Vargavinter

Stundtals låter det som om någon bankar i väggen med en stor käpp. Andra gånger som om huset håller på att vika sig på mitten. Det är -33 grader kallt ute och huset låter som om taget ur en skräckfilm. Det beror på kylan.

I åtskillig byggnadsvårdslitteratur heter det att det inte ger någonting att tilläggsisolera ett timmerhus, eftersom timret har så bra värmelagrande förmåga. Och visst är det så att det är fullt möjligt att ha en bekväm inomhustemperatur i sitt hus trots att man inte har tilläggsisolerat ytterväggarna. Men det mesta ställs på sin spets när man har en sisådär minus tjugofem-trettio grader ett par dagar i rad. Det är till och med svårt att hålla värmen i nybyggnaden. Att vårt hus har tilläggsisolerats med några stackars treetexskivor under panel och på innerväggarna säger något om hur tidigare boende har upplevt inomhusklimatet.

Nu ska det tillstås att till exempel hallen i dagsläget bara värms upp av ett element. Golvvärmen i trapphuset är avslagen eftersom klinkret sattes för bara ett par veckor sedan. Än så länge har vi underlåtit att täta runt grunden på det gamla huset, liksom att vi inte har isolerat runt grunden på nybyggnaden. Till ventilationen saknar vi en fungerande förvärmare, så att man inte tar in luft med trettiogradig kyla i huset. Det är en del fönster kvar att täta. Med andra ord har vi inte upplevt huset i sin fulla kapacitet, men ett hum om hur det kan vara kan man i alla fall få.

I den gamla grunden valde vi att isolera med lättklinkerkulor. Isolerförmågan är förhållandevis dålig, lättklinker har ett isolervärde på 0,100-0,160. Jämförelsevis har cellplast, som det nya husets grund är isolerad med, ett isolervärde på 0,035-0,040 (ju lägre desto bättre). Det känns skillnad. I köket är golven förhållandevis varma även om det är kallt ute. Men när det är -30 håller inte ens de värmen – och då har vi ändå en varmluftsventilerad grund. I nybyggnaden är väggarna isolerade med vanlig mineralull, på sina ställen är det isolerat med linisolering i timmerhuset. Taket har isolerats med spån. Under detta extremväder är facit att vi får mycket kallt, framför allt i hallen. I och för sig undrar jag hur mycket kyla betongklumpen som utgör grund för trapphuset drar in. Dessutom åker ju värmen upp till övervåningen i hög grad. Vardagsrummet är helt ok att sitta i, men golven är mycket kalla liksom väggarna. Det är inte mycket kallare där än i det välisolerade köket som håller en stadig temperatur på femton grader. Nedervåningens behagligaste rum är kammaren som värms upp av ett element. Det är där jag sitter nu, i yllekofta och skjorta och varma tofflor. Även här är det golvkallt, det är bara isolerat med lecakulor mot ytterväggen.

Jo: jag önskar att vi hade en kamin i såväl vardagsrum som kök. Nu blev det aldrig så att vi satte in den ena i vardagsrummet (eftersom vi insåg att vi skulle få det väldigt trångt och svårmöblerat med fönster på tre väggar och kamin på den fjärde), och den som var tilltänkt i köket behöver renoveras. En kamin att elda i för att få upp värmen ytterligare sådana här kalla dagar vore verkligen guld värt. Fårskinnstofflorna och ullsockarna har åkt fram. Det är lager-på-lager som gäller. Lagom kul att ha en treveckorsbebis hemma under de förutsättningarna – men det får gå det också.

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

8 Responses to Vargavinter

 1. mittgamlahus says:

  Scheisse!! -33!!!
  Här satt vi just på kontoret i Karlshamn och diskuterade om det kommer att hålla sig under nollan fram till julafton, så vi får lite vitt på marken 😀

  Intressant med era erfarenheter av isolering och traditionell byggvård. Man kan ju fundera på om det finns ”ett” sätt att se, eller om olika delar av landet måste ha olika lösningar.

  /astrid

 2. maria says:

  Ja, -35,4 som mest under natten. Nu har det dock sjunkit till under tjugostrecket! Nej, jag tror absolut att man bör ta hänsyn på var man bor i landet. Det är ju helt andra förutsättningar som råder i södra Sverige där det kan vara väldigt råkallt och fuktig luft vilket gör att den subjektiva köldupplevelsen kan vara lika stark som när det är väldigt kallt på celsiusskalan här uppe i norr. Här har vi ju väldigt torr luft även om det kan vara mycket kallt sett i celsius. Jag ska säga att det är väldigt svårt att hålla temperaturen när det är så här kallt ute även i ett ”vanligt” trähus byggt på sjuttiotalet även om vi nog har det lite kallare inomhus.

  En fundering kring det där med isolering och regionala skillnader: lerklining som påstås ge så mycket i isolering (senast i senaste numret av Gård & Torp) har inte använts i någon högre utsträckning här uppe – här klinade man såten, om alls – vilket känns lite märkligt om man vill göra det varmare inomhus. Jag har funderat på om det beror på att det beror på lerkliningens förmåga att ta upp fukt i inneluften, vilket kan göra inomhusklimatet behagligare till exempel.

 3. MrsUniversum says:

  Så fin bild med rimfrost på rutan! Lite värmeläckage ger vackra effekter!!!

  Jag tror absolut att man ska arbeta utifrån regionala skillnader inom byggnadsvården. Den traditionella byggtekniken har ju varit olika och då är det bäst om byggnadsvårdande/reparerande åtgärder anpassas till ursprungstekniken.

  Det är därför jag placerat byggnadsvårdbloggarna i min blogglista efter län/hemtrakt.

  Jag har också uppfattningen att hel lerklining varit ovanligare norrut men har inte sett det vetenskapligt belagt. Lerklinade interiörer med stänkmålning har jag dock sett i norra Sverige i byggnader tidigare än 1800-talets mitt. Men det är så mycket av denna äldre bebyggelse som är borta.

 4. Katarina says:

  Intressant läsning om era erfarenheter av hur huset fungerar värmemässigt i en sådan kall kyla.
  Vi har ett stort kallras i vår hall som vi måste försöka komma till rätta med. Det är den gamla ytterdörren som är den största boven, trots att vi har en förhall med extradörrar så räcker det inte riktigt till. Den gamla ytterdörren är en pardörr i ek som tyvärr sett sina bästa dagar men den är så fin så jag vill helst inte byta ut den men vi ska undersöka om vi kan sätta in ett par extra pardörrar alldeles innanför ytterdörren…

  Önskar er en riktigt God Jul med den nye lille familjemedlemmen i den ny/gamla bostaden!

 5. Vincent says:

  Jag kanske inte borde klaga över att det är minus 7 grader här i sthlm. Kan inte ens tänka mig hur det är att bo i de omständigheterna som du bor i. Tror inte ens att min ruttna bil skulle starta.

 6. Mitt Egnahem says:

  Här kommer en nyårshälsning fr ett vintigt värmland. Men vi har ”bara” haft -23! Stort grattis till er nya familjemedlem, och vilket snyggt badrum ni gjort. Många bra matnyttiga tips! Ser fram emot fler interiör-bilder… Blogga på o lycka till på det nya året/Mitt Egnahem

 7. Simon says:

  grym blogg. ser förjävla bra ut :). intressant projekt också.

  du det skulle göra min dag om du ville länka min blogg niceklinkers.blogspot.com.har den, och några till för att samla ihop pengar till att åka till australien o jobba. förverkliga en dröm. ville du länka skulle det nog hjälpa rejält. vill du dessutom gå in och klicka annonserna några gånger o tipsa en polare om det så…GRYMT.

 8. Pingback: Värmeföljetongen fortsätter | Bygga bo – karleriks.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *