När tiden inte räcker till riktigt

taklag3

Att ta det försiktigt, låta saker och ting ta sin tid, fundera innan man bestämmer sig – det är ett par av byggnadsvårdens grundsatser. Det är inte alltid så lätt när det är flera inblandade. ”Ju fler kockar desto sämre soppa”, brukar det ju heta. Kommunikationen fungerar inte alltid och det är inte till fördel för oss. Igår ringde de och ville veta hur våra vindskivor skulle se ut. Helst igår. Maken sade ifrån att vi inte kunde komma med besked innan lunch i alla fall, och påföljden var ett panikslaget researcharbete. Vindskivor var en sådan där detalj vi inte riktigt hade tänkt på. Vad vi har lärt oss so far: se till att ha sådant material man vill ha i sitt hus tillgängligt, som lindrev och cellulosaisolering. Udda material tar tid på sig att levereras. Vi kommer också att säga ifrån om att vi inte vill ha sådana där överraskningar. Vi vill fundera igenom våra beslut, inte göra dem i panik.

taklag Vi har valt att öka på takutsprånget, ungefär som det är på vår bagarstuga, och med synlig takfot. Taket på timmerhuset gjordes ju om på tjugotalet och ser lite ut som en låda. Skillnaden är den att det inte kommer vara några taksstolstassar på gavlarna, som det egentligen är traditionellt, utan bara synligt rote som på bilden. Jämfört med hur det gjordes förr är dessutom rotet lagt åt ”fel” håll. Det gör oss ingenting. Det är en annan konstruktion och det får synas. Och vindskivorna då? Jodå, vi konsulterade min litteratur och bilder från Västerbottensmuseum bland annat, och kunde konstatera att stort takutsprång innebär en tunn och smäcker vindskiva. Så fick det bli, även om valet av hyvlat virke utsattes för en del diskussion…

taklag4

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

0 Responses to När tiden inte räcker till riktigt

 1. Annette says:

  Åh vad jag känner igen det! Hur ska ni ha det med det här? Eller- Nu måste vi bestämma oss för jag måste fixa ditt innan vi gör datt. BESLUTET! Hur ska det se ut. Så oändligt med detaljer som man måste ha koll på. Men kul när allt faller på plats!

 2. Uno Snygg says:

  Ser fasansfullt ut med det hyvlade virket!

  • maria says:

   Uno: Tack för en givande kommentar… Om du läser lite noggrannare skriver jag att det är vindskivorna och valet av hyvlat virke på dem som utsattes för diskussion. Hur du kommer fram till att rotet (panelen? Takstolarna? Jag förmodar att det är något som syns på bilderna som du tycker ser ”fasansfullt” ut?) är spikat med hyvlat virke vet jag inte riktigt?

 3. Uno Snygg says:

  Jo det var mest vindskivorna jag tänkte på. Men när du nu själv tar upp takstolsutsticket! Så ja, hade det inte varit snyggare med rejälare och icke hyvlat virke där?

  • maria says:

   Jag tycker att det är riktigt märkligt att du kommenterar hur ”fasansfullt” det ser ut med det hyvlade virket på något som du i överhuvudtaget inte har sett på bild. Vad det takutsprång – rotet som syns på bilden – du säger vore ”snyggare med rejälare och icke hyvlat virke” anbelangar är det gjort av ohyvlat virke.

   Med tanke på att du kommenterar sådant som ännu inte visats på bild som ”fasansfullt” och tycker att det vore ”snyggare” med någonting som redan är, kanske du hellre bör avstå från att kommentera – för i ärlighetens namn gör du bara bort dig.

 4. Uno Snygg says:

  Jasså du tål inte kritisk? Aj aj aj! Inte några beundransvärda egenskaper precis!
  Undrar vem som egentligen gör bort sig?
  Har man en blog som du så får man väl vara öppen för både ris och ros?
  Ros vill jag ge för ett i övrigt väldigt vackert hus men det bryr du dig kanske inte om nu när jag gav lite ris? 😉

  • maria says:

   Visst tål jag kritik, det handlar inte om det. Vad jag däremot inte förstår är varför man väljer att kritisera något bara för att man har en förutfattad mening. För en förutfattad mening rör det sig ju om – du vet inte hur vindskivorna ser ut, och du trodde att rotet var gjort av hyvlat virke när det är gjort av ohyvlat.

   Kritisera gärna, men gör det först när du har anledning att göra det.

 5. Uno Snygg says:

  Ja inte bara kommenterar man som en kråka utan stavar som en också!

 6. Uno Snygg says:

  Du skrev ju själv:”även om valet av hyvlat virke utsattes för en del diskussion…”

  Det är väl anledning nog för att kritisera?
  Knappast någon förutfattad mening utan något man faktiskt kan visualisera utan bild.

  Sedan hade jag fel vad beträffar rotet. Inte lätt att se på bilden som ser ut som hyvlat. Men är det nu ohyvlat så är det ju bra!

  Nu skall jag inte älta mer om detta! Lycka till med den fortsatta restaureringen/renoveringen din lilla argbigga! 😉

  • maria says:

   Då skriver man något annat än att det ser fasansfullt ut, eftersom du inte vet hur det ser ut utan bara visualiserar. Det går alldeles utmärkt att istället skriva ”jag tycker att det generellt är skitfult med hyvlat virke på vindskivor, knutbrädor och andra snickerier”. Skriver man att något man aldrig har sett ser fasansfullt ut har man en förutfattad mening. Utöver det tycker jag, i egenskap av att jobba som kritiker, att kritik ska vara välgrundad och konstruktiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *