Varde ljus!

Idag är det tredje advent. Ljusets högtid, i synnerhet som Lucia besökte oss under gårdagen. Lämpligt nog var det också ljus det senaste numret av tidskriften Byggnadskultur handlade om; ljus i alla dess former. Hur ljusets utveckling har sett ut och förändrat våra umgängesmönster, om att vårda kulturarvet med belysning, om hur armaturer har sett ut och utvecklats. Det var verkligen ett jätteintressant nummer.

Men de har missat något. Den tredje december klubbades nämligen igenom ett förslag att förbjuda försäljningen av glödlampor i EU. Försäljningen av våra varmgula päron kommer att fasas ut under fyra år, de högsta wattantalen redan till hösten. Eftersom lågenergilampor tål värme och kyla dåligt kommer det dock att vara tillåtet att sälja glödlampor till bilens strålkastare, till ugnen och till utebelysningen. Det var en nyhet som helt oförhappandes sprang över mig när jag googlade för att hitta den underbara klara glödlampa som syntes i en av artiklarna (jag tror att det är Lyktlampa Antik från Narva Scandinavia). Ironin är självklar.

Belysning är kanske inte något som är det första man tänker på i samband med byggnadsvård, och jag är den första att erkänna att jag har raljerat över ett citat ur en äldre version av Utvändig renovering, nämligen det att man knappt ska kunna hitta låset för att låsa upp cykeln. Men visst är det så att även belysning och belysningsmiljöer spelar roll för hur såväl inom- och utomhusmiljön upplevs. Bor man där vi bor – mitt i Lappland och med mörkt under en stor del av året, låt vara att det är fantastiskt när månskenet reflekteras i snön och omgivningarna blir alldeles självlysande – vill man helst ha ljus omkring sig. Och gamla armaturer råkar vara ett av mina hjärtebarn. Jag älskar gamla lampor och har flera rara armaturer i min samling. Visserligen mest belysning från femtio- och sextiotalet, men andelen opalglas och glober har ökat sedan vi bestämde oss för huset. För mig känns det självklart att belysningen ska passa in. Men inte bara armaturerna, utan också ljuset:

Men moderna belysningslösningar i historiska miljöer blir ofta misslyckanden som fördärvar det visuella helhetsintrycket och förvränger förnimmelsen av omgivningen med avseende på ljusstyrka, ljusfärg och skuggbildning. Förgyllda detaljer och polerade träytor förlorar sin lyster av kompaktlysrör och halogenlampor, eftersom de har ett mycket kallare och blåare ljus än glödlampans röda sken, som ligger klart närmare det levande ljuset.
Valdemar Skantze, Byggnadskultur nr 4/2008

Hur man upplever ljus har med olika saker att göra. Till exempel talar man om RA-index, hur färgnyanserna återges. En vanlig glödlampa, som har ett färgspektrum motsvarande regnbågens alla färger – precis som solljus – kan återge olika färgnyanser bättre än en lågenergilampa. Lågenergilampan utesluter en del färger ur spektrat och därför kan man uppleva att man får en grön färgton i ansiktet.

Man talar även om ljusets färgtemperatur, och mäts i kelvinskala. Ju lägre tal desto varmare röd färg. Ett stearinljus har lågt kelvintal, 1900k. Glödlampan kommer inte långt därefter med 2800k. Lågenergilampor har ett högt kelvintal och ger kallare blått ljus. Det skulle jag vilja påstå inte är särskilt önskvärt i en kulturmiljö där man vill eftersträva en naturlig återgivning av omgivningarna.

Det är lovvärt att man vill minska energianvändningen. Det känns dock som att det ännu inte finns några bra alternativ till våra glödlampor – och för min del blir det att bunkra upp. Och förhoppningsvis ska väl snygga lyktlampor fortfarande finnas till försäljning, eftersom de energisparande lamporna inte fungerar i kyla…

This entry posted in Byggnadsvård. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

7 Responses to Varde ljus!

 1. Madeleine says:

  Hej!

  Jag ser att du bor i Lappland. 🙂
  Jag skulle jättegärna vilja hitta en stuga/hus att köpa eller hyra någonstans i Lappland. Har du några bra tips på vart man kan vända sig? Fastighetsförmedling? Lokaltidning? Nån bra nätsajt? Vad som helst.
  Har kollat blocket och har googlat rätt mycket men hittar inget bra. Jag vill ju inte bo på hotell eller i nån stugby. Gärna en bit från en stad men inte så himla långt ifrån heller. Vet ju inte om jag tänkt flytta permanent senare, men just nu vill jag bara få smak på det hela.

  Tack på förhand och lycka till med all renovering. 🙂

 2. maria says:

  Oj, det är jättesvårt för mig att svara på. Jag skulle nog själv hålla koll på blocket. 🙂

 3. Hans says:

  Hej Madelene
  Hus till salu och ödehus finns ju lite varstans. Tror du måste hitta en lokal kontakt. Många billigare objekt läggs ju adrig ut till salu för ägaren tror att det inte finns någon köpare och mäklarna intreserar sig inte då man inte tjänar några större pengar på dem.
  Men lokala bönder bruka veta sådana här. Och skicket på sådana här objekt går längs hela spectret, ibland förvånansvärt fina.
  Ibland vet man ochså sådant i den lokala hembygdföreningen, de har ofta bra kännedom.
  Kanske inget direkt svar men kanske någonstans att börja

 4. Hans says:

  Hej Maria
  Det blir att hamstra glödlampor till de lampor där man ej kan ha lågenegi lampor.
  Och det blir nånga…….
  Vi älskar gamla lampor och huset där vi bor är fyllt med dem.
  Alltid lika intresant att läsa dina komentarer..
  : )
  Hans

 5. maria says:

  Hans: Ja, precis, ett stort glödlampsförråd! Och stort tack för komplimangen.

 6. Katarina says:

  Hej,

  mycket intressant läsning om belysning. Rätt typ av ljus/belysning är oerhört viktigt för att skapa rätt atmosfär/stämning i ett rum. Nu blir det till att handla på sig en massa glödlampor. Tur att de inte har något bäst före datum 🙂

  Ska ta lite jullov från bloggandet och åka upp till norr, vill därför passa på att önska dig/er en riktigt God jul och ett gott nytt år!

  /Katarina

 7. Kristin says:

  Oj! Vad bra att jag snubblade över ditt inlägg och att du uppmärksammade EUs utfasning av glödlampan. Ett lovvärt initiativ för energibesparing förvisso, men en katastrof för våra gamla armaturer. Jag kommer också att bunkra upp. Använda lågenergi där det går, men hela känslan i huset kommer ju att gå förlorad med det kalla ljuset…
  Otroligt bra blogg också! Roligt att följa ert projekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *