Första fönsterolyckan

Idag var jag och svärfar ute i huset, bland annat för att sätta in de fönster som har renoverats färdigt enligt konstens alla regler. På övervåningen är det bara kopplade fönster vi har, och nu är det bara kvar två fönster – ett fullstort och ett litet – som ska få nya fönsterrutor istället för de trasiga, och kittas och målas i kromoxidgrönt. Det ska erkännas att jag har lyckats paja både ett och två fönsterrutor. Men aldrig förr när jag skulle glasa i en ruta, och därtill en alldeles ny fönsterruta som inhandlats från Gysinge. Men det gjorde jag. Jag lyckades trycka tummen rakt genom fönstret, och skära mig ordentligt, när jag skulle sätta ner rutan ordentligt i tryckkittet. Vi påmindes återigen om att det kan vara bra att ha ett första hjälpen-kit på en byggarbetsplats, men lyckligtvis hittade svärfar ett gammalt plåster som kunde användas. Det utomordentligt dumma är att jag aldrig förr har förstört så många rutor. Det är precis som om de är mycket känsligare, de som har suttit i de kopplade fönstren. Få se hur många som finns kvar när jag ska börja med innanfönstren…

Vi var förbi vår byggfirma för några dagar sedan och där stod vår fasad i prydliga högar på brädgården. Grundmålade i en ljus faluröd färg (jag hade med bestämdhet begärt rödfärg utan linolja, och det finns tydligen bara en sådan variant vad jag har förstått, och det är den ljusa), i flera olika bredder och det kommer att bli så otroligt fint. Vi vill nog alla att bygget ska komma igång så snart som möjligt. Visst finns det saker att göra som det är, men det går sakta när vi inte har ett par professionella extrahänder. Takstolarna är i varje fall beställda nu så någonting händer. Svärfar har också gjutit lite extra på plattan till förstugan, eftersom den hamnade lite fel på grund av en felräkning på ritningen. Ett intressant experiment; att gjuta i en liten koja av frigolit och med kupévärmare på. Men det gick och ser toppenfint ut. Han konstaterade att han nu kan sova gott om natten.

Imorgon ska vi göra ett besök på Arnemarks såg och hyvleri. Vi har med oss två av våra hittade lister, en taklist från kammaren och en golvlist, och ska höra vad det kan kosta att låta hyvla upp. Jag hoppas också på att få med mig ett par bilder på norrbottensgårdar i trakterna…

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Första fönsterolyckan

 1. Ylva says:

  Hej!
  Jag brukar vara inne och läsa på din blogg ibland, tycker det är intressant med er ombyggnation, plus att jag är från Sorsele ursprungligen.
  Din blogg är väldigt trög att öppna iaf på min dator, jämfört med andra bloggar. En parentes bara(utan parentes:):)
  Hälsningar
  Ylva

 2. Katarina says:

  Hej,

  aj, inte roligt att skära sig på glas.
  Tycker alltid att det är lite läskigt att hantera glas. Vi har precis glasat och kittat innerfönster till övervåningen där det tidigare bara fanns enkla glas.

  Fasaden blir säkert superfin med kromoxidgröna fönsterbågar.
  Vi har målat vårt gamla sädesmagasin med ljusröd falufärg utan linolja och jag är jättenöjd med både färgtonen och kvaliteten på färgen. Vi målade våren 2006 och huset ser fortfarnde nymålat ut.

  Mvh
  Katarina

 3. maria says:

  Ylva: Min man säger att det beror på att bilderna måste genereras av wordpress innan de kan visas, tyvärr. Jag ser över om jag kan flytta bloggen till min egen domän men innan dess får den vara lite trögstartad, för bilderna vill jag ha kvar. 🙂

  Katarina: Ja, det lustiga är att jag har ju renoverat en hel del fönster vid det här laget utan att skära mig. Däremot har jag skurit mig lite på clickskrapan jag använder för att rengöra rutorna. Det är så trist att de gamla glasen lätt går sönder bara, man vill ju helst ha kvar dem…

 4. aliba says:

  Jag lyckades naturligtvis knäcka ett glas:( Halkade med tången så att stiftet fjädrade tillbaka på rutan, det räckte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *