Vi har vatten!

dsc00174
Mycket jordhögar blir det när man renoverar ett hus…

Avlopp och vatten.
De tu man inte klarar sig utan i ett permanentboende. Att gräva trekammarbrunn var det första som gjordes när vi hade fått klartecken från kommunen, men det där med brunnen… Det var en del beslut att ta det också. För det första har vi ju redan två brunnar, och vi fick börja med att ta ställning om vi skulle försöka få någon av dem att fungera. Dock ligger de precis vid ladugården, så det kändes inte riktigt som ett alternativ. Alternativet att borra brunn avfärdade vi efter att vår granne berättat att de bara haft problem med sin borrade brunn och för ett par år sedan återgick till att använda deras gamla, grävda brunn. Så i våras tog svärföräldrarna dit en slagrutare (ja, jag måste erkänna att jag var skeptisk) och i måndags var det dags att gräva på ett av de ställen hon markerat.

dsc00154dsc00160dsc00153
Vår duktiga grävare Magnus kom längre och längre ner i backen. På mittenbilden syns en ännu hoppfull svärfar. Bilderna tagna av maken, med mobilkamera.

Det var någonstans här jag satt på jobbet och ringde med jämna mellanrum för att störa. ”Hur går det? Har ni hittat något vatten?”. Jag möttes av en allt mer modstulen Olov. Istället för den sandjord vi har i princip överallt hittade de blålera. Och ännu mer blålera. Men dessvärre inget vatten. Sista gången jag pratade med dem på eftermiddagen höll de på mäta hålet. Det var omkring åtta meter djupt. En deppad make kom hem till middagen och berättade att de skulle pröva slå hål på leran, men att vi nog fick ställa in oss på att gräva ett nytt hål närmare älven. Förbajade slagrutare, tänkte jag sammanbitet.

Så kom de till hålet tidigt nästföljande morgon och jag fick en påringning där jag låg febrig med svullen näsa och kände mig sur över att jag inte fick vara med. Maken jublade: ”Vi har vatten!”. Vattennivån hade stigit med närmare tre meter under natten och de stod och rengjorde de cementringar som skulle ner i hålet.

Sagt och gjort, cementringarna hamnade i hålet liksom allt grus som skulle dit. Och i morse rapporterade svärfar att vattennivån låg på 3,5 ringar. Nu återstår bara att se vilken kvalitet det är på vattnet.

This entry posted in Renoveringen. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Vi har vatten!

  1. Tess says:

    Hoppas vattnet är av bra kvalité. Människor som kan använda sig av slagrutor brukar alltid ha rätt!

  2. Katarina says:

    Åh så häftigt att ni har använt er av slagruta. Jag tror att vattnet kommer att vara av god kvalitet. Nästan säker på det 🙂
    Appråpå fönster, visst är det ett hästjobb och extra arbetsamt blir det när man först måste skrapa bort en massa gammal färg men man får hålla arbetshumöret uppe genom att tänka på hur fint det blir i slutändan 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *