Badrum – vad vi bestämde oss för

badrumsinspiration1
Detta vackra badrum återfinns i en 20-talsvilla. Dylikt matt klinker finns hos Byggfabriken, handfat och toalett från Twyford och belysningen Lillholmen från IKEA. Bild från Forserums rör.

Badrum är intressant ur byggnadsvårdshänseende. För en tid sedan ramlade jag över en intressant artikel om våtrumsrenovering, där artikelförfattaren konstaterade att badrum inte direkt har varit något objekt för byggnadsvårdsmässiga åtgärder och är ett rum som riskerar att utsättas för ”stilrenoveringar” a la Hugo Zettervall.

Säg att man ska bygga om ett badrum, installerat 1930 i en byggnad från 1860. Hur ska man då göra? Badrum i vår mening fanns ju inte på 1860-talet. […] Enligt den Zettervallska principen skulle man kanske ha gjort en dristig rekonstruktion, utformat ett helt nytt badrum i något som så mycket som möjligt kunde uppfattas vara 1860-talsstil. Det har nog inte varit en helt ovanlig väg i många äldre villor. Man skapar därmed ”anakronismer” (något som är förlagt till oriktig tid). Att bedöma huruvida detta är en pinsamhet eller ett spännande och intressant inslag i restaureringen måste avgöras av de ansvariga för ändringen.

Badrum och kök är, skulle jag vilja säga, de rum som mest av allt riskerar att stilrenoveras, att man försöker rekonstruera någonting som inte har funnits. I vårt hus byggdes badrummet på femtiotalet och det syntes. Visserligen fanns en kantig toalett med bakelitsits, och världens finaste handfat (tyvärr sprucket), men kakelimiterande masonit på golvet? Nej tack. Min man hade också den fasta åsikten att vi måste ha engreppsblandare. Så det gamla badrummet har fått åka ut i sin helhet (jodå, vi har sparat det som är helt) och vi bygger någonting nytt. Hade vi beställt saker för ett år sedan hade nog blivit en orgie i Horus och Twyford, men vi har tonat ned det lite. Vi hamnar väl mellan brittiskt tjugotal och svenskt femtiotal a la 2008, skulle jag vilja säga. Förvisso en anakronism, men ibland måste den personliga smaken få råda.

badrum2
Maken kastade en blick på bilden ovan och sade att det var så han ville att det skulle se ut. Och så blir det i mångt och mycket. Pärlspont på väggarna, förutom runt badkaret där det blir en bröstning av vanligt vitt standardkakel. Golvtegel. Badkaret blir en variant med lejonfötter, Westerbergs modell Madeleine. Det var nog bland det första vi bestämde oss för att ha i huset. Den känns lång och lyxig med härligt lutande rygg.

sanova-efiVad gäller handfatet föll valet på Sanovas Efi. De har en annan retrodesign, 1930, men den kändes alltför kantig. Jag ville verkligen ha ett handfat som hade en förhöjd kant baktill, också. Uppe kommer vi dock att sätta in en tvättställskommod från Svedbergs serie Romantica (som syns på bilden ovan). Och toalettstol? Ja, nu har vi ju dessvärre redan fått in avlopp och har mått att förhålla sig till, så det blir i princip en standardtoalett. Svedbergs har en lite kantigare modell med äldre formspråk och fyrkantig tank, och den fick det bli. Med svart sits, förstås, om än inte i bakelit. Vad blandarna anbelangar kikade vi länge på franska Horus. Men faktum är att de känns lite för krusidulliga och vi går Mora Armatur all the way. Engreppsblandare till både kök och badrum, serien Classic till handfat och bad samt takduschen Mora Cera Family med nostalgiskt svängd hals i duschen uppe. Belysningen kommer antagligen att bli klassisk badrumsbelysning, glober i vitt opalglas.

Det kommer att bli så snyggt och jag längtar verkligen ihjäl mig efter att få flytta in. Men det känns som om det är lång tid kvar innan vi kan göra det.

This entry posted in Idéer, Inredning. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

6 Responses to Badrum – vad vi bestämde oss för

 1. Låter som att badrummet kommer att bli fantastiskt! Vi har lite samma tankar, måste bygga ett helt nytt badrum uppe så småningom, men men det lär dröja några år så vi har tid att fundera lite till. Badkar med lejontassar ska det i alla fall vara för det har jag bestämt 🙂
  Handslaget golvtegel har jag förälskat mig i så kanske blir det sånt också…

 2. Katarina says:

  Så kul att få veta hur ni tänker i valet av badrumsinredning. Det är många beslut som ska tas och när det gäller badrum så vill man ju ha något som man trivs med i ett antal år för det är ju inte som att byta tapet eller färg i ett rum vars färgskala man tröttnat på. Jag tror att det blir kanonfint när den personliga smaken fått råda 🙂

 3. Malin says:

  Åh, vad kul att ni kommit så långt! Vatten är ju en riktig milstolpe i hussammanhang.

  Roligt att läsa om hur ni tänkt med era badrum. Jag tycker det är det svåraste rummet; det är svårt att få det att passa in med resten av huset liksom.

  Hoppas ni blir nöjda med era val. Vi valde ett liknande tvättställ med som ert Sanova just för den upphödja kanten mot väggen. Men den ligger fortfarande i sitt emballage i garaget, så jag kan inte säga om vi är nöjda riktigt än…
  / Malin

 4. maria says:

  Bergagårdens Lina: Ja, det är så vackert med handslaget golvtegel! Jag blev verkligen helt förälskad i det och inte blev det bättre när vi var på Gysinge och fick se det irl… Men jag har fått övertala min man en hel del, han var lite skeptisk först. 🙂

  Katarina: Ja, det tror jag också! Och jag tror inte att det blir fel om man håller sig till klassiker och ändå inte blir alldeles för viktorianskt krusidullig. Det känns som om det blir mindre att ledsna på då.

  Malin: Javisst är det roligt! Och nu har vi varit och hämtat våra vackra fönster och balkongdörren. Fast vi är lite mindre ambitiösa än er, vi har kopplade fönster… 🙂

 5. Maria Svantesson says:

  Hej
  Guud va fint. Undrar om du vill sälja bakelitsitseb till toaletten. Vi har gjort ett fint badrum vi med men behöver en toalettsits. Hör gärna av dig.
  gunhild.m.svantesson@telia.com

  • maria says:

   Hej Maria,
   tänkte du på bakelitsitsen till vår gamla toalett? Den är dessvärre trasig och inte särskilt mycket att ha. Det finns dock svarta toalettsitsar att köpa i handeln, visserligen inte bakelit, men ger ändå lite rätt utseende. Annars kan du prova på blocket eller bygg igen som förmedlar gamla byggnadsvaror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *