En fantastisk upptäckt

husdokumentation-077
De vackra schablonmålningarna på hälsingegården Gästgivars. En schablon har varit förebild för tapeten med samma namn från Duro Gammelsvenska tapetkollektion.

Häromdagen frilade svärfar, med min goda vilja, en halv timmervägg i kammaren. Att timret varit målat har vi anat bakom tapetsjok och paneler, såväl i kammaren som i hall och storstuga. I kammaren har vi anat en låg bröstning i mörkt rödlila, vad jag bara kan ana är caput mortuum. Men vad som doldes där ovan var en större överraskning. Ovanför dörröppningen fanns nämligen en dekoration: en tecknad ram med blomster och slingor, och i dekorativ svart frakturstil stod nedtecknat ett par initialer och födelsedatum. Karl Johan Johansson och hans hustru Anna Stina Johansson – min makes farfars farfar respektive farmor. Hur häftigt är inte det? De var bosatta i huset 1864, så mycket vet vi.

När jag tittade närmare på de rosaröda fläckarna på väggen – från tapeterna, trodde jag först – upptäckte jag till min förvåning att det var ett mönster. Det tog ett tag för både mig och Leif att se det, det var så oerhört svagt, men faktum är att väggen har varit schablonmålad. Väldigt enkelt, med små blommor och hjärtan och slingor i grått och rosa. Jämfört med de färgstarka mönstren på hälsingegården Gästgivars hade de naturligtvis inte mycket att komma med – jag undrar om det kan vara så att tapetklistret har förstört målningarna? – men det är i vårt hus och jag tycker att det är hur roligt som helst. Hur vi ska dekorera väggarna i kammaren känns plötsligt helt givet. På tapetpapper, förstås, så får originalet vila under treetex precis som tidigare! Bilder kommer, jag kunde dessvärre inte ta någon sist.

Jag vill pusha lite för Västerbottens museums söktjänst i bildarkivet. Där finns många bilder upplagda – därifrån kommer bilden på Anna-Stina som jag länkat till här ovan. På den här bilden kan man till exempel se mer eller mindre hela byn i söndagsfina stassen på en granngård, år 1924. Min egen släkt, som ju också kommer från Västerbottens län, råder det dock stor fotografibrist på.

This entry posted in Renoveringen. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

0 Responses to En fantastisk upptäckt

 1. Lundagård says:

  Så roligt, vilket fynd, det vill vi gärna se bilder på!

 2. landsbygdsupproret says:

  Å, vad nyfiken jag blir! Ni måste lägga upp bilder. Vi har också mönster som ser ut som skulle kunna vara blommönster, men som idag mest ser ut som svamptavtryck.

  /astrid

 3. aliba says:

  Visst blir man varm i hjärtat när man hittar något sådant 🙂
  Mina planer är att sätta lumppapp och måla schablon återskapad från en av de äldsta tapeterna.
  Väntar också på bilder 😉

 4. maria says:

  Det kommer fler bilder! 🙂

 5. aliba says:

  jag gick in på söktjänsten du pushade på och gissa… jag hittade bilder på min pappas föräldrarhem, myrträsk, Lycksele. Tyvärr står det som Rudolf Backlunds ödegård. Jag vet att min farfar dog innan kortet togs men tydligen hade min farmor också avlidigt. Det användes sedan som sommarbostad åt hemkommande sörlänningar (vi)
  Tack för pushen 😉

 6. Katarina says:

  Åh, så kul och spännande!
  Ska bli spännande att få se mer 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *