Sverige runt på fyra dagar

Gästgivars

Så var man hemma igen, med en mängd intryck från en hel del inspirerande miljöer och lika inspirerande människor. Under sommaren kom vi nämligen på att vi skulle köra bil ner till Centrum för byggnadsvård i Gysinge. Och ska man ändå köra närmare två hundra mil tur och retur är det lika bra att man gör någonting av det. Alltså fick det bli en resa som gick i kulturhistoriens och byggnadsvårdens tecken.

Vi åkte från min studieort Umeå i fredags och första anhalten var Sundsvall och IKEA där vi tittade på 1700-talsinspirerade bokhyllor som vi funderar på att inhandla till hemmet, och köpte chips och myggtjällsgardiner. Vidare neråt kusten till Hälsingland och de otroligt imponerande gårdar som finns på den hälsingska landsbygden. Vi hade turen att övernatta på 1800-talsgården Ol-Ers, beläget vid Ljusdal, en hälsingegård med imposant stenfot och välbevarade interiörer från bland annat 40-talet. Den ådermålade köksinredningen ser precis ut som den vi har i bagarstugan, vilket var en kul detalj. Breda, såpskurade golvtiljor blandas med vackra linoleummattor och det var den mest spännande miljön vi tog del av på vår långa lilla resa.

Nästa dag körde vi vidare till Bollnäs och gjorde en snabbvisit på hälsingegården Gästgivars, där originalet till durotapeten med samma namn går att hitta. Återigen en vacker och inspirerande miljö. Fästmannen kunde inte låta bli att kommentera takhöjden – såväl på Gästgivars som på Ol-Ers var takhöjden högre på övervåningen än på nedervåningen. Hälsingarna hade onekligen gott om pengar, till skillnad från fattiglapparna i Sorsele, som han kommenterade.

Och sedan mot Gysinge. Vi hade bokat ett rum på Gysinge Wärdshus, som finns i ett gammalt bruksområde. Också en cool miljö, men med klar hotellkänsla. Åt och drack gott och var uppe i lagom tid till att vara på Centrum för byggnadsvård när de öppnade. Klämma, titta, känna och lukta: samla alla tips och intryck man kan för senare behov. Klart roligt att se hur de har gjort i Nästgårds, visningshuset som de renoverat utan att ”själen flyttar ut” som de säger. Vi gick runt där i ett par timmar, trots att det kändes som om vi varit där i ett ögonblick. Gysinges helmatta linoljefärg är snygg. Det är limfärg också. Var sak lär ha sin plats.

I Siljansbygden finns en hel del spännande saker att se, så det var i riktning ditåt vi körde bilen när vi hade plockat upp vårt handblåsta fönsterglas och var färdiga på Gysinge. Dagens andra stopp var Carl Larsson-gården, som blivit känt genom Carl Larssons akvareller. Paret Larsson skapade ett inredningsideal under det tidiga 1900-talet, så att låta sig inspireras av den färgglada inredningen i vår renovering känns inte helt fel faktiskt. Efter middag i Falun åkte vi vidare till nästa kulturhistoriska boende, nämligen Ollas Olles gård i Gärdsjö utanför Rättvik. Vi sov i den mindre bagarstugan och fick en visning av boningshuset dagen efter.

Från Rättvik till soliga Mora där vi tittade på ännu ett konstnärshem; Zorngården, som totalt golvade mig. Vilket underbart hem och vilken fantastisk arkitektur! Paret Zorn var också stilbildande vid förra sekelskiftet och hämtade en hel del inspiration från vikingatiden. Allt ifrån mattor och andra textilier till smidesarbetet är genomarbetat och uttänkt. Återigen ett helt fantastiskt hem.

Totalt är mitt intryck av alla de miljöer vi har fått se och supa in att detaljerna gör väldigt mycket för helhetsintrycket. De höga golvsocklarna, de breda golvtiljorna, de rejäla trösklarna – allt bidrar till en väldigt speciell atmosfär som jag vill efterlikna i vår nybyggnad och få tillbaka i renoveringen av huset. Men, vad jag också har upptäckt, det är att det är mycket som inte ser ut som i byggnadsvårdsböckerna. De rika franska fodren till exempel har jag inte sett skymten av. Det har varit precis som i vår bagarstuga, väldigt enkla foder och golvsocklar. Men av rejäla dimensioner. Och plötsligt har bitarna fallit lite mer på plats än tidigare; det är betydligt lättare att välja.

Jag ser fram emot mycket spännande planering framöver.

Kort från resan kan ses samlade här.

Andra bloggar om: , , , , ,

This entry posted in Gamla hus, Idéer. Bookmark the permalink. 

0 Responses to Sverige runt på fyra dagar

  1. Jerker says:

    Att jag inte sett den här bloggen förut, bra innehåll, trevliga bilder och du skriver trevligt Maria! 🙂

    Du nämner olika takhöjd på nervåning och övervåning, vet du varför det var så? Har försökt att leta efter ett svar men inte hittat något… Vi har resonerat oss fram till att det hos oss beror på att övervångingen är tillbyggd senare och då var man lite ”rikare” samt att andra ideal styrde. Men det kanske är fel? Någon aning?

  2. maria says:

    Tack för berömmet!

    Vi frågade Gästgivars ägare om det, och de trodde att det berodde på att de hade lite mer pengar. Som du säger så byggdes ju ofta övervåningen till efter en tid, och då kanske man ville visa upp sin förmögenhet om man inte kunde göra det inledningsvis? Hos oss har huset bara höjts med ett par stockvarv – en halv våning – men så var det ju också fattiglappar i Sorsele. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *