Om att bo i ett nytt hus

Hektiska veckor.
Stress, svett och tårar.
Nu: lugn och ro. Eller, så gott man kan förvänta sig i alla fall.

Den allra första natten vi tillbringade i vårt hus var en midsommarafton för två och ett halvt år sedan. Vi hade med oss kortleken, en och annan Newcastle Brown, jordgubbar och varsin bit entrecôte att grilla. Det kändes som ett äventyr att få upptäcka vårt hus på olika sätt.

En del av den känslan dröjer sig kvar nu, när vi har flyttat in. Vi har ingen lägenhet längre. Vad vi har är en Västerbottensgård med ena foten i 2000-talet, den andra i 1800-talet som vi ännu håller på att lära känna. En än så länge ganska dragig kåk som äter upp ved för att vi ska kunna hålla ett vettigt inomhusklimat – fönstren saknar tätningslister, vilket känns när det blåser ute (i skrivandets stund hör man maken spika fast lister i köket, vilket är mycket välbehövligt). Spis och ugn fungerar, men något arbetskök kan man inte direkt anklaga oss för att ha i dagsläget. Skåpstommar står utspridda i köket, golvet är täckt med masonitskivor, de båda hörnskåpen – ett skafferi och det andra ett ”storskåp” – saknas helt. Men det har potential. Jag hoppas bara att vi kan få igång köket innan bebisen kommer; gärna så att jag hinner med ett och annat storkok att frysa ner för lättillgänglig lunch och middag.

Det saknas golvsocklar, lister, färg och tapeter på rätt många ställen – andra rum får finna sig i att stå helt orenoverade och kallställda i väntan på bättre tider. Eller, rättare sagt, mer om tider. Lite jobbigt är det att bo provisoriskt, utan garderober, utan fungerande arbetskök, utan tillräckligt med inredning och rum för att kunna packa upp det stora antal kartonger med prylar vi har. Men det känns äventyrligt. Och lite gemytligt.

Än så länge trivs jag bäst på övervåningen. Vi har vårt sovrum i det tilltänkta gästrummet, än så länge. Det är ett trivsamt rum, trots ”tapetfadäsen” (jag lyckades ju att beställa fel tapet – mönstret är helt rätt, men bakgrundsfärgen i guld och inte i beige). Utanför det lilla fönstret på husets långsida hänger snön ner som en gardin, ladugårdens och vägens profiler i månljuset känns som tagna ur Viktor Rydbergs dikt ”Tomten”. Övervåningen är varm och skön; här har golven fernissats med en rödbrun linoljefernissa från Gysinge. Planken är sköna att gå barfota på. Jämfört med golvlack är fernissan liksom lite strävare i strukturen, lite mattare. Och jag upplever den som varmare under fotsulorna. Toaletten är fortfarande favoritrummet, det är en njutning att befinna sig där inne. Jag är så nöjd med det schackrutiga golvet, det är varmt och skönt trots att golvvärmen ännu är avslagen – mycket tack vare att toaletten ligger rakt ovanför pannrummet. Dessutom är murstocken dragen rakt igenom toaletten. Den putsade, matta, vita ytan utgör en fin kontrast mot det blanka kaklet och den linoljemålade vita pärlsponten. Och att en IKEA-inredning kunde vara så passande – det trodde jag faktiskt inte. Bilder kommer, så snart rörmokaren varit där och fixat det sista (vi saknar ännu vår stora taksil från Mora Armatur. Och så duschdörren förstås, som vi ännu inte har beställt).

Jag brukar vara allergisk mot uttrycket ”det är mitt hem, inte ett museum”. Det känns så ofta som en ursäkt för att göra precis vilka ingrepp som helst. Men nu förstår jag en annan innebörd av uttrycket. Jag gillar visserligen att läsa men det blir lite mycket att avverka en bok per dag för att man inte har någonting bättre för sig. Ingen dator, ingen tv, ingen stereo. Varken ett hemmabiosystem eller en parabol känns direkt givet i ett 1800-talshus. Men det är vårt hem, inte något museum. Jag vill kunna leva ”som vanligt” även om jag bor här. Även om det innebär ett extra eluttag och en blå, iögonfallande kabel i motsatt riktning det vita paneltaket…

Det där med garderober och förvaring känns ju också som en utmaning. I Holgers rum (kammaren uppe) finns de gamla platsbyggda garderoberna kvar, och vi har förstås både ”kattvinden” och en klädkammare där vi kan förvara kläder. Det är inte förrän nu man inser att det där vardagliga – underkläderna, t-shirtarna, strumporna – gärna vill rymmas någon annanstans än i en resväska. Och att det är rätt trevligt att kunna hänga upp sina vardagskläder där det är varmt och skönt. Jag kan bara understryka det jag har sagt tidigare, gammal platsbyggd garderobsinredning är guld värd i ett gammalt hus – för förvaring tenderar det att vara dåligt med i gamla hus. Och har man dessutom som vi, ett hus med snedtak och kurviga väggar, funkar det kanske inte riktigt med den vita standardgarderoben i spån från Beijers. Vår tillfälliga lösning är en 1800-talsbyrå som redan fanns i huset, med rejält tilltagna lådor. Det är lustigt, det där med att ”bo in sig”. Man behöver bara några dagar för att veta vad man behöver.

This entry posted in Inredning, Renoveringen. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Om att bo i ett nytt hus

 1. Överkalixtösen says:

  Ååååå, grattis till inflyttningen. Jag följer din blogg, eftersom jag gått igenom samma resa som dig, dvs renoverat ett äldre hus samt att jag brinner för byggnadsvård. Jag och min man köpte ett hus med byggår -26 för 13 år sedan. Huset hade använts som fritidshus de senaste åren och vi gjorde en grundlig renovering där vi försökte bevara så mkt som möjligt av det ursprungliga, renovera kakelugn etc. Jag kommer så väl ihåg den första natten, den första middagen osv. Det är härliga minnen!Dessvärre är vi nu inne i en ny renoveringsperiod, eftersom vi fått problem med vår torpargrund. Vi renoverade den då vi flyttade in, men något har gått fel, i dagsläget vet vi inte vad. Vi upptäckte detta då vi skulle renovera vårt badrum och sätta kakel och klinkers. Vi har i alla fall drabbats av rätt omfattande markfukt och vill det sig illa behöver vi riva ut hela nedervåningen igen…. Försöker trösta mig med att det var tur att vi upptäckte detta i tid.
  Jag är så nyfiken på dina fernissade golv. Hoppas du kan sätta ut en bild, så vi får se resultatet!
  Lycka till med förlossning och fortsatta renoveringsbestyr och håll tummarna för att det går bra med vår grund!
  Hälsningar från ett regnit Norrbotten

 2. Rita says:

  Gratulerar till inflyttningen! Vilken underbar känsla det måste vara efter lång tid av arbete, arbete och arbete. Känner igen funderingarna med förvaring. I vår kåk har vi än så länge bara planerat in en klädkammare och två garderober… Är dock trygg med att när man väl flyttar in så kommer de kluriga lösningarna automatiskt till en. Så håll ut! Sen får man väl försöka dra ner på konmsumtionen och ha lite mindre grejor så har man hjälpt miljön lite på traven också:)
  Just nu håller vi på att sätta in ett nytt golvbjälklag. Låter tråkigt och en smula intressant det som Överkalixtösen berättar. Jag är nämligen rätt intresserad av problemen med fukt och röta i byggnader och försöker undvika framtida problem. Skulle vara intressant att höra om vilka åtgärder som gjordes vid förra renoveringen och om det eldas regelbundet i eldstäderna… Hoppas du inte ogillar så här långa kommenterer Maria! Lycka till med allt som ligger framför er!

 3. maria says:

  Överkalixtösen: Här regnar det också. 🙂 Oj, det låter verkligen inte roligt att ha fått besvär i grunden – men det är, vad jag har förstått, inte helt ovanligt om man gör om grunden och använder huset annorlunda än tidigare. Vi konstruerade vår grund enligt gamla principer men med modern teknik – den är helt inneluftsventilerad och värms upp av inneluften, istället för en murstock. Nåväl, jag hoppas att det går bra med er grund!

  Rita: Långa kommentarer är mycket välkomna! Ja, någon modern ”walk in closet” lär det inte bli för vår del, och jag kan tänka mig att vi kommer utnyttja diverse byråer och klädskåp rätt flitigt. Vi har planerat att bygga ett par snedtaksgarderober i vårt framtida sovrum, och har planerat in linneskåp under snedtaket mitt emot toaletten. Det är just det där med att hänga och vika undan det som används till vardags som är problemet, annars finns gott om utrymme att till exempel gömma undan julprydnaderna, stövlarna och annat man kan tänkas vilja ha i förråd under vissa delar av året.

 4. Överkalixtösen says:

  Hej Maria och Rita!

  Den renovering vi gjorde av grunden var att vi öppnade golv, bytte bjälkar/åsar och rengjorde mark/berggrund under huset. Grunden stod och luftades i ca ett halvår innan vi lade ny trossbotten och fyllde på med mer spån. Vi dränerade också runt husgrunden. Under de första åren eldade vi bara i vedspisen i köket, eftersom vår kakelugn behövde muras om. Den sattes igång för 6 år sedan och under den kalla perioden eldar vi i båda eldstäderna dagligen. Det har hänt relativt mycket i vår omgivning de senaste åren. Huset ligger i en mindre bergssluttning vid Kalixälven. Högre upp längs berget har det gjorts en del större skogsavverkningar och en av mina teorier kan vara att detta medfört att mer smält/regnvatten kommer längs berghällen i dag än det gjorde tidigare, vilket medför att hällen under mitt hus också blivit fuktigare. Kan kanske också vara så att vi inte skulle ha fyllt på mer spån i vår trossbotten (vi höjde den inte, men fyllde på så mkt spån som möjligt). Hur som helst så kommer det en besiktningsman till oss i dag och jag antar att han kommer att råda oss att sätta in en sorbtionsavfuktare, men jag känner stor tveksamhet till detta….
  Ni får som sagt hålla tummarna för att det inte är så omfattande som det ser ut i dagsläget!
  Ha en trevlig dag!

  • Rita says:

   Överkalixtösen:
   Vi håller på att göra precis så som ni, även vårt hus har stått oeldat i många år. Förutom att det stått kallt var även marknivån på baksidan alldeles för hög plus linoleummattor i tre rum. Byggnaden hade klarat sig förvånansvärt bra ändå:) Vi har grävt för avrinning runt huset, kommer att isolera med cellulosafiber plus en diffusionsöppen vindpapp i botten. Isoleringen blir ca20cm som den tidigare var. Markduk och tvättad makadam på väl rengjord mark under trossbotten. Tre eldstäder kommer att eldas i, plus golvvärme i tillbyggnaden som vi hoppas att det kommer att smita ut värme ifrån.. Grundvärme i den gamla delen av byggnaden med lenhovdas sektionsradiatorer. För att hålla koll på temp och relativ luftfuktighet under trossbotten ska vi installera temp och hygrometer där. För det är ju otroligt lätt att man råkar renovera till sig problem, det borde ju inte ni ha gjort med de åtgärderna. Om det är så att det är markfukten som ökat hos er så verkar din teori bra tycker jag. Hoppas allt går bra!

   Maria: Intressant med inneluftsventilerad grund. Kände inte till dem så väl men kollde upp lite och det verkar klokt. Ingen risk med för kall grund! Det låter som att ni kommer att få full koll på förvaringen också:)

 5. Anders_Roslagen says:

  Var inte orolig för förvaringen i gamla hus. vi har 6 kartonger (vikarirande garderober) kvar sen inflytten för 1½ år sen… Det är svårt att hitta passande förvaring till rum med snedtak.

 6. Lotten says:

  Vilken informativ och bra blogg!
  Jag sökte på mullbänk och tyckte att det du hade skrivit var så tydligt och bra. Har själv en blogg om mitt 1800-tals torp, kolla gärna in på den om du vill!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *