Väggresning

vaggresning2

Sitter på Arlanda i väntan på mitt flyg till Göteborg, allt medan väggarna till vår tillbyggnad håller på att resas. Redan igår började de, vi stötte dock på patrull då traktorn hade lovas bort till någon annan under förmiddagen. Bilden är tagen i slutet av arbetsdagen. De känns väldigt höga, och det känns lite märkligt att se dem fastsatta på huset… Lite kul tycker jag att det är att det så väl syns hur topografin ser ut där huset är byggt. Huset känns nästan som om det svävar i luften, mitt ute i ingenstans. Jag stod i en sänka när bilden togs, och man ser så tydligt hur huset står på den högsta punkten på tomten. Det var så de byggde – regn och smältvatten rann ju till exempel bort istället för att ställa till besvär i källare och grunder.

vaggresning1 Sven-Åke häftar fast isolering där väggarna kommer att sättas ihop, för att undvika köldbryggor. Stenull är väl inte min kopp the, men det ligger i alla fall inte an mot timret.

Den gamla panelen och timmerväggen skymtar under den ”nya”, oljemålade panelen. Det var rödmålat och i jättefint skick. Vi blir så sugna att ha någon del framme! Locket på lockpanelen var tillhyvlad så att det passades in mellan panelbrädorna. Byggarna var förundrade över detta, hur man hade tid och ork att ägna sig åt sådant. Men det är väl det som är en av förtjusningarna med gamla hus? Hantverket är ibland sådant att man bara gapar.

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Väggresning

 1. Rita says:

  Hej Maria, har läst din blogg en period nu och tycker att den är väldigt intressant:) Mycket för att ni restaurerar ett hus uppe i norr och även för dina kluriga funderingar över byggnadsvård. Jag och min sambo har precis dragit igång med restaurering av en parstuga utanför Piteå. Spännande! Idag satt jag och googlade på kilsågade golv (därför att ingen lokal såg vill tillverka sådant åt oss)och råkade få syn på att ni har hittat en såg i Hälsingland som gör golv.. Kan du tipsa oss om denna såg? /Nyfiken Rita

 2. Olov says:

  Eftersom Maria sitter på flyget så kan jag ju passa på att svara 🙂

  Det är Veckebo såg som gör golvet. Länk till dem finns långt ner på sidan i högerspalten.

  Jag kan också meddela att nu är alla väggar uppe. Givetvis blev det gjort den blåsigaste dagen jag kan minnas på åtskilliga veckor. På måndag ska takstolarna komma på plats!

 3. maria says:

  Tack för komplimangen Rita! Det är tur att min man håller ställningarna när jag är borta. 🙂 Det är som sagt Veckebo som gör vårt golv. Frakten är klart överkomlig! Det vore kul att se er parstuga någon gång. Kanske kan jag svänga förbi och kika när jag har vägarna förbi Piteå? 🙂

 4. Stella says:

  (Föllingegolv kan göra kilsågade koniska golv också har jag hört, kan vara värt att kolla upp)

  Vad spännande det är att se tillbyggnaden!
  Hur stor blir den? Det kommer att bli helbra. Fint med varierad panel. Klart ni ska visa lite av den gamla panelen ”inne”.

 5. Rita says:

  Tack så mycket för tipsen Maria, Olov och Stella! Ska kolla upp det där med Föllinge också.. Lite lustigt de där med Veckebo, dom annonserar ju hela tiden i Gård&Torp, så jag kollade en gång upp var det låg i en kartbok, men jag slarvade tydligen med stavningen för jag hamnade i Småland(Vekebo) varför kollade jag inte bara riktnumret…

  Kul att se hur utbyggnaden växer fram, det ser ut att bli ett maffigt hus:) Fint att ni tänkt på detaljen med fallande bredder på panelbrädorna!
  Ni är varmt välkommen att kolla in vårt hus! Det är bara att höra av sig, ser du min mail via inlägget på nåt sätt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *