Nya böcker i bokhyllan

Böcker var, i år som de flesta andra år, den populäraste julklappen till mig – i år med husetema. Min man hade lyckats gräva upp Lena Nessles Måla inomhus på gammalt vis, en bok som sedan länge är slut på bokförlaget liksom hennes andra böcker om att måla ”med tradition”. Trist, för det är riktigt bra och informativa böcker. Till exempel får man veta hur det påverkar konsistensen om man använder animaliskt lim eller vegetabiliskt när man gör limfärg, eller hur man gör emulsionsfärg. Stänkmålning och enkla ådringar har jag tänkt göra i huset så småningom, så användning kommer jag att få för boken. Vill ni köpa den finns den på antikvariat.net.

Den andra boken jag fick var Sven Olov Karlsson och Philip Pereira dos Reis Svenska ödehus. Det var en trevlig bok, men jag hade nog förväntat mig lite mer måste jag erkänna, jag vill veta ännu mer. Den handlar hur som helst om ett antal ödehus och -platser runt om i Sverige, den nordligaste återfinns i form av ett bönehus utanför Boden. I norr hittas också ”Stenbustan”, stenbostaden, där en skogssamefamilj bodde långt in på 1900-talet. Det är lite trist att Norrland inte är mer representerat än så. Det finns så otroligt många livsöden och till och med hela ödebyar, rester av vårt kronotorparsystem. Eller rester av gamla bosättningar: där min mor växte upp i Tväråfors, Skellefteå kommun, brukade jag och mina kusiner leka vid ett antal gamla husgrunder. Där fanns gammalt porslin och sönderrostade emaljerade nattkärl, och vildvuxna brandliljor lyste upp skogen. På husgrunderna hade stått vackra parstugor som demonterades och kolades upp under andra världskriget. Rester av de kolmilorna finns också kvar.

clJag fick också boken Karin Larsson och blommorna i Sundborn av Christina Högardh-Ihr som var en riktigt trevlig överraskning. Boken är illustrerad med bilder tagna av författaren, oerhört vackra, gamla arkivbilder och – förstås – Carl Larssons akvareller. Författaren berättar om parets liv ur Karins perspektiv, om hur hon fick utlopp för sin kreativitet, koncentrerat kring blommorna och nyttoväxterna som fanns på Sundborn i såväl verklig som konstnärlig skepnad. Det är en vacker bok som jag varmt rekommenderar, som är väldigt intressant och inspirerande. Ungefär som en annan favorit, Ett hem för själen – Ellen Keys Strand av Ingela Bendt. Apropå Karin Larsson fick jag också en fönsterlampa till vårt sovrum, den vackra näckroslampan från Huset vid ån. Den är väldigt fin, och för tankarna till paret Larssons kaktuslampa i papper, som syns på bilden till vänster. En reproduktion går att köpa på Slöjdstugan i Sundborn, men då måste man ju åka dit…

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *