Ett par byggnadsvårdstips och länkar

En genomgång av mitt länkskafferi ger vid handen att jag har sparat på mig många ”användbara länkar”. Här samsas nämligen företag, byggtips och byggnadsvårdsbutiker med renoverings- och restaureringsbloggar och annat inspirerande.

Jag måste erkänna att jag tycker att detaljerna är ganska viktiga. Jag vill till exempel att vi murar upp skorstenen i den gamla delen istället för att använda oss av en modulskorsten som är murad ovan tak för att få rätt utseende. Vi använder oss av spårskruv för att skruva fast beslagen i fönstret – svårt att hitta i slutet av sommaren, kan jag meddela, så tack och lov för Kleens byggnadsvård som var gulliga och skickade skruv i flera omgångar. Jag vill att vi ska spika fast lister med klippspik och, där vi måste byta ut någonting, byter vi ut lika mot lika.

Varför vara så fäst vid detaljer? Tja, i någon mån tror jag att detaljerna gör helheten. Jag tror inte att det blir bra om man tar den snabbaste vägen ut hela tiden. Hantverk syns. Och dessutom tror jag att det är bra för huset.

Nåväl, här kommer ett litet urval favoriter.

Färg
För oss har det varit en självklarhet från dag ett att vi ska använda linoljefärg, slamfärg och limfärg. Anledningarna och fördelarna är många. Det första är att linoljefärg luktar gott. Det luktar mest bara linolja, om det inte har blandats ut med balsamterpentin. Eftersom svärmor lider av kemisk överkänslighet och jag får både migrän och astma av starka dofter är det en stor fördel att ha ett hus som mest kommer att dofta fräsch linolja när det är färdigmålat.

En annan anledning till det är att de här färgtyperna är offerskikt. Det är slitskikt som är svagare än sitt underlag, som alltså ”offras” under tiden det skyddar huset. Att huset och stommen ska vara starkast är en viktig princip i byggnadsvård, det är ju det man vill bevara och inte materialen man lägger till. Ytskikten ska alltså, i fallande ordning, vara svagare och svagare. Underhållsfritt? Nej, men det är i alla fall enkelt att underhålla och man riskerar inte att göra någon skada.

Men det tar inte slut där! Nej, det finns fler fördelar med dessa färgtyper. De görs på förnyelsebara råvaror och är sålunda miljövänliga (mind you, balsamterpentin som ibland används för att förtunna linoljefärg är dock allt annat än miljövänligt) – Ovolins äggoljetempera används till exempel på Norrgavels svanenmärkta möbler. Det finns alltså en hel del anledningar att använda linolje-, lim- och slamfärg utöver det att det är bra att använda för dess kulturhistoriska värde.

Det finns flera tillverkare av linoljefärg och andra emulsionsfärger som jag tycker är spännande. Wibo har mycket information om de olika pigmenten på sin hemsida. Bland de andra färgtillverkarna märks Engwall o Claesson som har öppnat en webbutik, finska Uula (som, vad jag har förstått, även gör Gysinges färg), Ovolin, Kulturhantverkarna och Ottosson. Några av återförsäljarna med webbutik är Kleens byggnadsvård (Uula, Ovolin), Färg från förr (Uula, Ottossons), Qvarnarps byggnadsvårdsbutik (Kulturhantverkarna). Folksams färgtest där några av färgernas mögelbeständighet testas – Kulturhantverkarnas färg var en av de färger som fick bäst resultat – finner ni här. Passa också på att kolla in avsnittet om färg i Utbildningsradions serie Se om ditt hus, när det nu ligger ute på webben. Och i andra avsnittet av årets Sommartorpet blandar samma Linda till limfärg.

Snickerier
En annan sak vi har funderat mycket på är vilken sorts snickerier vi ska ha. Det är i kammaren ett fönster- och dörrfoder finns bevarat, under tretexen hittade vi också en väldigt säregen taklist bevarad. I klädkammaren finns en enkel golvlist med hålkälsprofil som vi antar är en av husets originallister. Vi känner oss inte bundna till dessa. Vi har rum av olika karaktär och det vill vi ska synas. Huvudsaken är att resultatet blir trovärdigt. Inga franska foder, det är en alltför enkel miljö för det. Vi kommer förmodligen att låta nytillverka den säregna lilla listen i kammartaket, och använda den även i andra utrymmen, men i såväl sal som kök väljer vi lite större, mer slående lister.

Jag blev överlycklig när jag en gång ramlade över Arnemarks såg och hyvleri, även kallat Listspecialisten, som ligger i mina hemtrakter. De är flitigt anlitade i restaureringssammanhang och har flera lister och socklar som är nytillverkade efter gammal förlaga. Veckebo såg och hyvleri är ett hälsingskt företag som gör detsamma. De har dessutom kilsågade golv och trevliga paneler. Har bland annat blivit omskrivna i Gård & Torp, nu senast i samband med artikelserien om hälsingegården Per-Anders.

En sida som dessvärre är osynlig bredvid sin svenska kamrat är det finska företaget Byggnadsapoteket som dessutom arrangerar byggnadsvårdsdagar den kommande månaden. Hittar ni inte det ni söker på Gysinge lär ni hitta det på Byggnadsapoteket: här finns ett stort urval av beslag, klinker med mera – och en otroligt trevlig handbok/katalog med mycket handfasta tips.

Ett annat utlandstips är Manufactum som är ett tyskt företag som tillverkar strömbrytare och uttag i bakelit och porslin. De har nyligen fått in uttag och strömbrytare för (såvitt jag kan förstå, min tyska kunde vara bättre) utanpåliggande montage i svart bakelit – ursnyggt. Det kan bli billigare än att handla via en mellanhand.

Idag har jag utökat mitt lilla byggnadsvårdsbibliotek – som hittills består av Ingela Bendts Ett hem för själen, Göran Gudmundssons nyligen utgivna Tips och råd om byggnadsvård (ingenting för den som lusläst Gård och Torp i ett par år) och Utvändig renovering, Uuve Snidares Kök i Sverige, Vicky Wenanders Frågor och svar om byggnadsvård samt Sören Thurells Vårda och renovera trähus. Utmärkta böcker allihopa. Jag ser dock fram emot att ställa upp Invändig renovering, klassikern Så renoveras torp och gårdar samt Christina Ilminges Bevara & sköta en gammal trädgård i bokhyllan. De finns billigt i Kraft & Kulturs webbshop – Invändig renovering kostar under 200 kronor, frakten inräknat.

This entry posted in Byggnadsvård, Idéer, Renoveringstips. Entry Tags: , , , , , , Bookmark the permalink. 

0 Responses to Ett par byggnadsvårdstips och länkar

 1. Mia Å says:

  Vilken kul blogg!!
  Håller också på att renovera hus. Massvis med bra tips.Tack. Den här bloggen besöker jag igen.

 2. Maria says:

  Hej!
  Hittade just din blogg! Wow. Jag har själv en blogg där jag berättar om mitt projekt att renovera mitt 1920-talshus. Kika in om du har lust.
  Hälsn MARIA
  http://mariarenoverar.blogspot.com/

 3. Anna says:

  Gysinge tillverkar sin egen färg, förut samarbetade de dock med Uula.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *