Höstarbete

fonster2.jpg

Nu har fönstren kommit på plats och jag känner mig så oerhört stolt och glad över dem. Gysinges kromoxidgröna färg är dessutom så vacker, jag kan bara föreställa mig hur fint det blir när vi har fått sätta upp ny panel istället för den gula plastfärgshistorien som sitter där nu.

dorr.jpg

Det faktum att jag inte har gjort någon undersökning av vilka färglager som finns på fönstren har gett mig dåligt samvete. Så i helgen, när fästman och svärfar fixade med grunden, kladdade jag med färgborttagningsmedel och kniv för att göra färgtrappor. Kul! De har haft ungefär samma kulörer mest hela tiden. Beige och ljusgrönt och blågrå (kimrök?). Och så en mörkt grönbrun färg längst ner mot träet, i köket. I kammaren har fönstren varit blåmålade. Riktigt spännande!

Vi har också plockat bort masoniten på den ena spegeldörren. Den är så oerhört fin och jag har svårt att förstå att man kan ha velat spika över dem i överhuvudtaget. Men det är ju tur att de är kvar och att de är hela under masoniten. I mammas föräldrahem hyvlades de ner.

This entry posted in Renoveringen. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Höstarbete

 1. Ankan says:

  Hej!
  Vilken trevlig sida du har och många intressanta länkar. Har kikat runt lite och ska titta lite mer!
  Du hade en fråga om att spika panel i badrummet. Så här har vi gjort.
  Man förborrar alla spikhål och fyller dem med silikon. Men vi kommer att måla tre lager linoljefärg på panelen och över spikar så det blir fuktspärrat på två sätt.
  Viktigt är att panelen är spårad på baksidan så att den kan andas.
  Vi har dessutom en luftspalt bakom innerväggen.
  I alla fall är det viktigt med god ventilation. Vad försäkringsbolaget säger är en annan historia. Det finns normer att följa för att vara säker på att försäkringen täcker eventuella vattenskador. Men vi resonerar som så, efter alla normförändringar är det bättre att använda sunt förnuft. Det går att använda panel på fasaden om det är god ventilation bakom så då måste det gälla även i badrummet om man ser till att ventilera ordentligt.
  Vi tänker installera en fläkt som är fuktstyrd som ser till att hålla rätt luftuktighet efter att vi duschat. Vi har även läst att det går att använda lump om man målar med linoljefärg i tre lager så….
  Men som sagt, vad försäkringsbolagen säger är en annan historia.

 2. Roligt att hitta en byggnadsvårdsblogg. Spännande projekt ni har! Vi håller på och plockar upp en timrad gård som vi har flyttat så roligt att ta del av andras renoverande och fixande.

 3. jessica says:

  Hej hittade hit o ville bara säga hej, kul med renoverings bloggar

 4. Hej Vilken fin vy med dina fönster, du verkar bo så fint.
  Annmarie

 5. Rune says:

  Hej
  Trevlig blogg och fina bilder.
  Roligt också att du har länkat till Hålla Hus.
  men jag skulle vilja påpeka att Hålla Hus är Skellefteå museums byggnadsvårdssida. (inte länsmuseets) Även om vi nu har ett samarbete över hela länet med att utveckla informationsprojektet ytterligare.

 6. maria says:

  Tack för berömmet och tack för påpekandet! Det är naturligtvis fixat nu.

  // Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *