Barnrum

Det här är ett ämne jag aldrig har berört i bloggen, mig veterligen. Det är lite spännande att kombinera gammalt hus med modernt barnrum – för likt ett badrum kan det inte bli så mycket annat än så; barnrum är ju en väldigt samtida företeelse. Jag kan inte minnas att vi hade några speciella tapeter att välja på när jag var liten – den första tapeten jag och min syster valde var en sovrumstapet med romantiska rosor på, vi var väl då i 5-6-årsåldern kanske… men det kan förstås ha berott på att vi är uppvuxna i ”Borosan”-tapetserade hyreslägenheter.

I somras såg jag ett inredningsreportage från paret som driver Växbo lin, vilken tidning kan jag dock inte dra mig till minnes. Lantliv? De bor i ett fantastiskt timmerhus – men det jag fastnade framför allt var barnrummet de hade inrett. De hade valt tapeten Eldblomma av Josef Frank, ett slående och färgstarkt mönster designat på 1940-talet. När jag såg det tänkte jag ”vill ha!”, och jag tror i och för sig att det skulle göra sig fint i den övre kammaren med 50-talskaraktär – men den blir lite mörk.

Jag har själv en faiblesse för inredning från 50-, 60- och 70-talen liksom för samtida, färgglada retromönster.  Jag och min dåvarande partner inredde vår lägenhet i Stockholm med en hel del sådant – Stringhyllor, teaksoffor och -bord, plastfåtöljer från Ikea anno 1974 (SKOPA, design Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind), sittpuffar och ullmattor från Designtorget… Somligt har följt med mig norrut och det mesta, har jag tänkt, ska hamna i sonens rum. Jag är inte förtjust i barnrum som inretts för att se ut som, för att vara lite elakt hårddragen, vitmålade skolsalar/sjukhussalar från 50-talet komplett med  järnsängar, skolplancher och jordglober; jag vill ha grafiska, färgstarka mönster och mysig inredning som tål att lekas i.

Det danska företaget Ferm Living gör just sådana grafiska, färgglada retrotapeter. Och tänka sig att de har en barnrumskollektion, som jag och maken råkade trilla över när vi bläddrade igenom tapeterna hos Tapetorama. Vi ska nämligen få tapetserat i kontoret, sovrummet, våra hallar där uppe och i övre kammaren – så nu har vi helt enkelt fått lov att bestämma oss. Vi fastnade för det ”I fablernas värld”-aktiga (i minnet hos många sjuttiotalister?), söta mönstret Dotty som föreställer gulbruna träd på vit botten. Till skillnad från Eldsblomma känns det som om Dotty faktiskt skulle fungera i hela rummet. Sonen kommer alltså få ett rum tapetserat med Dottytapeter – men det lär dröja ett tag innan det kan utnyttjas som det är tänkt.

Finska företaget Tapettitalo trycker sköna barnrumstapeter med 40- och 60-talsestetik. Klatschiga retromönster hittar man hos Ferm Living och Marimekko (finns hos Tapetorama). Duros Djurriket från kollektionen Atmosfär III är ett lekfullt mönster från 70-talet i nytryck.

This entry posted in Inredning, Renoveringen. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *