Svartvitt från Fiskträsk

fisktrask1

Jag har nämnt huset i Fiskträsk, Arvidsjaur, tidigare i bloggen. Det förtjänar fler än ett omnämnande! Det är där min mors sambo är uppvuxen och huset är förmodligen byggt någon gång under sent 1800-tal. Min mors sambo hittade gamla glasplåtar – äldre tiders negativ – på vinden och har byggt om en overheadapparat för att kunna framkalla dem. Bland dem återfinns bilder på omgivningarna och bybor, såväl uppställda porträttfoton som någorlunda naturliga arbets- och fritidsbilder från 1900-talets början. Ett par av dem som har fångat mitt intresse har jag fått scanna in och bjuda på här. Här ovan syns en bild på grannhuset, som det såg ut på den tiden. Den är klickbar och i ganska stort format. Snickarglädjen på farstukvisten är jättevacker. Jag är dessutom takutsprångsnörd, jag beundrar det smäckra och utskjutande takutsprånget väldeliga. Jag kan inte förstå hur någon väljer att bygga in sådant i tjocka, klumpiga lådor.

fisktrask2 fisktrask3

Före och efter. Den gamla byaskolan står vid sidan om O:s föräldrahem och kallas för lillstugan. Den mest markanta skillnaden är nog att inlandsvägen blåser förbi där det förr skymtade ängs- och skogsmark. Spåntaket och dörren har förstås bytts ut, men inte fönstren. En kul detalj är att stockar fällts in i knutarna; jag har endast sett ett annat exempel på det (tack Stella för titten!). Och tänk att man tillverkade ett sådant arbetat och dekorativt staket mitt ute i ingenstans. Sådant hantverk måste beundras!

This entry posted in Gamla hus. Entry Tags: , , , Bookmark the permalink. 

11 Responses to Svartvitt från Fiskträsk

 1. Katarina says:

  Åh, så roligt att du visar dessa bilder! Underbara hus. Kunde inte omedelbart placera Fiskträsk, fick söka i minnet, tills jag insåg att den lilla byskolan har jag ju sett en massa många gånger på vägen mellan Arvidsjaur och Slagnäs, kul!
  Har alltid tyckt om det där lilla timrade huset men visste inte att det tidigare har varit skola.
  Åkte faktiskt förbi där senast i somras 🙂

 2. Erik Ohlsson says:

  Hej igen!

  Har åkt förbi byn många gånger och beundrat de fina byggnaderna.

  Intressanta fönster med tunna vertikala spröjsar på skolhuset. På den äldre bilden av huset ser det ut som om murstocken är placerad i kammaren och inte i vardagsstugan. Det kan vara en synvilla.

  Både fönster och dörr på framsidan av skolhuset är placerade till höger om mitten av väggpartierna. Detta skapar en harmoni trots allt. Det är inte helt ovanligt att ytterdörrar är placerade på detta sätt. Detta för att få plats med en trappa upp till vinden. Fönstrets placering känns mer ovanlig. Kanske är det utformat så för att få plats med en säng eller skåp. Jag har en minnesbild av att huset är ganska litet?

  Infällda knutstockar har jag sett på gamla bilder från min farmors föräldrahem i Brattby utanför Umeå. Jag har digitala bilder som jag kan skicka.

  Många hälsningar / Erik

 3. Hans says:

  Väldigt fina bilder.

 4. Mitt Egnahem says:

  Verkligen vackert hus. Och kul att se lite renoveringsbilder från ert projekt. Hur mycket man än tänker i förväg, så fattas det alltid några uttag… Har inte glömt din fråga om NCS-nummer på köksfärgen. Kommer snart.

 5. maria says:

  Katarina: Det är så fina hus, både storbönninga och lillstugan! Trots att det har moderniserats har det inte förstörts så mycket som det har gjorts på andra ställen (som hos oss); spegeldörrarna har fått vara, fönsterfodren finns kvar i original osv. Olika decennier samsas bredvid varandra, väldigt harmoniskt.

  Erik: Ja, det är jättevackra fönster. Den är äldre än bostadshuset, de tror att den byggdes någon gång under tidigt 1800-tal. Det finns fönster på alla tre väggar i stugan, och är placerade mitt på väggen där såvitt jag kan se av bilderna jag tog. Det finns en ganska stor farstu också, när man kommer in genom ytterdörren. Jo, det är ganska litet, men förvånansvärt stort när man kommer in i det! Jag har för mig att min mammas sambo har sagt att murstocken var placerad i kammaren, men jag måste faktiskt dubbelkolla med honom. Du får gärna skicka bilder. 🙂

  Hans: Tack!

  Mitt Egnahem: Det låter bra! 🙂

 6. Sophie says:

  Om du är takutsprångsnörd, vilket jag oxå är :),så måste du ju bara älska takutsprången på vårt hus eller hur??! Det är väl verkligen ett exempel på hur ett för stort och oproportionerligt tak kan förstöra ett från början fint hus. Men ”lådorna” ska bort till sommaren när det ska fixas utvändigt…på baksidan har de inte blivit av att de byggt in klart så där kan man se de gamla små takutsprången under det nya taket.

  Jättefina bilder, roligt att hitta på gamla hs och sånt. Jag har suttit mycket själv med ortsböcker av varierande ålder när vi köpte vårt förra hus. Detta har jag inte tagit tag i ännu… //Sophie

 7. maria says:

  Sophie: Och hos oss är taket alldeles för litet! Det är ombyggt någon gång och hela huset ser verkligen ut som en låda, inga takutsprång alls… Taket ser ut som en ylletröja som krympt i tvätten ungefär. För att det ska passa med utbyggnaden kommer vi faktiskt att höja taket lite – det påverkar inte utseendet på huset, annat än att vi kan göra ett lite större takutsprång.

 8. Sophie says:

  Ja är det inte det ena så är det det andra 🙂 Taket är så otroligt viktigt för husets exteriör men jag tror väldigt många ”glömmer” det tyvärr.

 9. Birgitta says:

  Det stora huset på bilden här ovanför byggdes 1911 av Kalixtus Karlsson och hans bröder.

  Om Lillstugan som står på Viktors tomt berättar Gerhard Karlsson (född 1918 i Fiskträsk) att, när han skulle börja skolan fanns ingen skola i byn. Vid den tiden åkte barnen till Sotträskliden, där de gick i skolan 1 termin per läsår i 6 år. Senare fick barnen åka till Buresjön.

  De barn som gått i den lilla byskolan bör ha varit barnen som Petter Anton och Caisa-Lisa fick. De barnen var födda mellan 1879 och 1904. De var 12 stycken men bara 10 uppnådde skolåldern. De hette Hulda, Kalixtus, Elina, Anna, Viktor, Artur, Jenny, Herman, Svea och Frida.

 10. Birgitta says:

  Genom Aldor Karlsson, som bor i Fiskträsk, har jag fått veta, att Petter Anton Carlsson var skoltillsyningsman i Fiskträsk. Förutom byns barn kom även samebarn till skolan. De bodde inneboende hos Anton och Caisa-lisa. Det skulle vara intressant att få veta vilket år skolan byggdes.

 11. maria says:

  Tack för informationen, Birgitta! Intressant att läsa och jag ska vidarebefordra detta åt min mors sambo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *