Ljuvliga blocket!

Flera gånger i den här bloggen har jag dryftat frågan om autenticitet och kopior, om att skapa kulisser och att få rätt atmosfär. Allt är en avvägning, så också detta. Många vill ge en modern prägel på tillskott, för att skilja det från det gamla. Vi bestämde oss rätt tidigt för att vilja få vår tillbyggnad att smälta in, och så långt som möjligt använda oss av gammalt byggmaterial.

Det är här Blocket kommer in. Det är ett utmärkt sätt att hitta gamla byggnadsdelar och vi har inom loppet av en vecka lyckats köpa innerdörrar med samma spegelindelning som de befintliga, till och med så pass höga som 2.10 så att maken kan gå genom dem utan problem, och en söt liten jugendkamin som ska stå i vardagsrummet. Dörrarna levererades i går kväll, -27 grader och blåvitt månsken som gjorde snön alldeles självlysande, och en trevlig pratstund med en kille som också brinner för gamla hus. Kaminen hämtar vi till helgen! Nu har vi dock någon dörr till övers, så behöver ni någon dörr som ligger på ca 1900 gånger 900 i karmyttermått är det bara att komma och hämta dem i ett frostigt Saxnäs.

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Ljuvliga blocket!

 1. Jerker says:

  Ja verkligen, tänk vad mycket gamla saker som kan få ett längre liv och inte bara slängs. Mindre sopberg, fler glada människor. 🙂

 2. Stella says:

  Blocket är fantastiskt! Köpte före vårt hus 12 st fönster med karm för en billig peng. Maken oförstående.
  Ett av dessa, ett udda har jag nu bytt mot en kommod som stått på vår gård en gång i tiden. Flera kan vi använda i vår utbyggnad.
  Spisar har jag också köpt, en för stor som skänktes bort i vår tur, och en liten som vi använder under renoveringen. Levererades av en charmig kille.
  Möbler har jag köpt också, men sist avböjde jag efter ha varit å tittat, min man undrade om det var nåt fel på mig, släpvagnen var ju med…
  Sålt nåt har jag tyvärr dessvärre inte lyckats med men det kanske inte är Blockets fel :-))

 3. Stella says:

  Och när man precis som ni vill ha gedigna grejor och inte är rädd för lite jobb så är Blocket en räddning både för plånboken och känslan.

 4. mittgamlahus says:

  Hej Maria,
  jag tycker också det är en intressant fråga om man skapar någon slags kuliss eller scenografi. Och jag har nog kommit fram till oberoende av om väljer nya eller gamla (eller mittemellan) detaljer i sitt hem, så är det ett sätt att linda in sin identitet i något man tror ligger nära en själv. Antingen den bild man vill känna eller den man vill att andra ska uppfatta. Jag har alltid funnit en magi i att leta upp någon slags genuinitet i allt jag gör (mina kompisar kallar mig emellanåt för talibanen, eftersom jag kan tala mig varm för det som är gammalt genuint 😉
  Men det innebär inte att jag inte tycker om nya saker. Hade jag bott i ett hus från 1940 hade jag säkert letat detaljer från det decenniet.
  Och eftersom det faktiskt är en form av scenografi man håller på med tycker jag att det är ok att leta kopior, kanske av ekonomiska skäl eller för att det är tillräckligt ok för att ge känslan man vill ha.

  /Adventshälsningar från Astrid

 5. Mirja och Martin says:

  Hej! Det är så roligt att läsa om hur ni bygger och planerar, det ska verkligen bli roligt att se hur kaminen passar in sen! Du har inge fler bilder att visa, eftersom ni bygger, man blir ju så nyfiken! /En kamin mindre

 6. maria says:

  Astrid: Jag har funderat en del på den frågan och det kommer mer i ett senare inlägg. 🙂

  Mirja och Martin: Oj, det finns verkligen så lite att visa ännu! Bygget är helt avstannat för närvarande, väggar och tak kommer att uppföras först i slutet av februari. Men det kommer! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *