Något som börjar likna ett hem?

DSC_0552

Ni får ha överseende med de sporardiska blogginläggen. Det är inte lätt att hinna med när man knappt hinner med allt annat man ska och borde och måste göra när man har en och en halv månad kvar till beräknad förlossning, två veckor kvar till flytt och gud vet hur många veckor kvar till beboeligt hus. Ibland känns det oöverstigligt, andra gånger genomförbart. Lyckligtvis brukar jag och maken vara växelvist positiva och negativa och kan därför uppmuntra varandra rätt bra.

DSC_0546Vi har hunnit så långt så att allt grundarbete är färdigt. Vi har golv överallt, där det ska vara trägolv – det saknas bara klinker i förstugan. Vi har tak överallt, majoriteten av dem är färdigbehandlade. Innerdörrarna – majoriteten är gamla dörrar vi har inhandlat för ändamålet, vid sidan om en specialtillverkad dörr med väldigt udda mått – har satts in. Det är gipsat, skivat och fixat där det behövs. Vi har till och med lyckas komplettera den handhyvlade pärlspontspanelen i kammaren. Vår byggare Sven-Åke konstaterade en dag att han hade ”något liknande liggande”; och det var mycket riktigt en handhyvlad pärlspontspanel med hyvlad mittenpärla. Måtten stämmer inte riktigt överens och det syns att det är skarvat, men det smälter in riktigt bra.

DSC_0570 Ibland kan jag önska att vi inte hade valt att handmåla i princip överallt. Det är inuti köksskåpen, vid sidan om vitrinskåpen, vi har bett snickaren att måla. I övrigt är det vi som står för allt. Det hade varit skönt och bekvämt att sätta upp färdiglackerade foder till exempel… men naturligtvis inte riktigt så snyggt och inte heller den känsla vi är ute efter.

De rum som i princip är färdiga är i dagsläget tvättstugan, som har blivit mattbeklädd, och vars IKEA-inredning står ihopskruvad i vårt blivande sovrum samt en del småjobb för rörmokare och elektriker. Det nybyggda sovrummet/gästrummet är färdigtapetserat och färdigmålat, kvar att göra där är listning och golvbehandling (färgad fernissa) och att installera radiatorer och strömbrytare. Övre toaletten är snart färdigklinkrad och -kaklad, återstår bara att installera sådana saker som toalett och dusch… Köket? Är på gång. Diskbänken har vi måttbeställt och kommer om några veckor. Stommarna har börjat levereras, kyl och frys står ute i ladugården och väntar, ugn och spishäll levererades häromdagen… Återigen en del jobb för VVS:are, elektriker och plattsättare. Tapeterna har vi satt upp, fönstren och panelen är färdigmålade – det ser ut att vara perfekt färgavstämt med tapeten till och med. Där är det nog som allra mest jobb att göra och det får väl anses ett av de viktigaste rummen för att vi ska ha ett fungerande boende. Vardagsrummet, som jag nog var mest nojig inför ifall vi skulle kunna fixa det, är inte så långt borta. Tak och väggar ska målas, men så mycket mer än så krävs faktiskt inte för att vi ska kunna flytta in soffan…

This entry posted in Renoveringen. Entry Tags: Bookmark the permalink. 

0 Responses to Något som börjar likna ett hem?

 1. Stella says:

  Vad roligt med uppdatering!
  Ser fram emot nya bilder såsmåningom (förstår om det dröjer…)

  Stella/ som blivit lovad vatten inne sen i somras med orden ”nästa helg kan vi nog dusha” .Men med nästa helg kanske…

 2. Men, vad långt ni har kommit!
  Här är det bara myrsteg som gäller.

  När ditt prenumerationsmejl kom stod det ”Något som börjar likna ett he…” och trodde att nu jäklans börjar det likna Arga snickaren. Men det var ju inte alls så!! HAHA!

  Ni är verkligen duktiga.

  /Astrid

  Maria, glöm inte tävla på min blogg:
  http://mittgamlahus.wordpress.com/2009/09/08/tavling/

 3. Astrid says:

  Vilket knasigt namn jag fick i inlägget ovan!

 4. MrsUniversum says:

  Ni kommer att njuta sjudubbelt upp då hemmet är färdigt. Handmålat och att ha gjort mycket själv känns väldigt underbart…

  Tur det där med pärlsponten!

  http://mittuniversum.wordpress.com

 5. Klas says:

  Har bott i om- och tillbyggda hus men en dag lät jag bygga ett nytt hus, jag kan riktigt känna glädjen i att få tag på pärlspånten men också glädjen i att välja nytt både på IKEA och annorstädes, det är faktiskt roligast när man håller på med ett projekt, när det väl är färdigt så börjar man snart att se sig om efter något nytt.
  Lycka till önskar snickarn Klas

 6. maria says:

  Astrid: Ibland måste jag erkänna att det känns lite som ”Arga snickaren”. Hormonell och höggravid och hantverkare/leverantörer som gör misstag = ingen bra kombination. 🙂

  Klas: Åh, det finns gott om projekt på hemmanet, så många att det nog räcker för en livstid. Vi har ju faktiskt en bagarstuga, en ladugård, ett par sportstugor, lador och uthus och annat att ta hand om också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *