora flagor. Alla gamla foder försvann, golven hyvlades och täcktes med plastmattor som bubblade sig (alt. byttes ut). Det var inte speciellt charmigt och femtiotalet har fått komma till tals det också. Men det är inte den enda rösten vi har velat höra.

 2. Stella says:

  Vad fina tapeter ni har valt, Maria.
  Gillar verkligen tapeten i barnrummet och Sandbergs limtryckstapeter.
  Synd att det är en bit bort till er från Z-län annars hade jag kommit förbi för tips och för att få glo!
  Alltid givande att läsa din blogg – kul att du är tillbaka!

 3. Liv says:

  Så herlige og sjarmerende tapeter!!

  Liv

 4. maria says:

  Tack, Liv och Stella!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *