Tala om byggnadsvårdsnörd

På sajten Bygga hus forum, avdelningen Byggnadsvård där jag allra helst hänger, samlas människor som alla har hand om gamla hus. Vi har alla olika förutsättningar och olika förhållningssätt till våra restaurerings/renoveringsobjekt och till byggnadsvård i allmänhet. Det kan leda till stundtals väldigt spännande diskussioner. För mig har dessa diskussioner inneburit att jag själv har hittat en kärna i det jag tror på och syftar till med byggnadsvård.

Där skrev jag häromdagen att byggnadsvård för mig innebär, i korta drag, att bevara, återanvända och spara. Naturligtvis att använda traditionella material och metoder. Men också att bevara känslan av en byggnads ålder och äkthet. Och det handlar kanske inte så mycket om ifall man väljer att sätta in ett femtiotalskök eller ett sekelskiftesinspirerat pärlspontskök, utan mer om att man förhåller sig någorlunda till hur det har sett ut – regionalt, ståndmässigt och historiskt. Trots att en stavlimmad bänkskiva kanske inte är historiskt korrekt, så passar den möjligen bättre in i miljön i det enkla soldattorpet än en bänkskiva av carraramarmor. Nåväl. Det är en evighetsdiskussion, och en intressant sådan därtill.

”Tala om byggnadsvårdsnörd, jag känner igen mig!”, utbrast Åsarp Säteri-Jerker i samma diskussion häromdagen. Detta apropå min lycka över att min make hade hittat vad jag trodde var sorglig liststump bland sågspånen i hallen. Det var inte någon liten liststump, utan en ganska rejäl en. Målad i kimrök och med ytliga pärlor, precis som pärlspontstaket vi har i kammaren. Väldigt enkel och med rejäla dimensioner. Och plötsligt har vi vad vi åtminstone kan förmoda är en originallist att reproducera. Lycka! Det ska till en byggnadsvårdsnörd. Det är tur att vi inte är ensamma om att känna sig lycklig över att kunna använda en förlaga.

Det kan vara en bra vetskap att ha med sig i framtiden. Det du sparar idag kan vara nästa generations stora lycka. Ta foton och beskriv det mesta du kan, jag och maken har till exempel ett litet häfte där vi har beskrivit alla ytskikt. Och förutom det fungerar bloggen litegrann som en dagbok över vad vi gör – det har sagts fler än en gång att vi skulle ha haft någon av bröderna Karlsson tillgänglig för att förhöra sig om olika saker i huset (till exempel blindfönstret jag skrev om häromsistens) så i brist på annat kanske det fungerar med en dagbok över alla ingrepp och upptäckter. Ett litet husarkiv med foton, dokumentation, tapetprover och liststumpar är faktiskt inte någon dum idé för såväl eget bruk som för framtiden.

Jag har köpt min första pelargon.
En Mårbacka.
Det kändes faktiskt som ett måste.

This entry posted in Byggnadsvård, Idéer. Entry Tags: , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Tala om byggnadsvårdsnörd

 1. annelie says:

  Jag är nog en nörd av kingsize 😉
  Jag hittar fynd där andra bara ser ”bråte”
  Bygga hus forum är beroendeframkallande och väldigt intressanta diskussioner fast jag ibland känner mig för osäker än för att ge mig in i en del.
  Din blogg är väldigt kul att läsa.
  Annelie

 2. Jerker says:

  Välskrivet och trevligt att läsa som alltid!

  Ja, tänk att värmen i bröstet kan bli så stor av en listatump eller något annat fynd på vinden. Vi hade tur mitt i allt fördäv av huset på 80-talet, ägaren rev och härjade men var också en skrotsamlare av rang, så mycket är sparat.

 3. annelie says:

  Såklart mårbacka är ett måste.

 4. Jo visst finns det hus i många andra färger än faluröd, men det är ändå inte vanligt där detta huset står (i närheten av Burträsk) med hus som inte någon gång har målats faluröda! Jag tycker att det är väldigt kul att det finns sådana hus kvar än idag!

  Nej, tänk om man kunde bo vart som helst och inte behövde ta hänsyn till att man måste ha ett jobb också 🙂 Då skulle man verkligen kunna hitta ett riktigt drömhus…

  Godnatt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *