Från Kungälv till Nääs

Min lillasyster förväntade sig nog inte att jag ville åka till Byggnadsvård Nääs när hon sade: ”Det är du som kommer och hälsar på, så vi gör vad du vill”. Men dit ville jag, så vi packade in lilleman Adam, sex månader, och åkte dit en väldigt solig och vacker lördag.

Byggnadsvård Nääs är ett byggnadsvårdscentrum som drivs med offentliga medel. Deras verksamhet är snarare att jämföra med Västerbottens länsmuseums byggnadsvårdsutställning eller Skansen byggnadsvård än Gysinge centrum för byggnadsvård, med andra ord. Den inryms i en gammal gymnastiksal – lägg märke till repen som hänger i taken och ribbstolarna som sitter kvar på väggarna! Praktisk byggnadsvård varvas med utställningar och information från olika företag och entrepenörer. Kul var det, måste jag säga, att hitta Sorseles egna Baseco i utställningen. Deras sekelgolv, i det bredaste utförandet, är det golv som så småningom kommer att landa hemma hos oss. Det är ett väldigt vackert massivt trägolv (visserligen parallellsågat, men eftersom vi kommer att landa någonstans vid sekelskiftet och fram emot tjugotalet i vår restaurering är det fullständigt korrekt för tiden). Många andra utställare fanns där också, och det är så klart alltid roligare att klämma och känna än att bara surfa runt och titta.

Kul att se, naturligtvis, men personligen fick jag mer ut av besöket på Gysinge än här. Vad det beror på har jag svårt att sätta fingret på. Jag tror att upplägget på Gysinge var lite mer pedagogiskt, större skyltar och mer att jämföra (till exempel det tak som visades upp, några brädor i taget, gammal limfärg – obehandlat – limfärgsmålat – linoljemålat – målat med matt linoljefärg). Eller kanske framför allt för att man där fick gå från rum till rum och titta på allting pö om pö. Även om jag gillade att många företag ställde ut blev det lite förvirrat i blandningen mellan en byggnadsvårdsutställning och en företagsutställning. Det ska tillstås att jag nog hade fått ut mer av besöket om jag hade åkt dit tillsammans med min make och inte min tämligen ointresserade syster (som dessutom fyllde trettio dagen till ära) och lilla trollungen som stal mycket av min uppmärksamhet. Det var inte riktigt läge för att sätta sig ner i biblioteket och bläddra, eller att förlora sig i montern om olika isoleringsmaterial. Men en trevlig dag blev det. Nääs är ett otroligt naturskönt område och vi promenerade iväg till Nääs slott där vi åt lunch och en fantastisk cheesecake. Jag hade gärna gått på visningen av slottet, men vid det laget var trollungen så trött och gnällig att det var läge att åka hem.

Min syster bor i Kungälv, som också bjöd på vackra omgivningar. I centrum finns väldigt välbevarad bebyggelse från 1700-talet och framåt, men framför allt sekelskiftesbyggnader som jag uppfattade det. Tog naturligtvis bilder, några av dem kan ses nedan. Min egen favorit är den björkådrade dörren – underbar! – och dekorationen av stuck som omgärdade en lagerdörr av något slag. Det lilla skärmtaket tycker jag är oerhört vackert. Visar väldigt väl på att man kan välja att skydda sin ytterdörr på mer eller mindre estetiskt tilltalande sätt (bilderna är klickbara).


This entry posted in Byggnadsvård. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Från Kungälv till Nääs

 1. aliba says:

  Jag skulle kunna tänka mig den där kakelugnen.
  Fina bilder på fina hus, dörren längs upp till vänster är fin, är den blå;)
  Annelie

 2. maria says:

  Ja, den var blågrå. 🙂 Lite kimrök i vitt skulle jag tro!

 3. aliba says:

  Kimrök hade jag hela kökstaket fullt av, det var synd att jag inte skrapade av det 😉
  Jag hade velat se Gysinge men Qvarnarp ligger närmre, har du varit där med?

 4. Maria says:

  Hej!
  Tack för hälsningen när jag varit sjuk. Er sida inspirerar mig så nu ska jag ta igen det jag misssat. På återseende.
  Hälsn Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *