Ett gott nytt år

Jag tror att det här är första julaftonen på mycket länge som jag och min man inte fått något renoverings- eller husrelaterat. Nu har vi bott här i drygt ett år och mycket är ju färdigt, om än vi fortfarande har tre outnyttjade rum där inte elen eller ytskikten är färdiga, varav två dessutom utan värme. Att få barn har dessutom försvårat arbetet en hel del. Vår lille kille har, sedan han föddes, varit en sådan som helst vill sitta i famnen och har svårt att sova utan kroppskontakt med någon. Jag var tydligen likadan när jag var liten.

Men en del projekt har vi – eller rättare sagt, maken – rott i land:

Pappspänningen

Nu var det dags att ta itu med den pappspänning som legat som ett dåligt samvete sedan föregående sommar. Eftersom det var ett så pass stort projekt som det ändå var (minst tre dagars arbete) var jag fast övertygad om att det var bättre att inte göra det innan vi flyttat in – för det var tillräckligt mycket att göra ändå. Jag hade ju rätt, men inte var väl tanken att det skulle dröja så länge i alla fall. Enligt expertisen ska det dock vara bättre att pappspänna när det är fuktigt ute, och alltså inte något som lämpar sig för vintern i inlandet. Med tanke på att vi lagt golv i augusti-september borde vi dock inte ha några problem med att spänna papptak i december.

Maken skred till verket ute på gården med byggplast som underlag och en jetstrykare för vattningen. Detta visade sig vara helt rätt verktyg – vattenåtgången blev väldigt exakt. Cirka 500 inslagna pappnubb och ett par torktimmar senare hade vi ett över förväntan fint tak i övre hallen. Det märkliga hörnet i taket utrustades med ett papphörn från Gysinge för att stadga upp, vilket fungerade bra. Torremsorna fungerade sämre i snedtakets vinkel; de sjönk ned och fick limmas istället. Vi kunde konstatera att man verkligen måste bli av med kvistar och andra ojämnheter (som utstickande spik), för de syns. Vi hade bättre tur med vårt papptak än vad Pernilla och Fredrik  (det står om pappspänningen under länken ”Följ en restaurering” och därefter ”Interiör”, ganska långt ner på sidan) hade, och vi är riktigt nöjda med det. Som synes på bilden sköttes pappspänningen av min make och min svärfar, de följde instruktionerna som finns att läsa i Invändig renovering och Gysingekatalogen till punkt och pricka, men använde häftpistol för att få fast våden innan de spikade fast den ”på riktigt” med sammanlagt cirka 500 pappnubb på samtliga våder.

Trädgården

Trädgården utrustades med två rabatter längst husväggen och den stensatta grusgången mellan bagarstugan och huset restaurerades. Vi fick välbehövlig hjälp av en minigrävare som grävde upp gångarna, på bilden syns de gamla stensättningarna som nu har fått nytt liv och höjts upp i förhållande till gräsmattan. Gångarna fylldes med ett ganska fint väggrus, tyvärr hann vi inte köra med padda för att packa det ordentligt innan snön kom till Saxnäs.

I övrigt försågs förstukvisten med räcken och ribbor och en omgång grundfärg och roslagsmagogny, vi fick några trösklar och en lösning på trappen som saknade räcken, vägg eller annat som hindrade en från att ramla ur den, vi målade ytterdörren med invändig färg (engelskt rött, snyggt mot det gråa) och piffade i största allmänhet.

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *