Rabatter

Nu har vi haft grävare här och jag har jobbat i trädgården så att armarna är möra. Vi har gjort i ordning två perennrabatter vid båda sidorna om trapphuset. Här är jorden i princip bara sand – den är visserligen mjuk och lättarbetad men mager och torr – och vi har jordförbättrat med gödslad torv och planteringsjord runt plantorna.

När vi var i Umeå på fyrtioårskalas passade vi på att åka till en plantskola också, för att fylla upp rabatterna lite. Tyvärr är det ju aningens utplockat så här under sommarens sista veckor, men vi kom i alla fall hem med vit krollilja (lilium martagon ’Alba’), blå bolltistel (Echinops ritro), jättedaggkåpa (Alchemilla mollis), vårkrage (Dorinocum orientale), jätteprästkrage (Leucanthemum maximum ’Christine Hagemann’), jättevallmo (Papaver orientale ’Brilliant’) och praktbetonika (Stachys grandiflora). På Granngården fyndades smultron för halva priset, som nu utgör kantväxt på den ena rabatten. Jag har lagt in en beställning på påsk- och pingstliljor också, gamla sorter (Narcissus pseudonarcissus ’Van Sion’, och Narcissus poeticus ’Actaea’) samt scilla som ska sättas i höst.

Tidigare i sommar, bara ett par veckor sedan, köpte jag ett par dagliljor på Tradera och tyvärr hade de hunnit etablera sig – det kändes inte bra att flytta dem, få se om de klarar sig. Vi flyttade också flera av plantorna vi har haft i vår ”kuvösrabatt”, bland annat några aklejor, ett löjtnantshjärta som jag var övertygad om hade strukit med och ett par saffransliljor (lilium bulbiferum var. Croceum, inte den vanligaste i norr men den förekommer faktiskt bara här i byn!). Egentligen ska man dela och flytta plantor på hösten och våren, men vi ville passa på när vi ändå höll på. Kvar står en rugge brandliljor, en höstaster, en vit lilja som tappert kommer upp år efter år trots massiv vanskötsel och några rejäla bestånd sliden som bara blir större och större.

Rabatterna är rundade, som en utdragen fjärdedels cirkel. Det blir mycket snyggt, men antagligen hade de inte sådant på en liten gård i lappland i början av 1900-talet. Nåja, det är som det mesta här hos oss. Somligt restaurerat och somligt efter eget huvud. En rabatt är ju möjlig att förändra – det vore annorlunda om det fanns kvar kantade rabatter. Jag längtar mycket efter nästa sommar – då ska vi plantera träd och buskar, och får se hur våra rabatter tar sig!

This entry posted in Trädgård. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

2 Responses to Rabatter

  1. Liv says:

    Hei!

    Så spennende prosjekt dere har! Dette var både interessant og fasinerende lesning. Håper det er greit jeg legger bloggen din til i min RESTAUREINGS-liste?!!

    Hilsen Liv fra Norge ;O)

  2. Katarina says:

    Spännande läsning och bildspelet från Atjaholmen är som balsam för själen. Vilken fantatsisk miljö och så fint fångat på bild! Vilken pärla!!!
    Tack för mycket inspirerande inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *