När det händer, händer det!

Augusti 005
Här har vi sovrummet uppe. Taket har nu schellackerats färdigt, väggarna är färdigspacklade och slipade, och bjälklaget färdigisolerat. Återstår bara lite färg, tapeter, golv, lister och dörr…

Jag skulle visa bloggen för min kollega, tillika bosatt i vår by fast på andra sidan av älven, när jag inser hur lite jag faktiskt har visat upp av det som har hänt sedan en tid tillbaka. Trapphuset är färdigt sedan länge, och vilket trapphus det är – det är vad jag är allra mest nöjd med. Balkongdörren och pannrumsdörren (en specialbeställd pardörrsvariant av vår alldeles egna Sorseledörr) har målats och satts in, liksom alla fönster. Fönsterfodren är grundmålade och har satts upp. Vindskivor och knutbrädor är färdigmålade – vita, lätt brutet med grön umbra (ca 1-2%). Det är vad som har hänt utvändigt.

Juli 033 Vi har lagt största krutet på att få det färdigt invändigt. Eller, åtminstone så att vi kan flytta in; vilket innebär tvättstuga, badrum, sovrum, kök och hall uppe och nere. I princip det som är nybyggt, med andra ord. Vardagsrum vore naturligtvis också trevligt att ha färdigt, även om det blir lite mer jobb med det. Eftersom det rör sig om en modern tillbyggnad använder vi i stort sett moderna material och metoder, även om vi av estetiska skäl försöker att få ytskikten att passa in (som att vi till exempel spikar takpanelen istället för att skruva den, linoljemålar, pappspänner och använder oss av en del gamla byggnadsmaterial, som enstaka fönster och dörrar). Medan väggarna är isolerade med mineralull har vi återanvänt sågspån från vårt hus och från grannens bagarstuga, som dessvärre är svampangripen och måste rivas, för att ljudisolera mellanbjälklaget – modernt är inte alltid bäst. Väggarna är klädda med gips eller en kombination av spånskiva och gips för extra stadga. Det är en hel del som måste spacklas och slipas, med andra ord. Sovrummet är färdigt för att tapetseras nu; det återstår lite arbete innan vi kan börja måla väggarna inne i tvättstugan. Det börjar dock bli klart för golvläggning i rummen där uppe – trägolv i sovrummet, våtrumsmatta i tvättstugan.

Augusti 008 I vårt gamla hus är det i ärlighetens namn en salig blandning av modernt och traditionellt. Tyvärr är det ju så att timmerväggarna på flera håll har kapats av. När vi hade tagit ner murstocken och en del av det som byggdes på femtiotalet kändes huset lite som en ihålig ost. Av rationalitetsskäl har vi använt gips där vi har varit tvungna att bygga nya väggar. Här isolerar vi dock med linfiber (skivisolering och drev), och inte mineralull. I mötet mellan det gamla och det nya har vi försökt anpassa oss efter varje unik situation. I förstugan nere har vi till exempel på sina ställen tvingats regla upp väggen, för att vi ska ha en säker trappa att gå uppför. Där är väggklädnaden en fasspontad träpanel från Baseco. Eftersom den nya toalettväggen är gipsad har vi valt att fortsätta med gipset även på den gamla, delvis panelade, timmerväggen. Byggarna har dock varit mycket noggranna med att inte regla upp och göra vinkelrätt, tvärtom följer gipset väggens form. Samma sak inne i kammaren, där vi har en modern reglad vägg som övergår i en gammal timmervägg som ser ut som en veritabel ostkrok. Där har vi valt att fortsätta med gipset och göra ”klacken” – som uppstod i mötet mellan timret och reglingen – lite mindre. Det blir lite mer lättmöblerat, helt enkelt. På samma sätt har vi inte rivit bort gammal väggbeklädnad såsom treetex och masonit för att få det att passa ihop med en gipsvägg, utan istället fortsatt med board.

Gips är annars en omdiskuterad fråga bland byggnadsvårdare. Hade jag fått bestämma helt hade jag nog undvikit det i möjligaste mån. Sören Thurell tycker dock att det är ett vettigt material, och det är bra ur till exempel brandsäkerhetssynpunkt. Det känns okej så länge allt inte ska vara vinkelrätt och uppreglat.

Augusti 004 Augusti 006
Här syns vårt fina locktak och den gamla ytterväggen, som är målad i falurött. Här tar vi oss också friheter; timmerväggen ska rengöras och lämnas som den är. Köket är trots allt nytt, och det är en gammal yttervägg och inte en innervägg. Kammarfönstret har satts igen med timmer som sågades från dörröppningen. Jag tycker att resultatet blev oerhört bra, fogen syns knappt!

Takpaneler har vi fått upp på de flesta ställen, det återstår i förstuga och trapphuset nere. I köket behövs den strykas något varv till, men locktaket är uppspikat och jättevackert. Boaseringen har målats ett varv med Allbäcks linoljefärg i salviagrönt – vilken fantastisk färg! Tilltalande kulör och väldigt lättstruken.

Nu i veckan ser det ut som om det kilsågade hallgolvet kommer att läggas. Så spännande, men återigen är jag bortrest…

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

0 Responses to När det händer, händer det!

 1. J says:

  Hej!
  Läste att ni återanvänder spån för isolering av bjälklag från en svampangripen bagarstuga. Jag gissar att ni vet vad ni gör, men det låter onekligen riskabelt att ta in material som riskerar att ta med sig sporer in i ert nybygge…

  Lycka till!
  /Jonas

 2. maria says:

  Det är ingen fara att använda byggmaterial från ett svampangripet hus, så länge materialet inte är angripet i sig själv och så länge det har förvarats torrt och luftigt. Svampsporer kommer man inte undan – det finns överallt. Det är till exempel ingen fara att behålla virke i som varit svampangripet men där svampen är död och angreppet hejdats, så länge träet har bärighet, förstås. Det som avgör om det blir till en svamp eller inte är om betingelserna blir de rätta, det vill säga att svampen får tillgång till fukt och värme (och, om det rör sig om äkta hussvamp, kalk).

  Vi skulle naturligtvis inte återanvända spån som varit i kontakt med svampangreppet, eller som är fuktigt. Svampangreppet i den aktuella bagarstugan är dock väldigt lokaliserat till bottenvåningen, spånet kommer från vinden och är torrt och fint.

 3. Annette says:

  Saknar dig på byggahus…. debatten är lite tam nuförtiden 😉

 4. susanne says:

  Hej vad kul att du kikade in till oss 🙂
  ja huset erat blir väldigt fint,,, OH GUDARNA SKA VETA att vi vet vilket jobb som ligger bakom.. men hus med själ är fantastiska! Hjärtligt välkommen på besök!
  huset erat påminner om vårat 😉
  önskar er all lycka och kanske kommer vi förbi och kikar på erat hus..

 5. Tack för gratulationerna 🙂

  Hos er händer det verkligen grejer! Det kommer att bli så bra!

  Kilsågat golv är en dröm för mig också, ser verkligen fram emot den dagen vi ska byta ut den slitna parketten och plastmattan i köket mot riktiga trägolv…

  Ha det bra!

 6. Robert says:

  Vad intressant blogg du har! Gillar bilderna! SNYGGT HUS
  Jag prenumererar gärna via bloglovin 🙂

  Kolla gärna in min blogg också – blogg.modestil.se
  (Prenumerera gärna på bloggen! 😀 )

 7. Katarina says:

  Hej,

  här händer det grejer, jesses vad ni har hunnit med mycket och så fint det blir!
  Det kommer att bli ett underbart hem för ni har lagt ned så mycket tid och omsorg på varje detalj.
  Ser redan framemot nästa inlägg 🙂

 8. bullerbybo says:

  Nej nu får du taa och uppddatera bloggen lite! Jag blir ju nyfiken på att se mer!

 9. JO says:

  Hej!
  Behandlade ni takpanelen( i furu) med något eller är så att säga ”rå”?

  Mvh

 10. maria says:

  Alla nya hyvlade takpaneler målas med Allbäcks linusfärg. Enda ”undantaket” är råsponten i övre hallen som syns på bilden ovan, som ska pappspännas innan målning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *