Tillbyggnad!

husetjanuari

Nu är det stort.
Det händer.
Imorgon börjar de spika på vårt hus.
Telefonen har gått varm hemma hos oss, för att vår KA (kvalitetsansvarige) Ingemar har ringt oss med diverse frågor. Ibland höjer både han och maken på ögonbrynen. Eller, rättare sagt, det diskuteras lite livligare:

”Vad ska det vara för sorts panel på knutbrädorna och fönsterfodren?”
”Hyvlad.”
”Maria säger hyvlad.”
På det följer en livlig diskussion. Varken Ingemar eller maken har sett hyvlat virke till knutbrädor och fönsterfoder tidigare.
”Det beror på att den ska linoljemålas. Slamfärgsmålad panel ska vara sågad, den linoljefärgsmålade ska vara hyvlad”, förklarar jag. Tar fram boken Utvändig renovering och pekar. Som tur är finns det förklarat när och varför man övergick till sågat virke även till utvändiga snickerier: det var när linoljefärgen övergavs till fromma för mer moderna oljefärger som fäste dåligt på hyvlade ytor.

Lite spännande är det att ta beslut som gäller vårt hus: nu börjar det faktiskt hända saker. Jag tackar gudarna för den mängd foton jag har tagit på gamla hus, nu kommer de till användning. Vi detaljstuderar vattbrädor och fönsteröverstycken på gamla grånande hus.

De börjar bygga på väggarna till den största utbyggnaden – kök på nedervåningen samt sovrum, toalett och tvättstuga på övervåningen – och pannrummet. Dessa ska fraktas till huset och resas på plats. Den tredje tillbyggnaden, trapphuset, kommer att byggas på plats. Det är så mycket pill och avvägningar med den. Panelen vi har beställt är grundmålad i falurött och ett par olika dimensioner för att undvika ett randigt uttryck. Fasan är dock att se någon slags mönster bland panelbrädorna… Ingemar tycks dock ha tänkt sig någon slags tärningssystem. Pannrumsdörren blir en enkel förrådsdörr i pardörrsutförande med fiskbenspanel, från Sorseledörren.

Jag längtar verkligen till dess att jag får visa upp lite bilder på hur det ser ut. Innan dess får ni nöja er med en ”före”-bild tagen i januari, för senare jämförelse.

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Tillbyggnad!

 1. Maria says:

  Åh vad spännande! Lycka till och glöm inte att visa bilder!

 2. Sofia says:

  Hej! Jag tycker du har så intressanta åsikter och fakta om kulturhistoria, kollar ofta på din blogg och har just börjat ,tänkt, skriva lite själv. Undrar om det är okej att jag har länkat från min blogg till din då jag vil latt andra ska se din blogg hihi kramar

 3. maria says:

  Maria: Nej då, det ska jag inte glömma. 🙂

  Sofia: Jadå, det är helt ok.

 4. Mitt Egnahem says:

  Hej!
  För länge sedan ställde du en fråga om ett NCS nummer i ett grågrönt kök. Hoppas jag minns rätt, här kommer i alla fall ett nummer: 2005-G50Y. LYCKA TILL med det spännande bygget. Pirret och förväntan känns igen. Och att man alltid måste motivera VARFÖR… Man lär sig mkt efter vägen också. Kul idé med trädgårdsinläggen! MVH Värmländska Mitt Egnahem/Anneli

 5. Katarina says:

  Så spännande, måste vara en underbar känsla att komma igång med bygget.

  Underbar är också bilden du visar, så vackert till er gård ligger. Jag får både norrlands- och vinterabstinens när jag ser den 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *