En hyllning till Sandbergs…

Innan vi påbörjade renoveringen var jag nog helt övertygad om att de flesta tapeterna i huset skulle komma från Lim & Handtryck. De har väldigt vackra, limfärgstryckta tapeter och fina kollektioner med gamla tapeter i nytryck. Men istället har det blivit så att vi har köpt merparten av våra tapeter från Sandbergs tyg & tapeter. Jag skulle vilja beskriva flera av deras tapeter mer som ”gamla tapeter i modern tolkning”. Det passar in utan att för den skull ge sken av att vara originaltapeter. Det är nog den inställningen vi har haft till det mesta vi har tillfört och förändrat i huset. Vi kan till exempel inte påstå att vårt kök med lång, extra hög och extra djup arbetsbänk på något sätt påminner om gamla kök, annat än i stilen på köksluckorna.

Tapeten Vera från Sandbergs tapeter. Bild från Hus & Hem. Den första tapeten jag fastnade för var tapeten Katarina. En fantastisk tjugotalstapet i nytryck som fanns i blå, gul och röd färgställning. Tyvärr har den utgått och vi hann aldrig köpa den – synd, för vi hade verkligen fäst oss vid den och den skulle ha passat så bra i vårt sovrum. Vet ni hur svårt det är att tänka om när man verkligen har bestämt sig för något och så blir det inte av? Det är tufft. Åtskilliga timmar har gått åt till att försöka hitta något som såg ut som den och kändes lika bra. Det är förstås omöjligt; man måste tänka om helt. Nu har vi spanat in tapeten Vera, återigen en tjugotalstapet från Sandbergs. Betydligt blommigare, mer stormönstrad och mindre vår stil än Katarina, men den kändes ändå klockren när jag ramlade över den häromdagen. Jag, som ändå har tillbringat åtskilliga timmar på Sandbergs hemsida, har missat den totalt fram tills nu. Jag var väl tvungen att vara redo för den.

I vardagsrummet har vi valt att sätta upp tapeten Nora, ett modernt mönster som för åtminstone mina tankar till William Morris, arts & craftsrörelsen och slingrande jugendblommor. Den passar utmärkt till den vaniljgula färgen vi har målat dubbelfassponten i och det ljusa grangolvet från Baseco. Möblerna – till exempel den mörkbruna skinnsoffan – är än så länge lite… enkelt sagt avvikande för vårt vackra och ljusa rum (vid sidan av en gustaviansk stilmöbel och en fernissad buffé med intarsia från trettio-fyrtiotalet någon gång som jag har fått av min mormor), men det kommer att bli bättre.

Övre hallen (som består av trapphuset och den gamla delen) är än så länge otapetserad, men tapeterna är inhandlade. Här föll valet på tapeten Judith i blått/guld. Förlagan till tapeten Judith är en 1910-talstapet och är väldigt vacker. I den lilla övre hallen (övriga tillbyggnaden) hittas än så länge ett par våder av tapeten Joel; tryckt som bottenmönstret i Judith.

Men tapeter till barnrummet blir inte Sandbergs, de fina barntapeterna de har till trots. Jag funderar på Josef Franks ”Eldblomma” som jag har sett i flera inredningsreportage i barnrum. Färgglad, vacker och lekfull!

This entry posted in Inredning. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

10 Responses to En hyllning till Sandbergs…

 1. Jag kan bara hålla emd dig. DE har fantastiskt fina tapet, både vad det gäller mönster och färger.
  Tog en snabbtitt på era val och fick gensat idéer för egen del. Stort tack!

  Hoppas det går bra med den nya familjemedlemen och byggandet, förresten, även omd et kanske kan bli en del omprioriteringar kan jag tänka mig….

 2. Stella says:

  Vad roligt med nytt inlägg!

  Vi har också köpt tapeter från Sandbergs ”christophe” med beige botten, inte alls tidstypisk men i just det sovrummet behövdes något extra, och är så nöjd med trycket, ytan och färgen. I det andra sovrummet i lillhuset har vi valt en solgul morrisinspirerad pilbladsmönstrad tapet.
  Tänker på att tapeterna kommer att prägla barndomen för våra barn. Jag kommer så väl ihåg tapeten i mammas sovrum. När vi nu satte den gula kom ett eget ljud och känselminne över mig – ljudet som kommer när man rör en treetexklädd vägg med handen och vips var jag i mormors sovrum, med en prickrandig 40-50talstapet på grå botten. Mormor stor och jag liten inklämd i hennes säng mot väggen. Har förresten en hittad rulle av just den som jag ska sätta nånstans men den är attans så spröd.

  I min första lägenhet hade jag en sandberstapet grönrandig med små prickar, den görs än. Till det förra boendet tapetserade vi med en fin vitcreme stor medaljongtapet och så kär som jag var iden köpte jag tio rullar när den reades ut – den kommer att få bo i vårt storhus.

  Nora och eldsblomma i barnrummet – hur fint som helst.

  Tips på vad man kan använda tapetrester till; sätt bakom ram och glas och vips – en anslagstavla – skriv med whiteboardpennor, sudda med svamp.

 3. Lotten says:

  Å, vilka fina tapeter, vad vackert hem ni kommer få! Speciellt Judith är tycker jag är otroligt fin! Du vet att man kan köpa gamla orginaltapeter också va? På tex Interiör 1900 på nätet.

 4. maria says:

  Malin: Japp, det har stått rätt stilla nu i fyra månader. 🙂 Kul att du fick idéer!

  Stella: Cristophe är jättefin. För mig är dock barndomen mest förknippad med kådad timmervägg; vi hade en timmerstuga från sjuttiotalet som vi var mycket i.

  Lotten: Japp, det vet jag! Vi har funderat på det, men sandbergstapeterna föll oss mer i smaken. 🙂

 5. Erica says:

  Jag måste verkligen få berömma din blogg! Den är så matnyttig att läsa och väldigt personlig 🙂
  Hoppas allt kommer att gå bra med de vackra tapeter som ska sättas upp.

 6. Överkalixtösen says:

  Ja, varför slutade de med den fantastiska Katarina-tapeten?! Den fanns ju även i gult och den hade jag spanat in till mitt kök, men när jag väl skulle beställa…då fanns den inte längre!!! Letade febrilt efter den på olika typer av firmor som säljer restlager etc, men gav upp. Det blev en tapet från Boråstapeters Anno-serie istället…. Lycka till med tapetserandet och den nya familjemedlemmen, förståss!

 7. Överkalixtösen says:

  Visst var det väl ni som var i Aftonbladet i går+!!! Vilken sötnos han är den lilla krabaten! 😉

 8. sven-olof ask says:

  Panik! Judith-tapeten 437-48 – vem har en dylik rulle?!?
  Firman har lagt ner tillverkningen – och jag saknar en rulle!

  Plise – hör av Dig om Du vet vem som har!
  Sven-Olof Ask 070 742 65 18

  • maria says:

   Tyvärr kan jag inte hjälpa till med det, vi har någon rulle kvar men det är av den blå tapeten. Förslagsvis lägger du ut en efterlysning på blocket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *