Eldetaljer

Jag plockade upp det förra numret av Gård & Torp för att kolla när nästa nummer kommer ut, och noterade att det skulle bli en elspecial. Allting återvinns – så även specialnummer. För ett par år sedan upptäckte jag nämligen Gård & Torp när jag surfade efter tidsenliga eldetaljer i nyproduktion – de hade publicerat en välskriven och mycket snyggt layoutad artikel i pdf-form. Den finns fortfarande kvar i något annorlunda form på deras web, El på nygammalt sätt. I den skriver de:

Respekten för tekniken har gjort att vi okritiskt accepterat de nya modellerna utan att tänka på om de passar in i miljön. Moderna ljusknappar, eller väggbrytare som de kallas på fackspråk, består av en kvadratisk bricka och kan hanteras med en höftvickning medan deras föregångare var rundade, nätta saker som placerades högre upp på väggen och gav ifrån sig ett tydligt klick-ljud.

Men det finns nytillverkade äldre modeller att välja på för den som vill anpassa väggbrytarna till den miljö som de ska placeras i, och det är bara ett exempel på att elinstallationerna inte nödvändigtvis måste förfula inomhusmiljön. Tillsammans med lampor och ledningar i gammal stil kan elen också vara med och förstärka eller återskapa en gammaldags atmosfär.

Någonting liknande, fast i något skarpare ordalag, uttrycker Göran Gudmundsson i boken Invändig renovering. Tyvärr har jag alla mina böcker nedpackade i kartonger i bagarstugan, så jag kan dessvärre inte citera. Det gjorde dock intryck på mig. Jag hade aldrig ens övervägt att någonting som ett eluttag kunde hjälpa – eller stjälpa – en återskapad, äldre inomhusmiljö.

Nytillverkade eldetaljer är en hett debatterad fråga på Bygga hus forum och en sådan som intresserar mig principiellt. För oss har valet egentligen känts enkelt, eftersom det drogs in el i vårt hus 1945 och då i form av utanpåliggande dragningar och bakelitströmbrytare. Att då använda nytillverkade bakelitströmbrytare följer byta lika mot lika-principen jag ser som central i vårt tankesätt kring byggnadsvård. Jag ser också bakelitströmbrytarna som ett sätt att skapa historisk kontinuitet i huset, något som bidrar till upplevelsen av husets ålder.

Börjar man inte peta i ett gammalt elsystem, med undantag för att byta ut trasiga strömbrytare och annat dylikt underhåll, går det alldeles utmärkt att behålla det. Vi valde att göra om allt, utom i ett litet rum – sidovinden i det stora rummet uppe – där allting får förbli orört. Den enda ändringen som gjorts är att det dragits en ny elledning till rummet. Vi valde att göra så många dolda dragningar vi bara kunde. I vardagsrummet är en del av elen dragen under golvet och bakom taklisten, till exempel, medan vi har dragit på kallvinden på övervåningen. Även om jag inte delar Gård & Torps artikelförfattares åsikt att kuloledning ”vanpryder ofta i övrigt väl renoverade bostä­der”, är det mer praktiskt att ha så mycket som möjligt dolt när man ska tapetsera och måla. Tvärtom tycker jag att kulo kan vara riktigt dekorativt, om det är gjort på ett snyggt sätt. Lyckligtvis har vi en duktig elektriker. Vi har dessutom bett honom att fästa kabeln med den mer traditionella lettiklammern. Mer om kulo och installationer har jag skrivit i detta inlägg. När det gällde sådant som strömbrytare och uttag har vi alltså två sorter i huset; infällda och utanpåliggande.

Jag och min man funderade länge på vilken sorts strömbrytare och uttag vi skulle ha. Vi ville inte ha moderna strömbrytare. Att vi allra helst ville ha de nytillverkade varianterna för utanpåliggande och infällt montage som finns hos bland andra Gysinge och Byggfabriken stod klart, det enda vi kände oss tveksamma över var priset. Alternativet stod mellan dem och Eljos serie Renova som anknyter till ett traditionellt formspråk, men som tillverkas i modernare plast än bakelit. Efter att ha räknat på det kände vi att skillnaden mellan att köpa Renova med petskydd och att beställa direkt från Manufactum var försumbar i sammanhanget. Som en av våra leverantörer sade: ”Ta det ni känner att ni vill ha. Om några år kommer ni ändå att byta ut det billigare alternativet och det blir dyrare i slutändan”. Vi har inte ångrat oss. Framför allt känns de mer robusta än apparaterna från Eljo.

De strömbrytare och uttag vi har installerat finns i ett par olika varianter. På ett par ställen har vi kronströmbrytare som bara finns i vredvariant, men de flesta är vippströmbrytare. Det ska tillstås att Manufactums strömbrytare och uttag inte riktigt ser ut som de bakelitströmbrytare vi har i bagarstugan – de är svartare, blankare och annorlunda i formen. De utanpåliggande varianterna påminner dock mycket om de lite nyare varianterna som fanns i huset. Trots det har de väckt uppmärksamhet bland de flesta besökare vi har haft, som konstaterat vi ”kör den gamla stilen fullt ut”. Manufactum har dock inte några varianter för lamputtag, så ovanför fönstren har vi satt uttag från Eljo. Det skämmer inte.

Vi har också valt att inte installera antal uttag efter modern standard, utan har begränsat oss även om det är fler än vad det var tidigare i huset. Istället för ett uttag vid fönstersmygarna har vi uttag vid golvet och vid fönstersmygen vid varje fönster. Vi har också valt att placera strömbrytarna något högre än modern standard, dock inte fullt lika högt som man placerade uttag förr om åren. Det kommer naturligtvis dröja ett tag innan vår lille pojke kommer att kunna tända och släcka lamporna själv – men det känns inte som någon nackdel med tanke på hur kul barn brukar tycka det är att tända-släcka-tända-släcka i all oändlighet.

Manufactums produkter går att köpa direkt från Manufactum. Återförsäljare i Sverige är bland annat Gysinge (som även har en annan variant av utanpåliggande bakelitströmbrytare i brunt) och Byggfabriken (med ny, snygg hemsida). Andra tillverkare av apparater i gammal stil är Berker och tidigare nämnda Eljo med serien Renova. På Svenska byggnadsvårdsföreningens hemsida kan man läsa mer om el i gamla hus.

This entry posted in Renoveringen. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

9 Responses to Eldetaljer

  1. maria says:

    Jättebra skrivet, jag håller med! Vi har också suttit och klurat över Eljos Renova, men man ser på långt håll på den plasten att det är nåt annat. (skrovlig plast helt enkelt) och med tanke på priset är inte ens det en anledning att välja Renova (Eljo är ju inte ett budget märke direkt…). Vi kommer dra mycket infällt i rör för tex spis och kyl mm, men ”lagomt” mycket kör vi utanpåliggande, det ska vara synliga elledningar med porslinsdosor i taken på gamla hus! =)

    Och att sätta lampknappar för högt för barn vet jag inte man kan… så fort dom får nys om hur man flyttar stolar så kan allt lösas! =)

  2. Kan inte annat än att hålla med om att kulo är riktigt snyggt. För att inte tala om dessa bakelitbrytare. Dessa 2 detaljer i ett hus är något som står högt på vår önskelista.

  3. Hej!

    Vad gick det på när du beställde direkt från tyskland? och beställde du de där plastskydden som skall sitta bak mot väggen eller är det bara på porslinbrytarna?

    mvh
    Pelle

    • maria says:

      Hej Pelle!
      Beställningen från Tyskland gick på lite drygt 20 000. Vi beställde inte plastskydden, vi hörde med vår elektriker och han sade att det inte var nödvändigt med dessa för en godkänd installation.

  4. Hans says:

    Hej Maria
    En fråga (gäller föresten alla ni andra ochså) det ni merar med kulo är det den ”nya” ganska grova med plasthölje eller använder ni den gamla smäckra klädd med tunn metall?
    Hade jag kunnat få tag på den gamla håller jag helt med er. den nya tycker jag ser klumig ut även om gamla dosor och kontakter används.
    Ska stax börja dra om elen i första rummet i vårt projekt.
    MvH
    Hans

  5. rosenhills says:

    Jag börjar få lite panik att vi började i fel ända.. jag har redan tapetserat i 2 rum hur blir det med de här brytarna? är de större eller mindre and moderna plastbrytare?

    hade tänkt använda porslinsbrytare med vred som har den där ringen runt, alltås infällda..

    jag får la helt enkelt inte vara så slö utan möta och kolla spec på hemsidan =)

    maria
    du har inte en aning om ungefär styckpris förtjänst i procent eller nått? vad skulle allt erat gått på om ni köpt på byggfabriken?

  6. maria says:

    Hans: Jag syftar på ERKR, den moderna varianten. Bly- eller aluminiummantlad kabel är mig veterligen förbjuden att installera idag. Vi har en duktig elektriker som kan böja kabeln och det syns. I mina ögon ser det inte klumpigt ut.

    rosenhills: De är lika stora. Vi tapetserade också före. Minns inte hur det var med porslinsbrytarna om man vill ha flera ringar runt, men jag har för mig att det är samma cc. Nej, jag har inte koll på förtjänst! 🙂 Det beror ju också på hur euron ligger i förhållande till kronan, vi passade på när euron var billig.

  7. Hans says:

    Hej Maria
    Jag tror du har rätt, synd för den metallklädda var mindre, smäckrare och syntes inte så mycket.
    Jag tror att vi för vår del kommer att fälla in alla ledningar som går. Lite lättare för oss då vi har stenväggar på de flesta ställen.

  8. Lars Roth says:

    Den här tråden är ju gammal så kanske ingen läser.
    Vad jag gjort i många år är följande
    Eftersom ny ”kuloledn.” är svår att få rak, tycker jag, så
    köper jag en smal ledningshållare, en sådan fyrkantig med lock, tänkt att sladd skall ligga inuti..
    Jag delar och använder i första hand locket.
    Detta lock limmar jag på väggen. Sedan få kabeln följa inuti listlocket =rak.
    Därefter spacklar jag med akrylpistol eller gipsbruk mellan list/sladd och vägg.
    Då försvinner skuggan och det blir en liten avrundning mot sladden.
    När man sedan målar i väggfärg så ser det ut precis som en gammaldags kulo som varit övermålad ett antal gånger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *