Trädgårdstorsdag i februari, del 2

vitaklockor
Ett bestånd av vita blåklockor i vår äng, som återkommer från år till år.

Som jag skrev för en vecka sedan har jag fått en utmaning av bloggen Handplockat, nämligen att skriva om trädgårdar varje torsdag i februari. Den första torsdagen uteblev på grund av rungande migrän, och förra veckan skrev jag lite om vår trädgård och våra planer för den.

Där vi hade stugan – i Tväråfors där min kusin bor idag, jag har skrivit om det tidigare – fanns väldigt fina ängar. Kom man dit vid rätt tidpunkt var ängarna översållade med prästkragar och styvmorsvioler, och det var en fantastiskt vacker syn. De syns tyvärr inte mer. Nu finns där odlat kraftigt gräs som inte tillåter någon annan växt, och jag antar att marken har gödslats rätt kraftigt. Men skogsängen precis bredvid – en slänt ner mot ån som har bosatts av otaliga liljekonvaljer – finns kvar. Precis som hos oss är marken väldigt mager och en av mina favoritblommor när jag var liten var den ulliga kattfoten som växte vid vägrenarna och på mormors tomt. De plockades i små buketter och torkades, de har samma egenskaper som eterneller. Lättorkade. Jag saknar min barndoms ängar, måste jag erkänna. Och tyvärr är de på utdöende. Blomsterängar blir allt mer ovanliga och en del av ängsväxterna blir allt mer decimerade. Enligt naturskyddsföreningen finns endast 2000 hektar ängsmark kvar i Sverige, vilket motsvarar en medelstor småländsk socken på 1700-talet. Har man ängsmark är det en veritabel kulturgärning att vårda den! Runt om i Sverige pågår projekt för att återskapa hävdade betesängar och slåttermarker. Det känns jätteviktigt, den biologiska mångfalden ska man värna om, vid sidan om det faktum att ängarna ju är en del av vår kulturhistoria. Vår by är till exempel upptaget som riksintresse på grund av sina byggnader och det ”öppna odlingslandskapet”. Det öppna odlingslandskapet håller dock på att växa igen av sly, buskar och träd.

Vi har en rätt stor trädgård med inslag av vad man skulle kunna naturtomt. Det är helt enkelt där det inte finns någon anlagd gräsmatta, utan högt gräs med inslag av ängsblomster som blåklockor, smörblommor, smörbollar som tillhör en av mina absoluta favoriter, rödblära, rölleka, midsommarblomster, ”surblad” (ängssyra, inte harsyra), styvmorsviol och en och annan prästkrage. Det enda som inte är så bra är att gräset dominerar rätt stort. Men marken för att försöka anlägga en äng har vi: mager sandjord. Faktum är att vi har lite fuktäng också, där bland annat rödbläran och den otroligt väldoftande älgörten växer i stora bestånd. Tyvärr är också det gräsdominerat – stora tuvor som ser ut nästan som sagoväsen när de sticker upp sina höstgula skallar över morgondimman.

Det är tydligen inte bara att låta en äng vara, för då tar gräset överhand precis som hos oss. Den ska slås med lie på sensommaren, och höet måste därefter forslas bort efter att ha legat några dagar för att släppa från sig fröet. Får det ligga kvar och förmultna blir jorden alltför rik på kväve, och där trivs inte ängsväxterna. Att anlägga en äng tar dock ett par år i anspråk, vad jag har förstått. Vi har ju en del att utgå ifrån. Andra kan behöva svälta ut marken först, och så tar det ett tag innan blommorna etablerar sig.

Bland annat Hammenhögs säljer fröblandningen av typen ”vildäng”. Jag vet dock inte vad det finns för blomsterfröer i det, och jag tycker att det kan vara rätt lämpligt att välja en fröblandning som passar såväl regionen som ängssorten. Pratentis är ett företag som verkar såväl kunniga som brinnande för den svenska blomsterängen. De tillhandahåller också färdiga plantor som man kan plantera ut på sin äng, eller linneaplantor till skogsbrynet. Det finns ett finskt företag som även det heter Pratentis, som säljer fröer från såväl gamla allmogeväxter som ängsblomster och olika fröblandningar. Också ett spännande ställe! Ett annat alternativ som jag läst om är att samla in fröer från viltväxande blommor som man vill ha i sin äng. Det bevarar dessutom den genetiska variationen. Att gräva upp plantor är dock inte tillrådigt eftersom det är olagligt – och undvik de utrotningshotade växterna såsom smörboll.

Vår egen trädgård borde rimligtvis ha anlagts någon gång på tjugo-trettiotalet, men jag har läst Villaträdgårdens historia av Åsa Wilke med stort intresse. I den nationalromantiska trädgården var det inte ovanligt att låta naturen få spelrum i trädgården, till exempel i form av ängar och stenpartier. Jag skulle sträcka mig långt om jag sade att vår trädgård var ”nationalromantisk”, det handlar nog snarare om att det är en lantträdgård i Lappland där i alla fall hästar betade utanför fuset långt in på sjuttiotalet.

Det ska bli ett riktigt spännande projekt att sköta om vår ängsliknande naturtomt och försöka få blommorna att trivas och etablera sig lite bättre!

Lästips:
Att etablera en äng (där finns även litteraturtips)
Anlägg en äng
Gör en äng, Naturskyddsföreningen

This entry posted in Trädgård. Entry Tags: , , , , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Trädgårdstorsdag i februari, del 2

 1. aliba says:

  I min trädgårdsutbildning ingick vården av en slåtteräng. Det är som jag skrev i ett inlägg på forumet även en del i byggnadsvården för mig, att vårda miljön runt omkring också. Det växer igen väldigt fort med sly om man inte håller efter.
  Jag har till min glädje hittat en orkide på min äng som jag hoppas kommer att sprida sig. Att slå med lie tar på krafterna men det är ett måste tror jag. Runt hela härligheten löper en gammal gärdesgård som också behöver ett lyft men det hantverket får jag lära mig en annan dag.
  Tyvärr verkar det inte finnas så mycket typiska torpväxter här.

 2. maria says:

  Aliba, kanske är det så att det kommer, bara att marken måste svälta ut lite först? Vad spännande med orkidén! Inte så långt ifrån oss finns det en del Kung karls spira och det skulle vara kul om den ville flytta in i fuktängen. 🙂

  Svärfar har lovat att lära mig slå med lie nu i sommar!

 3. aliba says:

  Vad jag saknar höhässjorna från barndommen.
  Det är en grön nattviol som bor hos mig, i alla fall till de där vildsvinen får för sig att böka runt 🙁

 4. Ingela says:

  Här runt gården har vi faktiskt kvar de magra åkerängarna du minns, de är inte övergödslade. Bonden får inte göda här som han vill.
  Varför det inte växer riktigt på samma sätt just nu är att det är FÖR magert, översvämningen -97 gjorde att åkern nedanför oss innehåller mest grus och sand. På övre åkern har det alltid varit dåligt med blommor, varför vet jag inte. Åkrarna skulle behöva plöjas upp och få vara i träda ett år men då jag vet hur han ”slasar” med åkrarna vet jag inte om jag törs släppa honom att plöja här. Tror jag får göra det själv 😉 då vet jag att det blir bra gjort.
  Åkrarna på andra sidan älven är massor övergödda, kan tyvärr inte göra något åt det då vi inte äger dom.

 5. maria says:

  Ingela! Vad roligt att du kommenterar! Alltså, den mest konkreta bilden jag har av en massa ängsblomster är faktiskt uppemot Åtgårn på andra sidan älven, vi brukade ju vara där och plocka styvmorsvioler. Jag vet att ni aldrig har övergött era ängar! Och den nedre åkern var ju jättefin. Surblad i massor och åkerbärsblommor. Men det brukade inte bli så mycket bär vad jag minns…

 6. Katarina says:

  Hej,

  åh vilken intressant läsning, sen skriver du så fint om din barndoms ängar och om ”stora tuvor som ser ut nästan som sagoväsen när de sticker upp sina höstgula skallar över morgondimman”.
  Kattfötter är även en av mina favoriter sedan barnsben och visst är det sagolikt vackert med prästkragar, styvmorsvioler och vita blåklockor.
  Tycker också att det är jätteviktigt att man vårdar och värnar ängsmarken. Vet att de varje sommar slår ängarna i Gallejaur efter konstens alla regler.

  Tack för tipset om både svenska och finska pratentis.
  Vet att man tidigare kunde få en del fröblandningar från nordiska genbanken, kan vara värt att kolla upp. Man kan även få sättpotatiser genom dem, gamla sorter som varit vanliga i olika delar av landet.

 7. MrsUniversum says:

  Det blir väldigt fint med hävdad ängsmark. Visst är det arbetsamt att slå med lie (och en konst att slipa den) men frågan är vad som tar mer tid i anspråk: slå med lie en-två gånger per säsong eller klippa med gräsklippare, vare sig det är åkgräsklippare eller handstyrd, en eller flera gånger i veckan. Hoppas det går bra med eran lieslåtter… Hö luktar gudomligt gott.

 8. Maria says:

  Läste ditt inlägg nedan om byggnadsvård. Vi håller på att renovera ett hus från 1900-talets början, jag har ett stort intresse för äldre hus och det är så roligt att äntligen ha ett eget!
  Tyvärr är det tillfixat i omgångar, senast precis innan vi köpte det då det skulle ”stylas” med nytt IKEA-kök, slarvigt inlag parkett mm. Trist!! Det är nästan omöjligt att tänka sig hur planlösningen såg ut innan, under 1900-talets början. Vi försöker bevara det lilla som finns kvar; bjälkar i taket, trägolv och ett gammalt brygghus som står på tomten. Men i övrigt är det förstört av förstå-sig-påare som gjort om både för mycket och felaktigt under åren.

 9. Mitt Egnahem says:

  Mycket intressant(och vacker)läsning! Och användbara länkar. Försöker själv få till en plätt äng… För öppna landskap är får oslagbara. Och highland-cattle-kossorna är duktiga dom också! Ha det önskar Värmländska MittEgnahem/Anneli

 10. mittgamlahus says:

  Hej Maria,
  du har en utmärkelse att hämta hos mig 😉

  /astrid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *