Hektisk helg därhemma

Några norrbottensgårdar blev det inte. Jag slocknade på vägen tillbaka till Sorsele och vaknade inte förrän vi passerade Folkets hus, med en kort vakenstund i Arvidsjaur. Och inte heller blev det några bilder från de gamla husen inne i Piteå stadskärna, eller kyrkbyn i Öjebyn. Tyvärr, för jag hade sett fram emot att promenera lite där och fota de gamla husen. Det var helt enkelt en hektisk helg som ägnades mest åt släktingar och mindre åt byggnadsvård, och jag får ta det nästa gång jag åker tillbaka till hemtrakterna.

Men ett besök hos Listspecialisten i Arnemark hann vi med och det var riktigt trevligt (inte minst för att höra välbekant och sjungande pitemål, det saknar jag även om sorselemål är trevligt det också). Det skulle bli billigare än förväntat att låta tillverka ett hyvelstål efter våra gamla lister och hyvla upp det vi behöver till huset, en trevlig överraskning, även om det naturligtvis kommer att hamna åtskilliga tusenlappar i hyvleriets ficka sedan de är färdiga med oss. Vi lyckades dessutom hitta precis det fönster- och dörrfoder vi vill ha, något vi inte hade lyckats med genom att kika på hemsidan. Fodret Skellefteå är enkelt, precis vad vi är ute efter, och ser väldigt annorlunda ut i sin största dimension, än vad det gör när det är så ihoptryckt som på hemsidan. Jättefint! Och de bredaste bräderna till locktaket ser helt grymma ut, jag ser mycket fram emot att få se det uppsatt.

This entry posted in Idéer, Inredning. Entry Tags: , , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Hektisk helg därhemma

 1. Erik Ohlsson says:

  Hej Maria!

  Jag är grymt imponerad av den nya layouten på din blogg. Det glömde jag nog skriva i mina tidigare inlägg… Jag får kanske skylla på min bloggovana. Trevligt kollage med bilder längst upp som väcker intresse och inspirerar till läsning.

  Liknande profil som listen Skellefteå har jag sett i Burträsktrakten. Det är kanske inte så konstigt med tanke på märheten mellan orterna. Jag har på min husdagboksblogg slängt ut en fråga om karnisens utformning är lokal för trakten, eller om den även förekommer på andra håll. Väntar tålmodigt på svar.

  Jag tror att fodret Skellefteå kommer att passa bra i ert hus. I vilka rum har ni tänkt använda fodret?

  Vi hörs / Erik

 2. maria says:

  Åh, tack! Jag känner mig själv nöjd, men vad jag satt och slet för att få pli på koden. 🙂

  Vi kommer att använda det fodret i princip hela nedervåningen på huset. I vårt sovrum finns det redan foder, de är släta och avrundade och handhyvlade. Jättefina, de ska vi naturligtvis ha kvar. Kammaren nere har också en del bevarade foder, väldigt enkla med en hålkälsprofil på varje sida, de ska vi naturligtvis också ha kvar.

  Kammaren uppe inreddes i början av 20-talet och det vore väldigt kul att ha något tidstypiskt där. Hallen uppe och de nya rummen… ja, det återstår att se. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *