Värme

Senaste numret av Gård och Torp – som jag i och för sig bara har skummat igenom än så länge – har värme som tema. VVS har jag skrivit om vid ett par tillfällen i bloggen, värmen mer specifikt under förra årets vargavinter. Nu har vi haft en bister medeldygnstemperatur några novemberveckor i streck, och jag tror minsann att det är dags för en uppdatering.

För att summera det som sagts tidigare så var den gamla delens golv oisolerade, utom i kammaren, där man isolerat i ett väldigt trångt utrymme. I den gamla storstugan såg allting torrt och fint ut, medan det fanns ett kondensproblem i kammaren. Summa summarum; man vill inte peta för mycket. Vi har isolerat ut mot stengrunden med lecakulor och ventileras med inneluft.

Vi vedeldar och har en stor ackumulatortank, hur stor kan jag dessvärre inte svara på – det har maken koll på. När det varit kallt en längre tid kan vi behöva elda en eller ett par gånger under dagen, men det går åt förvånansvärt lite värme ändå tycker jag.

Vi har golvkallt i vårt vardagsrum, det går liksom inte att komma ifrån, lite dragigt är det också – det är avsevärt mycket kallare när det blåser och är några minusgrader ute än när det är vindstilla och många minusgrader Det mesta kan man lösa med tjocksockar och yllekofta, men det är värre för vår krypande lilla ettåring. Kontoret är faktiskt väldigt behagligt att vistas i (även om det mest används som förråd i dagsläget). Jämförelsevis har vi behållt treetexen på väggarna där inne, kanske ger det ett lite varmare klimat, men det ligger ju dessutom mitt i huset och har bara ett fönster mot tre i vardagsrummet. Därtill står ju två rum på övervåningen fortfarande kallställda, och jag kan tänka mig att det gör vardagsrummet kallare också. Jämfört med förra året så är den avsevärt största skillnaden tätningen runt fönster och dörrar – det har gjort mycket – och att golvvärmen har kommit igång i förstugan, det är inte en stor betongklump som snarare kyler ner än värmer upp. Det ska bli intressant att se vad som händer när vi byter ut ”panelen” (masoniten, på gaveln och baksidan av huset) och vindtätar timmerhuset ordentligare. Någon tätning av stensockeln blev det inte i somras; vi fick inte tag i hydrauliskt kalkbruk innan det blev för kallt. Nåja, överlevde vi förra vintern lär vi överleva den här vintern också.

Efter julhelgerna kommer vi att göra i ordning de rum som fortfarande är oanvända – kontoret och de två gamla rummen där uppe – och kanske förbättrar det komforten ytterligare.

This entry posted in Byggnadsvård. Bookmark the permalink. 

One Response to Värme

  1. Pingback: Värmeföljetongen fortsätter | Bygga bo – karleriks.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *