Rivstarter och övervägningar


Före.

”Jag kan gräva imorgon. Sedan vet jag inte när jag kan komma”, ringde vår grävare och sade i förrgår eftermiddag. Resultatet var ett frenetiskt ringande och körande från maken och svärfar. I går rivstartade sålunda bygget med grävning av trekammarbrunnen, nedknuffning av en skorsten som står kvar sedan filminspelningen av Stora och små män, borttagande av två av de jättelika buskar av blåtry som totalt tagit över gården – vi kallar dem blåsly – samt att ta bort stubbar från rönn- och granhäck och förbereda för tillbyggnaderna. Jag och maken var dessvärre tvingade att köra hem vid lunch, men svärfar hade varit mycket nöjd.


Grabbarna diskuterar hur grunden ska grävas. Olov, Leif och B-G syns på bilden.

Med anledning av att det skulle grävas kom vår byggare förbi för att diskutera. Det är första gången jag träffar honom, så det diskuterades lite mer än djup och grävning. De är lätt ovilliga att mura en grund med natursten. Anledningen till det är att det blir en sämre lösning än om isoleringsskivorna sitter längst ut, som brukligt. Vi har valt att göra grunden i tillbyggnaden till en varmgrund, en princip som fungerar likadant som den gammeldags mullbänk vi har i gamla huset. Det innebär att grunden värms upp av och hålls torr av inneluften. Principen är densamma även om en ny varmgrund konstrueras på ett lite annorlunda sätt.

Vi har länge tänkt att göra ungefär som Axebo – alltså ett mura en stenfot till tillbyggnaden. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Så nu står vi och väger mellan två fötter – ska vi insistera, med större värmeläckage och en sämre varmgrund till följd? Eller ska vi hålla oss till en annan lösning?

Jag började fundera en hel del när jag läste senaste numret av Lantliv (jo, faktiskt). Där berättas om en familj som inte har fuskat med någon enda detalj. Byggnadsvård står högt på kartan och familjens tips för att behålla atmosfären är att använda traditionella material och metoder samt att undvika moderna material som ska efterlikna naturmaterial. Kanske är det helt fel tänk att försöka efterlikna en stenfot på ett allt annat än traditionellt sätt?


Nästgårds i Gysinge

Inom byggnadsvården talar man om anpassning eller stilbrott vad gäller tillbyggnader. Eller kanske tillägg i överhuvudtaget, skulle jag vilja säga. Hålla hus skriver:

[En tillbyggnad kan] göras på ett smygande, försiktigt sätt som anpassar sig till huset så att ingen kommer att tänka på att det är en tillbyggnad när bygget är färdigt. Det kan också göras på ett modernt sätt med dagens material och formspråk, i en ambition att ärligt redovisa vad som är det gamla huset och vad som är nytillskott. Vilken väg som är bättre måste avgöras från fall till fall.

Det är egentligen det vi måste ta ställning till. Är det bättre att något är så-likt-som-möjligt, eller ska vi helt enkelt nöja oss med ett helt modernt utseende på husets fot? Nja, så enkelt tror jag inte att det är. Jag tror att det skulle se riktigt illa ut med mineritskivor och tvärgående skarvar mot en rustik stenfot, när allt vi har strävat efter är att göra en smygande tillbyggnad. Alternativet är i så fall att göra som de har gjort på Nästgårds i Gysinge, en spritputsad grundmur som inte krockar med stengrunden. Frågan är om det går. Så vi funderar vidare…

This entry posted in Byggnadsvård, Renoveringen. Entry Tags: , , , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Rivstarter och övervägningar

 1. Ja, ni har en del att tänka på! Såg att ni börjat knacka ner cementputsen från grunden, går det bra? Jag har funderat på att göra detsamma eftersom även vår grund är förfulad med en massa cement…som dessutom sticker ut under panelen så att risken för rutten panel ökar drastiskt… Men jag har inte riktigt vågat föreslå det till sambon än 🙂

  Ska visa erat inlägg så kanske han också ser hur fint det skulle bli och vilka fördelar det skulle innebära!

 2. Jerker says:

  Tänk att alla beslut ska vara så svåra! 🙂 Att efterlikna eller kopiera andra material eller metoder som en kuliss riskerar ju verkligen att ge en ”oärlig” känsla. Samtidigt, om man inte ser skillnaden och övriga delen av utbyggnaden är gjorda i ett mer tidsenlig stil så kan det ju gå hem. Men det vill till att det blir bra! Fel känsla, kulisskänsla” till 1% och du kommer gräma dig som fasiken. 🙂

  Jag skulle nog köra på spritputs.

 3. Jerker says:

  Förresten, det citat är verkligen kanonbra. Har själv fastnat för just den meningen orden tidigare. Synd att det inte hjälper en i beslutsfattandet bara… 🙂

 4. maria says:

  Jerker; japp det blir spritputs och det känns jättebra! 🙂 Jag håller verkligen med dig om det, går det inte att göra på ”rätt sätt” ska man nog hellre avstå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *