Byggprojektet

Alltid lika bra tidskriften Byggnadskultur hade i sitt senaste nummer tema ”byggprojektet”. Frågor som behandlades var vad en arkitekt kan hjälpa till med, hur ska man vara en bra beställare och så vidare. Jag påbörjade en artikel på temat i våras, men den slutfördes aldrig när jag blev sjukskriven. Men, det här är i varje fall vad jag tänker och vad jag har lärt mig under de dryga två åren vi har varit igång med huset:

Anlita arkitekt vid om- och tillbyggnad
Det behöver inte bara handla om hur huset ska se ut. Vi anlitade visserligen en konsult som kom med vad som var väldigt bra idéer på pappret. Efter byggstarten har dock praktiska problem radat upp sig. Vi har konstaterat att vi skulle ha tjänat en hel del på att anlita en arkitekt som bättre kunde ta tillvara på våra idéer och våra tankar om bevarande och en speciell atmosfär; liksom att kunna se vad som fungerar bra i praktiken eller inte.

Se till att veta vad du vill
Ingen detalj är för liten att tänka på. Om du har en åsikt om hur något ska se ut, se till att få ner den åsikten på pränt och se till att alla inblandade i projektet har tagit del av detta. Hyvlat virke till fönsterfodren? Handspikat istället för spikpistol? Inga uppreglade väggar? Skriv ner! Har du inte möjlighet att delta i vad som händer varje dag, kan man dessvärre få en del obehagliga överraskningar för att byggarna gjort som de alltid har gjort. Var till exempel klar över att målet är att bevara så mycket som möjligt – även om det innebär en mertid och en merkostnad.

Bra att ha – exempelbilder och ”know-how”
Jag är fantastiskt glad över att jag har ägnat så mycket tid åt att fotografera gamla hus, både detaljer och översiktsbilder. Jag är också fantastiskt glad att jag har läst på så pass mycket som jag har gjort. Det innebär att jag har kunnat bemöta ”nej, det går inte” med ett ”jodå – det går visst” vid ett flertal tillfällen. Jag har kunnat visa och peka, jag har kunnat hänvisa till artiklar och bolla idéer. Många gånger har ett första nej ändrats till ett ja.

Se till att ha på fötterna och kunna argumentera för din sak
Det låter helt absurt, men det är sant. Många byggnadsvårdare vittnar om att hantverkare ibland inte lyssnar på vad de säger. Jag har hört skräckhistorier om 200 år gamla dörrar som kastats i byggcontainrar av hantverkare som tycker att man ska skaffa nytt. Att jag skulle stöta på patrull vad gäller vissa av mina principer (till exempel att jag vägrar plast/cellplast i grunden, inte vill tilläggsisolera, behålla de gamla fönstren och så vidare) var något jag kunde förvänta mig. Däremot blev det en chock när jag insåg att jag stötte på motstånd inte bara för att jag var byggnadsvårdare med ”konstiga” uppfattningar, utan även en kvinna. Jag har tvingats stå på mig rejält i vissa frågor. När jag sedemera blev gravid kände jag tyvärr att jag inte riktigt orkade med all ”machismo” och ville många gånger inte vara ute i huset. Tyvärr, för det blev en hel del saker gjorda som jag i dagsläget har lite svårt att förlika mig med.

Bli en bra beställare själv – och se till att inget ska beställas utan ditt godkännande
Se till att ha det material som behövs, i god tid. Förlita dig inte för mycket på andra. För oss blev bygget kraftigt försenat på grund av försenade materialleveranser. Ibland har det varit för bråttom med vissa saker, vilket har inneburit materialval jag inte skulle ha valt i första hand själv. Vill du använda cellulosa- eller linisolering istället för något annat, se till att ha det hemma och att byggarna är införstådda med att det är det som ska användas.

This entry posted in Byggnadsvård. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Byggprojektet

  1. MrsUniversum says:

    Ja, långsamhetens lov gäller för byggnadsvårdare fram tills kontrakt skrivits med en byggnadsfirma. Sen är det järnet!

    Hoppas det reder sig för er!

    http://mittuniversum.wordpress.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *