Ekologiskt hållbart

Bland det värsta jag kan se på TV är inredningsprogrammet Från koja till slott. Grundtanken i det är att ju mer den hjälpsökande familjen kan slänga, desto mer nytt får man. Det skär i mig att se fullt funktionella, fina möbler slängas ner i en sopcontainer istället för att köras iväg till återvinning. Det är slit- och slängmentalitet när det är som värst.

Något jag gillar med byggnadsvård är att den går ut på att man hushållar med resurser. Man återanvänder, sparar och utnyttjar det befintliga istället för att tära på resurserna och köpa nytt. Även energimässigt bär det sig att renovera gamla fönster – de kommer visserligen inte bli lika energieffektiva som moderna treglasfönster, men man kan därtill väga in ekonomi, estetik och kulturhistoria, faktorer som klart jämnar ut vågskålen. Jag gillar att man återanvänder gammalt byggmaterial istället för att allt ska vara nytt, och att man använder sig av sådant som linolja, limfärg, slamfärg, trä, lera, kalk – naturvänliga och ekologiska material, naturligtvis med undantag för det visserligen naturliga men väldigt miljö- och hälsovådliga balsamterpentinet. Många byggnadsvårdare väljer också att arbeta med moderna material som är desamma som de gamla fast i ny form, eller som är egenskapslika de gamla. Exempel på det är lösullsisolering av träråvara eller återvunnen papperråvara, eller lecakulor som består av finkornig lera.

Gamla hus är inte speciellt energisnåla, det ska tillstås. De kan vara dragiga och oisolerade och kommer aldrig att uppnå samma standard som ett passivhus. För mig känns det dock självklart att det är mer resurssnålt att utnyttja det som redan finns, än att bygga nytt – även om det är för att vara resurssnål. Men samtidigt kan jag tycka att det är oerhört spännande hur man har utnyttjat landskapet och naturmaterial för att göra sitt hus mer ombonat. Mossa som tätningsmaterial, till exempel. Eller lerkliningen, som sägs förbättra inomhusklimatet – dock har det ju inte använts särskilt utbrett här uppe såvitt jag har förstått, man klinade såten mellan timmerstockarna, inte hela väggar (om någon vet varför tar jag tacksamt emot förklaringar!). Man byggde husen på speciella platser i topografin för att göra dem mindre utsatta för frost och kyla, och använde sig av kallfarstu för att förhindra kallras och drag – en teknik som idag används i extremt energisnåla hus, så kallade passivhus. Jag tror inte att de gamla byggnadsteknikerna är så dumma alla gånger.

För vår del blir det väldigt klassiskt. Kutterspån på vinden till exempel, och inte glasfiberull. Tyvärr kom våra byggare på lite väl sent att det behövdes tätas mot väggen vid bärlinorna, så där har det faktiskt använts stenull – jag önskar att de hade sagt det lite tidigare, så kunde vi ha beställt linisolering i god tid. Men om det blir så att vi ska plocka bort den gamla fasaden och lägga dit en isoleringsskiva (huset har redan tilläggsisolerats med treetex ovanpå den gamla fasaden), så kommer jag inte att godta någonting annat än isolering med bra fuktegenskaper.

Apropå ekologiska byggnadstekniker tycker jag att det här bygget är fantastiskt fascinerande. Återvinning och ekologiska material när det är som bäst – de byggde ett hus med en gammal ladustomme, med halm som isoleringsmaterial! Annars finns ju mitt favorit-bygganytt-projekt, Gamla mejeriet, som kombinerar ny stenhusteknologi med gamla metoder och återvunnet material. Här finns en artikel om ett par byggnadsvårdare som satsat på ekologiska material. I senaste numret av Gård & Torp kan man läsa om olika isoleringsmaterial, på Ekologiska byggvaruhuset kan man köpa ett par av dem, och här kan man läsa om hur man lerklinar en vägg.

Min underbare make har förresten gett mig golvlampan i smide från Gysinge. Jag har inte fått den ännu – jag fyller år först om en vecka – men den gigantiska kartongen med Gysinge-tejp var lite lätt avslöjande. En stor puss till honom!

This entry posted in Byggnadsvård. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

5 Responses to Ekologiskt hållbart

 1. Älfgärdet says:

  Lyckliga du som blir en golvlampa rikare! De är vansinnigt snygga!
  Dessa inredningsprogram orkar jag inte se på längre. Det skär i hjärtat på mig när allt åker ut, särskilt vad gäller gammalt byggnadsmaterial. Plastfärg på & så var det klart. Hur ser dessa hus ut efter säg bara några år???

 2. Eva says:

  Vilken FIN blogg du har! Jag snubblade in hos dig av en slump och blev sittande en lång stund.

  Ha en fin söndag!
  Hälsningar från Eva i Lappland

 3. mittgamlahus says:

  Hej Maria, jag håller verkligen med dig! Jag blir tokig när man utplånar hus eller möbler för all framtid bara för att man har satt stämpeln ”gammal” på dom. Jag inbillar mig att det är en mentalitet som fanns på 70- och 80-talen. Men det dyker hela tiden upp korkade exempel på vårdslöshet med vårt arv. Förvalta och återanvänd mera, svenska folk!!

 4. Hans says:

  Ja varför är det så vikigt för byggarna att alltid använda nytt……
  När vi skulle lägga om taket, ett bra tegeltak men underlagspappen under behövde bytas efter 80 år, så började vi förhöra oss om priser på jobbet.
  Vi fick några förslag på runt 200 000 kr om vi lade dit nya tegelpannor. Skulle vi behålla de gamla helt dugliga takpannorna fick vi räkna med 10-20000 kr extra…..
  Detta fick oss att verkligen fundera, var detta rimligt….
  Historien slutade med att vi gjorde jobbet själva. En sommar gick åt men vi sparade massor med pengar. Matrialkostnad för oss inkluseve ca 120 nya beg takpannor i rätt sort blev ca 25000 kr
  Men är historien rimlig, ska det vara billigare att kasta bra prima matrial och köpa nya sämmre kopior……
  Jag tycker att man ska ta tillvara det som är bra, återanvända och tänka igenom saker innan man startar upp något. Många gånger kan små medel göra underverk.
  TVs renoveringsprogram borde skämmas

  Detta tak som jag berättar finns på vårt boningshus från 1924 inte på renoveringobjektet.

 5. eco chic says:

  Har inte tänkt på detta slängande förrän nu! Men det är sant. Det borde finns ett program där de återanvänder allt som slängs i programmet och sen säljer till förmån för något – eller till förmån för familjen! Snygg blogg förresten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *