I Saxnäs står tiden still

dsc00004.jpg
Bilden togs innan skottning, 9/12

Medan all snö har regnat bort vid Västerbottenskusten har det bara snöat inåt landet. Det praktiska renoveringsarbetet står sålunda helt still, det är för kallt och snöigt för att vi ska kunna göra någonting – så går det när man måste ta sig till huset på skidor. Men våra tankar finns naturligtvis där ändå. Vi ska trots allt börja på allvar till våren, och då måste vi ha några mer påtagliga planer. Just nu är det köket som får vår uppmärksamhet.

Jag har en släkting som – gud vet varför – inte har ändrat sitt hus sedan han fick en kallvattenkran och en gammaldags slasktratt i köket. Han brukar tvätta sig under brunnspumpen ute på gården. Man skulle kunna säga att det han gör är den ultimata byggnadsvården. Han underhåller där det behövs, gör inga ändringar, låter allt vara som det alltid har varit. Men de flesta av oss, hur intresserade av bevarande och byggnadsvård vi än är, vill inte ha det så. I alla fall inte när vi ska bo i ett hus året runt.

Men kök och badrum känns lite som en vattendelare för byggnadsvårdare och andra byggnadsvårdsintresserade renoverare. Det fanns ju inte kök eller badrum i vår bemärkelse förrän på 1900-talet, ganska sent om vi talar om landet. Och riktigt funktionella blev de inte förrän med funktionalismens intåg i de svenska hemmen. Vår klass hade faktiskt turen att ha en föreläsning om ”svensk smak” häromdagen, där föreläsaren talade rätt mycket om hur funktionalismen har påverkat vår uppfattning om svenskhet och det blonda ljuset – men det kommer jag nog att återkomma om senare.

Jag är en av dem som har väldigt svårt för kök i ”1700-talstappning”, och främst därför att det inte fanns kök då. Just det överdrivet romantiserade, med marmorbänkar och porslinshoar oavsett i vilken miljö man rör sig, känns ibland helt galet. Jag tycker att det är vettigare att ta sin inspiration från 1900-talet och framåt och att tänka på om man befinner sig i en herrgård eller i ett soldattorp. Göran Gudmundsson blir ibland lite väl rabiat, men han skriver att den bästa lösningen i valet av kök är att bygga vidare på ett utförande som visar på kontinuitet i huset. Det är en lösning jag tycker är väldigt vettig, och som står till grund för en stor del av min filosofi vad gäller byggnadsvård.

exempelkok.jpg

Det går att få ett väldigt snyggt och praktiskt kök utan att romantisera alltför mycket, och utan att det blir musealt (mitt motargument till uttrycket ”det är mitt hem, inte ett museum”). Några lyckade exempel tycker jag finns hos köksleverantörerna 4kvadrat och ”gysingeköket”. Man trycker helt enkelt inte in ett lantligt sekelskifteskök i ett Per Albin-torp från 40-talet.

Någonting jag tycker känns som en klar fingervisning om att det är ett modernt kök vi befinner oss i, är de överdimensionerade lådor som finns i praktiskt taget vartenda kök nu. De är säkerligen jättepraktiska, men de förtar känslan av ett äldre kök väldigt mycket. Detta fantastiska kök, med ådringsmålad inredning, skulle vara så mycket mer passande utan de där gigantiska lådorna i mitten. Dessvärre finns de i nästan alla allmogekök som marknadsförs.

holmenkok.jpg

Jag och fästmannen har valt att anlita en lokal snickare. På så sätt får vi ett platsbyggt och gediget kök, vilket antagligen gör väldigt mycket för att det ska kännas rätt. Vi kommer också att ha köksluckor i massivt trä. Vår inspiration kommer från ett grannhus som har stått orört en längre tid. Det är från 20-talet någon gång och har enkla spegeldörrar.
knopp

Roliga detaljer som jag skulle vilja ta upp i vårt kök är att det finns en låda ovanför varje skåplucka; under slasken finns till och med oöppningsbara blindlådor. Det finns väggfasta skåp i det köket, så vår variant känns inte ahistorisk (vilket brukar vara ett annat argument för de romantiserade köken). Och så ett stort skafferi i norrhörnet. Vårt blir dock mindre än det som finns i köket vi inspireras av. Knopparna ser precis ut som de som finns hos Byggfabriken.

Läs mer om kök och byggnadsvård:
Artikel på Bygga Hus
Stockholms länsmuseum
Artikel i Gård och torp
Artiklar ur Byggnadskultur:
Man tager vad man haver – Såhär renoverar du köket varsamt
Några råd till dig som bygger om i köket
Köksrenovering i teori och praktik

Andra bloggar om: ,

This entry posted in Byggnadsvård, Idéer. Bookmark the permalink. 

0 Responses to I Saxnäs står tiden still

 1. annika says:

  Härligt att se fler som upplever det som spännande med ”kika bakom masoniten.” Lycka då det finns skatter där bakom. Fin blogg.

 2. Vilken trevlig blogg! Roligt att hitta fler byggnadsvårdsintresserade!
  Lycka till med ert hus!

  Jag önskar att vi hade fler gömda skatter i vårt hus, men det mesta är bortrenoverat under 60-90-talen… trist men sant.

 3. Katarina says:

  Vilket underbart ställe ni håller på att rusta upp!
  Jag älskar bilderna med vy över älven och de blånande bergen i bakgrunden. Sagolikt vackert!
  Jag tycker också mycket om de fina texterna i denna trevlig blogg.
  Lycka till i ert renoveringsarbete av denna vackra gård.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *