Tvättstuga värdig en drottning

 ”Men inte ska ni väl ha tvättstugan på övervåningen?”

Ja, det fick vi höra några gånger, i synnerhet från den konsult som hjälpte oss med bygglovsritningarna (det tål att upprepas: anlita en arkitekt!). Vi var ståndaktiga, och en tvättstuga på övervåningen skulle visa sig vara det bästa vi nog gjort i huset. Det är här alla kläder finns, sängkläder, handdukar. Eftersom vi kommer att ha ett badrum på nedervåningen lär det bli lite mer tvätt än den magra tvättskörd som kökshanddukar och haklappar utgör, men fortfarande inte så mycket som det faktiskt är där uppe. Jag är glad att jag slipper släpa tunga sängkläder upp och nerför en trapp. 

Tvättstugan är liten, men jag satte tidigt igång med att fundera på hur jag ville ha det. Min erfarenhet av tvättstugor i hus är begränsad – jag har framför allt erfarenhet av tvättstugor i flerfamiljshus – men jag visste på ett ungefär hur jag ville ha det i alla fall – så mycket arbetsytor som möjligt. Liksom för badrummet uppe vände vi oss till Ikea för praktisk inredning. 

Förvaringen består framför allt av Ikeas köksinredning ”Faktum”; ett 60 cm brett diskbänkskåp och två 40 cm breda skåp på vardera sidan. Ett av skåpen rymmer en utdragbar strykbräda, och vi hade tur när vi köpte det – för strax därefter utgick den ur sortimentet. Det finns dock bland annat vägghängda strykbrädor att köpa. Det är en av favoritsakerna i tvättstugan, jag stryker betydligt mer kläder nu än vad jag gjorde tidigare. Dock är det bra med en vanlig strykbräda i beredskap, för den utfällbara kommer lite till korta när man ska sy gardiner och stryka fållar…

2009 hade Ikea tillfälligt en tvättstugeserie i björk (delar av den syns till vänster på bilden), och flera delar av denna finns i vår tvättstuga: en arbetsbänk med rostfri plåt som undertill rymmer torktumlare och tvättmaskin  – för oss var det bäst att göra så här istället för att ha en ”tvättpelare” för att maxa bänkutrymmet – vägghängda torkställningar och en ihopfällbar portabel torkställning. De upphörde rätt snabbt med den serien, tror jag, men det finns liknande vägghängda torkställningar i Ikeas sortiment nu – inte lika snygga, dock.

Tvättsorteringen sköts i tvättsäckar som hängs på stativ med hjul från Ikeas Antoniusserie. En säck för 40 grader och två för 60 grader. Det enda jag egentligen saknar är någonstans att lägga mer skrymmande tvätt som man kanske inte tvättar så ofta (till exempel kuddar eller filtar), och än så länge för ömtålig ylle- och sidentvätt som sedemera kommer att sorteras in i en säck som hängs på väggen. Jag måste bara hitta en lämplig säck först. Vi har även hängt upp en handdukhängare på väggen där påsen med badkläder kan hängas upp för torkning, eller fuktiga halvt-om-halvt torktumlade sängkläder (jag gillar inte torktumlade, skrövliga sängkläder – ge mig krispiga, manglade lakan tack!).

Vi tänkte länge att vi skulle återanvända köksskåpet som vi tog ner från det gamla köket inne i tvättstugan. Till syvende och sidst kände vi dock att det var lite besvärligt att börja renovera skåpet; vi börjar helt enkelt vilja bli klara. Med den moderna inredning vi valt i tvättstugan kändes det dessutom lite malplacerat. För att göra det enkelt för oss valde vi därför att sätta upp två hyllplan i björk på enkla träkonsoller, där vi kan ställa rengöringsmedel, tvättmedel och andra sådana saker som vi inte vill att vår klåfingriga och nyfikna kille ska få tag på.

Inredningen där inne är således inte ”lantlig” eller ”romantisk” eller ”gammeldags” för fem öre. Inte ens porslinshon, som jag visste att jag ville ha, blir lantlig i sitt sammanhang, tycker jag (sen fattar jag inte riktigt att folk vill ha dessa frivilligt i sina kök. Vi diskade här första veckorna vi bodde i huset och det var ju det dubbla jobbet att hålla diskhon ren – definitivt inte en ho för en matlagningsfantast!). Golvet är en blågrå våtrumsmatta och väggarna är målade med en våtrumsfärg. Det är lättskött i en tvättstuga, därtill en tvättstuga som fungerar som skötrum för sonen med allt vad det har inneburit av amningsbajs och små bebispojkar som blir kalla på skötbordet.

Långt ifrån flertalet vackra tvättstugor som florerar bland inredningsbloggarna, till exempel Lantlif-Anettes, Mitt Egnahems eller Bergagårdens schablonmålade – men den är lättarbetad, lättskött och jag trivs där. Och det är väl huvudsaken. Det är en tvättstuga värdig en drottning; drottningen av osorterad tvätt och uddasockar.

This entry posted in Inredning, Renoveringen. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

3 Responses to Tvättstuga värdig en drottning

 1. Sara says:

  Hej! Fin blogg. Skall ta mig tid och bläddra bakåt genom åren. Roligt att läsa om ett norrländskt hus och miljö. /Sara

 2. Maria says:

  Jag kommer snart att flytta till ett gammalt hus med tvättstugan i en kattvind på övervåningen, så det var väldigt trevligt att läsa att du är nöjd! Har planer på att ha det som skötrum också faktiskt. Enda nackdelen är väl när man vill torka tvätt ute, men det är ju inte så ofta det går…

  Tycker du resonerar sunt, orka ha tjusig inredning i tvättstugan, hur ofta visar man upp den för gäster?

 3. maria says:

  Tack Sara!

  Maria, att ha tvättstugan på övervåningen har funkat jättebra för oss. Jag är pollenallergiker, så att torka tvätten ute har inte känts aktuellt. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *